Ройтерс: Има вероятност България да получи още тази седмица дата от Еврогрупата за присъединяване към чакалнята за еврозоната

Страната ни може да се окаже "опитно морско свинче" относно бъдещия модел за членство в еврото
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е България да получи дата за присъединяването към механизма ERM II, предхождащ еврозоната, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Според говорител на Марио Сентено, който оглавява Еврогрупата, България е изпратила писмо, с което потвърждава ангажиментите си за оздравяване на банковия сектор. Страната ни е потвърдила и искането си за присъединяване към ERM ll и банковия съюз.

България се ангажира да укрепи своя банков сектор, заявиха във вторник пред Ройтерс представители на Европейския съюз. Това става факт два дни преди срещата на министрите на финансите в еврозоната (Еврогрупата), която среща може да хвърли светлина върху напредъка на балканската страна в процеса по присъединяване към еврото.

Агенцията напомня, че България отговаря на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута, като българският лев е фиксиран към еврото, инфлацията в страната е ниска и състоянието на публичните ѝ финанси е добро. Страната обаче е най-бедната в ЕС, а широко разпространеното даване на подкупи и рушвети, както и проблемите в някои от нейните банки като във фалиралата КТБ, хвърлят сянка върху перспективите за присъединяване ѝ към еврозоната, коментира Ройтерс.

Държавите-членки от еврозоната и европейските оторизирани власти поискаха от София да засили проверките на своите кредитни институции и приеме външния банков надзор, преди да се присъедини към валутния механизъм ERM-II, предшестващ членството в еврозоната, който механизъм е известен и като т.нар. "чакалня" за влизане в еврото и обикновено отнема двугодишен период.

Според Ройтерс българските власти са предложили да поемат някои ангажименти в писмо до оторизираните власти в еврозоната. Точните ангажимента за сега остават неразкрити, но двама служители на ЕС, пожелали анонимност, заявиха пред Ройтерс, че самото писмо е положителна стъпка, като един от тях допълни, че то включва ангажименти относно банковия сектор.

"Получихме от българските власти писмо с предходни ангажименти с оглед на твърдото им намерение да се присъединят към ERM-II и към Европейския банков съюз", заяви във вторник говорител на Марио Сентено, който е шеф на Еврогрупата.

Ройтерс напомня, че страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове и на банковия съюз, но европейските власти са поискали от България да поеме този ангажимент, за да бъдат получени повече гаранции от страната и за да се опитат да определя модел на кандидатстване на бъдещи членове на единния валутен съюз.

В този случай България е един вид "опитно морско свинче", посочи пред агенцията един от официалните представители на ЕС.

Трябва да се има предвид, че държавите-членки на банковия съюз прехвърлят на оторизираните органи на ЕС както правомощията си да контролират най-големите свои банкови институции, така и справянето с проблемните кредитори.

Българското писмо беше изпратено преди срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък в Брюксел, на която ще обсъди заедно с ЕЦБ и с български висши финансови представители следващите стъпки, които да предприеме балканската страна, отбелязва Ройтерс.

Официалните европейски представители, до които се допита агенцията, заявиха, че резултатът е все още с отворен край, но един от тях посочи, че на срещата на Еврогрупата тази седмица може да определи целева дата за членството на България в ERM-II.

Според тях, оценката на поетите от страна ангажименти може да отнеме повече от година и едва след това България може да се присъедини към ERM-II.Още от категорията
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07