Ройтерс: Има вероятност България да получи още тази седмица дата от Еврогрупата за присъединяване към чакалнята за еврозоната

Страната ни може да се окаже "опитно морско свинче" относно бъдещия модел за членство в еврото
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е България да получи дата за присъединяването към механизма ERM II, предхождащ еврозоната, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Според говорител на Марио Сентено, който оглавява Еврогрупата, България е изпратила писмо, с което потвърждава ангажиментите си за оздравяване на банковия сектор. Страната ни е потвърдила и искането си за присъединяване към ERM ll и банковия съюз.

България се ангажира да укрепи своя банков сектор, заявиха във вторник пред Ройтерс представители на Европейския съюз. Това става факт два дни преди срещата на министрите на финансите в еврозоната (Еврогрупата), която среща може да хвърли светлина върху напредъка на балканската страна в процеса по присъединяване към еврото.

Агенцията напомня, че България отговаря на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута, като българският лев е фиксиран към еврото, инфлацията в страната е ниска и състоянието на публичните ѝ финанси е добро. Страната обаче е най-бедната в ЕС, а широко разпространеното даване на подкупи и рушвети, както и проблемите в някои от нейните банки като във фалиралата КТБ, хвърлят сянка върху перспективите за присъединяване ѝ към еврозоната, коментира Ройтерс.

Държавите-членки от еврозоната и европейските оторизирани власти поискаха от София да засили проверките на своите кредитни институции и приеме външния банков надзор, преди да се присъедини към валутния механизъм ERM-II, предшестващ членството в еврозоната, който механизъм е известен и като т.нар. "чакалня" за влизане в еврото и обикновено отнема двугодишен период.

Според Ройтерс българските власти са предложили да поемат някои ангажименти в писмо до оторизираните власти в еврозоната. Точните ангажимента за сега остават неразкрити, но двама служители на ЕС, пожелали анонимност, заявиха пред Ройтерс, че самото писмо е положителна стъпка, като един от тях допълни, че то включва ангажименти относно банковия сектор.

"Получихме от българските власти писмо с предходни ангажименти с оглед на твърдото им намерение да се присъединят към ERM-II и към Европейския банков съюз", заяви във вторник говорител на Марио Сентено, който е шеф на Еврогрупата.

Ройтерс напомня, че страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове и на банковия съюз, но европейските власти са поискали от България да поеме този ангажимент, за да бъдат получени повече гаранции от страната и за да се опитат да определя модел на кандидатстване на бъдещи членове на единния валутен съюз.

В този случай България е един вид "опитно морско свинче", посочи пред агенцията един от официалните представители на ЕС.

Трябва да се има предвид, че държавите-членки на банковия съюз прехвърлят на оторизираните органи на ЕС както правомощията си да контролират най-големите свои банкови институции, така и справянето с проблемните кредитори.

Българското писмо беше изпратено преди срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък в Брюксел, на която ще обсъди заедно с ЕЦБ и с български висши финансови представители следващите стъпки, които да предприеме балканската страна, отбелязва Ройтерс.

Официалните европейски представители, до които се допита агенцията, заявиха, че резултатът е все още с отворен край, но един от тях посочи, че на срещата на Еврогрупата тази седмица може да определи целева дата за членството на България в ERM-II.

Според тях, оценката на поетите от страна ангажименти може да отнеме повече от година и едва след това България може да се присъедини към ERM-II.Още от категорията

Джеф Безос е най-богатият човек в модерната история

Основателят на американската компания "Амазон" Джеф Безос е най-богатият човек в модерната история с авоари от 150 милиарда долара. Това показва индексът на милиардерите на агенция "Блумбърг". 54-годишният Безос, който е собственик на компаниите "Амазон" и "Блу Ориджин", притежава с 55 милиарда долара повече от основателя на "Майкрософт" Бил..

публикувано на 17.07.18 в 03:40

Петролът поевтинява, Русия предложи на САЩ сътрудничество за сдържане на цените

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Доналд Тръмп сътрудничество за регулиране на международните цени на горивата "Ние, като едни от най-големите държави-производители на петрол и газ, бихме могли да работим конструктивно за регулиране на международните пазари. Не е в наш интерес твърде голямо пропадане на цените, защото от..

публикувано на 16.07.18 в 23:07
Нагреваемите устройства за пушене са също толкова вредни, колкото и класическите цигари, твърдят от Коалиция

Акцизът да се измерва на база количество тютюн и да е 40% от ставката на конвенционалните цигари, предлагат ГЕРБ

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще обсъди промените в акциза на тютюна за бездимните нагреваеми цигари. Миналата седмица депутатите от бюджетната комисия, която е водеща по този законопроект, прие на първо четене увеличение на акцизната ставка от 1 октомври. Въпреки че в първоначалния законопроект е записано..

публикувано на 16.07.18 в 19:01

МВФ потвърди прогнозите за световната икономика, но при по-слабо представяне на еврозоната, Япония и Великобритания

Световният икономически растеж се очаква да достигне 3,9% през тази и следващата година в съответствие с прогнозата от априлския доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", но експанзията ще става все по-неравномерна и при увеличаващи се рискове за тази перспектива с оглед на ескалиращото търговско напрежение, посочи Международният..

публикувано на 16.07.18 в 18:16
европейски комисар Вера Йоурова

ЕК: "Фолксваген" ремонтира повечето автомобили с измамни устройства за вредните газови емисии

След скандала от 2015-а година насам, известен като "Дизелгейт", германският гигант "Фолксваген" е успял да поправи милиони автомобили в които бяха открити софтуери, представящи неверни данни за отделяните вредни газови емисии, но въпреки това компанията трябва да направи повече, за да удовлетвори своите потребители, заяви в понеделник Европейската..

публикувано на 16.07.18 в 17:28
Елеонора Негулова

Икономиката ни се стабилизира, отделни сектори с по-голям темп на растеж от средния за страната

Годишният доклад на Европейската комисия във връзка с прилагането на основния политически документ на Европейския съюз за политики към малкия и среден бизнес, който ще излезе през есента, постулира 10 принципа, спрямо които се измерва напредъка на отделните страни. По 3 от 10-те принципа България е около или над средното ниво, а по другите, за..

публикувано на 16.07.18 в 16:57

Стабилен растеж на продажбите на дребно в САЩ през юни след солиден скок месец по-рано

През юни продажбите на дребно в САЩ се повишиха солидно за четвърти пореден месец, което е ясен знак за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото начало на годината. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юни се повишиха очаквано с 0,5% спрямо май,..

публикувано на 16.07.18 в 16:09