Ройтерс: Има вероятност България да получи още тази седмица дата от Еврогрупата за присъединяване към чакалнята за еврозоната

Страната ни може да се окаже "опитно морско свинче" относно бъдещия модел за членство в еврото
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е България да получи дата за присъединяването към механизма ERM II, предхождащ еврозоната, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Според говорител на Марио Сентено, който оглавява Еврогрупата, България е изпратила писмо, с което потвърждава ангажиментите си за оздравяване на банковия сектор. Страната ни е потвърдила и искането си за присъединяване към ERM ll и банковия съюз.

България се ангажира да укрепи своя банков сектор, заявиха във вторник пред Ройтерс представители на Европейския съюз. Това става факт два дни преди срещата на министрите на финансите в еврозоната (Еврогрупата), която среща може да хвърли светлина върху напредъка на балканската страна в процеса по присъединяване към еврото.

Агенцията напомня, че България отговаря на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута, като българският лев е фиксиран към еврото, инфлацията в страната е ниска и състоянието на публичните ѝ финанси е добро. Страната обаче е най-бедната в ЕС, а широко разпространеното даване на подкупи и рушвети, както и проблемите в някои от нейните банки като във фалиралата КТБ, хвърлят сянка върху перспективите за присъединяване ѝ към еврозоната, коментира Ройтерс.

Държавите-членки от еврозоната и европейските оторизирани власти поискаха от София да засили проверките на своите кредитни институции и приеме външния банков надзор, преди да се присъедини към валутния механизъм ERM-II, предшестващ членството в еврозоната, който механизъм е известен и като т.нар. "чакалня" за влизане в еврото и обикновено отнема двугодишен период.

Според Ройтерс българските власти са предложили да поемат някои ангажименти в писмо до оторизираните власти в еврозоната. Точните ангажимента за сега остават неразкрити, но двама служители на ЕС, пожелали анонимност, заявиха пред Ройтерс, че самото писмо е положителна стъпка, като един от тях допълни, че то включва ангажименти относно банковия сектор.

"Получихме от българските власти писмо с предходни ангажименти с оглед на твърдото им намерение да се присъединят към ERM-II и към Европейския банков съюз", заяви във вторник говорител на Марио Сентено, който е шеф на Еврогрупата.

Ройтерс напомня, че страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове и на банковия съюз, но европейските власти са поискали от България да поеме този ангажимент, за да бъдат получени повече гаранции от страната и за да се опитат да определя модел на кандидатстване на бъдещи членове на единния валутен съюз.

В този случай България е един вид "опитно морско свинче", посочи пред агенцията един от официалните представители на ЕС.

Трябва да се има предвид, че държавите-членки на банковия съюз прехвърлят на оторизираните органи на ЕС както правомощията си да контролират най-големите свои банкови институции, така и справянето с проблемните кредитори.

Българското писмо беше изпратено преди срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък в Брюксел, на която ще обсъди заедно с ЕЦБ и с български висши финансови представители следващите стъпки, които да предприеме балканската страна, отбелязва Ройтерс.

Официалните европейски представители, до които се допита агенцията, заявиха, че резултатът е все още с отворен край, но един от тях посочи, че на срещата на Еврогрупата тази седмица може да определи целева дата за членството на България в ERM-II.

Според тях, оценката на поетите от страна ангажименти може да отнеме повече от година и едва след това България може да се присъедини към ERM-II.Още от категорията

"Булгартрансгаз": Бъдещата газова борса да не е изцяло държавна, а определени дялове да се държат от частни акционери

Бъдещата газова борса няма да е изцяло държавна, а определени дялове ще се държат от частни акционери. Тази идея лансира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на обсъждане на енергийната стратегия в частта за газа. Борсата трябва да бъде структурирана догодина, а на първия етап ще бъде дъщерно дружество на..

публикувано на 13.11.18 в 17:37

КЗК отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози"

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози", съобщава Комисията на страницата си. Решението е по жалбата на една от трите компании, които обжалваха процедурата.  Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен..

публикувано на 13.11.18 в 17:33

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали. Причината е доброто съотношение цена – качество и нормализиране на ситуацията в югоизточната ни съседка след опита за преврат през 2016 година. В момента има силно търсене на оферти за Нова година. Изборът е за Кушадасъ, Анталия и Бодрум, но в повечето предлагани хотели вече..

публикувано на 13.11.18 в 15:37

НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Информацията потвърди за "Хоризонт" изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев: "Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в..

обновено на 13.11.18 в 15:19
Проф. Георги Михов - ректор на ТУ-София​​

Бизнесът ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа

Споразумение за стратегическо сътрудничество между бизнеса и Техническия университет в София ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа. Спогодбата беше подписана от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и ректора на университета. Спогодбата предвижда и обновяването на учебния..

публикувано на 13.11.18 в 14:31

НАП запечата пет бензиностанции заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство

Пет бензиностанции са запечатани заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство, съобщиха от Националната агенция за приходите. Търговските обекти са станали част от съвместна проверка на агенцията заедно с Митниците, МВР и Българския институт по метрология.  Обектите се намират в Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас, а за част от..

публикувано на 13.11.18 в 14:27

КЕВР: Няма да се променят цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон

Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон, ако природният газ поскъпне с до 5 на сто от Нова година, а цените на петрола се задържат около сегашните си нива. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: "Ако се запази тази тенденция на световните пазари, където цената на суровия петрол..

публикувано на 13.11.18 в 13:45