Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Великобритания няма да изостави задълженията си към Европа

| обновено на 10.07.18 в 21:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви на срещата, че благоденствието на Западните Балкани трябва да бъде приоритет на всички европейски държави, но пътят към интеграцията минава през справяне с общи предизвикателства като корупцията, организираната престъпност и тероризма.

Мей подчерта също така, че излизайки от ЕС, Великобритания не изоставя задълженията си към Европа. Историята показва, че стабилни и сигурни Западни Балкани означават по-стабилна и по-сигурна Европа, добави тя.

Затова и британският премиер днес оповести по-нататъшни мерки в името на сигурността на Западните Балкани, както и увеличаване на финансовата помощ в рамките на 80 млн. паунда. Тези пари ще отидат за укрепване на администрацията в Македония и Черна гора, както и за насърчаване на законодателната реформа в Косово и Албания, а също и за подхранване на бизнес средата в Босна и Херцеговина и Сърбия.

Някои виждат в решението ни да напуснем ЕС знак, че се оттегляме от нашата роля на радетели на сигурността и благоденствието в района, но това изобщо не отговаря на истината, изтъкна Тереза Мей.

Премиерът на Великобритания отбеляза и че днес е била домакин на срещата, за да бъдат обсъдени общите цели, както и общата сигурност и стабилност, просперитет и свобода. Мей добави и че извън ЕС Великобритания ще бъде толкова отдадена при решаването на проблемите на Западните Балкани, колкото е и сега.

Запитана дали не вдига бялото знаме в преговорите за Брекзит с ЕС, както твърди Борис Джонсън, Тереза Мей отвърна, че Великобритания ще излезе от общия пазар и от митническия съюз, както и ще прекрати свободното движение на хора и юрисдикцията на Европейския съд, но това ще бъде направено по плавен и разумен начин, както и в интерес на всички страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени