Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва над 79 долара за барел на фона на растящи прекъсвания на световните доставки

Петролът сорт брент поскъпват във вторник с 1% обратно над нивото от 79 долара за барел поради растящи прекъсвания на доставките, след като Норвегия се наложи да затвори едно от петролните си находища в резултат на стачка на стотици работници, а Либия обяви, че през последните месеци е намалила своите добиви наполовина.

Стачката на нефтените работници на компанията "Шел" в Норвегия доведе до принудително намаляване на добивите на суров петрол с 23 хил. барела на ден и с 3,5 хил. барела на течен природен газ, посочиха от енергийната компания Mizuho Securities USA, съобщава агенция MarketWatch. Според компанията JBC Energy се очаква стачка в Габон да доведе до ограничаване на петролните добиви в страната с 54 хил. барела на ден.

Анализ на германската Commerzbank пък показва, че петролопроизводството в Либия вече възлиза на едва 527 хил. барела дневно, което е наполовина по-малко, отколкото добивите през февруари в размер на 1,28 млн. барела.

Очаква се доставките на суров петрол в световен план да продължават да намаляват допълнително и поради затварянето на ключови нефтени терминали. Става въпрос по-конкретно за Канада, където не се очаква нарушените през последните седмици нормални доставки да бъдат възстановени поне до средата на месеца, лишавайки световните пазари от още 360 хил. барела дневно.

Не трябва да се забравя и продължаващият колапс на производството на петрол във Венецуела, както и очакванията за рязко намаляване на иранския експорт на черно злато с оглед на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран. Според иранската Mehr News Agency износът на петрол от Техеран ще спадне с 500 хил. барела на ден с рестарта на американските икономически санкции.

Трябва да се има предвид, че санкциите на САЩ спрямо Иран ще бъдат на два етапа - първият през август и вторият най-тежък етап на санкциите ще влезе в сила през ноември. Евентуално ограничаване на иранския експорт с 500 хил. барела на ден не би представлявало нещо чак толкова лошо, имайки предвид, че пазарите очакват в резултат на подновените от САЩ икономически санкции износът на петрол от Техеран да спадне с до 2 млн. барела на ден.

Цялото това нарушаване на световните петролни доставки изглежда малко вероятно да бъде компенсирано от договореното преди време увеличаване на добивите от "ОПЕК+" (ОПЕК, Русия и някои други производители) с до 1 млн. барела дневно, тъй като картелът не разполага с достатъчен производствен капацитет, за да успее да покрие този недостиг на фона на бързо растящото търсене.

Септемврийските фючърси на петрола сорт брент поскъпват с 1,15% към 79,29 долара за барел, отправяйки поглед към три и половина годишните върхове малко над 80,00 долара за барел, достигнати през месец май. Според анализ на MUFG Bank, растящите притеснения около доставките в световен план могат да повишат цените на петрола сорт брент над 85 долара за барела.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август нарастват с 0,45% към 74,40 долара за барел, като на този етап задържат под върха от началото на юли около 75,27 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени