Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известно ускоряване на британския икономически растеж през месец май

Британският икономически растеж се ускори леко през петия месец на годината благодарение на подем в сектора на услугите, показват нови данни на официалната статистика ONS, които бяха публикувани за пръв път във вторник и сякаш изглеждат в подкрепа на очакванията, че Английската централна банка може да повиши лихвените ставки през следващия месец.

Брутният вътрешен продукт на петата по сила икономика в света нарасна през май с 0,3% спрямо април, когато се повиши с 0,2 на сто, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. Това представлява постепенно ускоряване на растежа за четвърти пореден месец след слабото началото на годината. На годишна база БВП на Великобритания нарасна с 1,5% спрямо май 2017-а година.

Трябва да се има предвид, че този нов тип данни на ONS ще се следят внимателно от Английската централна банка, когато тя обмисли на следващото си заседание през август дали да увеличи основната британската лихвена ставка.

"Услугите в частност нараснаха съществено през месец май, като търговците на дребно се радваха на двойно повишение на продажбите с оглед на топлото време и на кралската сватба", отбеляза статистикът на ONS Роб Кент-Смит.

За трите месеца до края на май БВП на Обединеното кралство се повиши очаквано с 0,2%  спрямо стагнацията през периода от февруари до април включително.

Британският сектор на услугите се разшири през май с 0,3% спрямо април, когато нарасна с 0,4%, добавяйки 0,21 процентни пункта към икономическия растеж през петия месец на годината, докато за периода март - май секторът на услугите, който формира близо 80% от БВП на Великобритания, нарасна с 0,4% след повишение с 0,2% през предходните три месеца до края на април.

Солиден ръст през май от 2,9% бележи строителството на Острова, отбелязвайки най-солиден подем от април 2016-а година насам и добавяйки около 0,18 процентни пункта към икономическия растеж през петия месец на годината.

В същото време обаче индустриалното производство остава едно от най-слабите звена в британската икономика, понижавайки се изненадващо през май с 0,4% спрямо април, когато се сви с 1,0%. На годишна база растежът на индустриалното производство през май се забави рязко до 0,8% от 1,6% месец по-рано. Очакванията на финансовите пазари бяха за негов растеж с 0,5% на месечна и с 1,9 на годишна база.

В същото време промишленото производство се повиши на месечна база с едва 0,4% (при прогноза за повишение с 0,7%) след спад с 1,3% през април и нарасна на годишна база с 1,1% (при очаквания за растеж с 1,9%) след повишение с 0,9% месец по-рано.

За трите месеца до края на май индустриалното производство се понижи с 0,6%, а промишленото производство - с цели 1,2 на сто спрямо предходния тримесечен период. Това означава, че британското производство трябва да нарасне с цели 3,8% през юни, което обаче не се е случвало от началото на 1979-а година насам, за да може да допринесе за растежа на БВП през второто тримесечие на годината.

Британската статистика представи и данни, показващи известно свиване на дефицита при търговията със стоки и услуги през май до 2,790 млрд. паунда от дефицит за 3,087 млрд. паунда през април, като общият британски износ нарасна с 2,8%, докато вносът се повиши с 2,1 на сто.

Дефицитът само при търговията със стоки също се сви слабо през май до 12,362 млрд. лири от 12,396 млрд. лири през четвъртия месец на годината, като износът на британско произведени стоки се увеличи с 4,1%, докато вносът на стоки нарасна с 2,7 на сто.

Търговският дефицит в стоки с останалите 27 страни от ЕС се увеличи до 8,871 млрд. паунда от 8,061 млрд. паунда през април.

На този етап търговските данни за април и май предполага, че ще окажат принос към икономическия растеж на Великобритания през второто тримесечие на годината.

Въпреки днешните смесени икономически данни, британската лира продължава да се търгува под известен натиск от продажби с оглед на политическата криза на Острова след вчерашните оставки на видни членове на кабинета на Тереза Мей. В знак на протест спрямо политиката на британския кабинет в посока на т.нар. "мек Брекзит" оставки подадоха Дейвид Дейвис (главния преговарящ с ЕС) и Борис Джонсън (външен министър). Днес инвеститорите сякаш реагират негативно и на по-слабите от очакваното данни за британското индустриално и промишлено производство през месец май.

Британската лира се търгува около 1,3250 долара, след като вчерашната новина за оставката на Борис Джонсън срина паунда от 4-седмичен връх от 1,3361 долара към 5-дневно дъно от 1,3187 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!