Eмисия новини
от 08.00 часа

Тръмп пристигна в Брюксел за срещата на върха на НАТО, отново настоява съюзниците да увеличат военните си разходи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Брюксел за започващата днес двудневна среща на върха на НАТО, а на път за там отново поиска съюзниците да увеличат военните си разходи, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Тръмп обвини някои страни от НАТО, че от години не отделят достатъчно средства за военни разходи и намекна, че биха могли да възстановят на Съединените щати неизвършените си плащания, които, по думите, му е поел Вашингтон. "Много страни от НАТО, които се предполага да браним, не само не спазват ангажимента си от 2 процента, което си е малко, но от години не извършват плащания. Ще възстановят ли те разходите на САЩ?", написа в Туитър Тръмп, имайки предвид ангажимента страните от НАТО до 2024 г. да започнат да отделят 2 процента от своя Брутен вътрешен продукт за военни разходи.

По-рано Доналд Тръмп предупреди, че форумът на НАТО в Брюксел може да премине в напрегната обстановка и дори допусна, че срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да премине по-леко, отбелязва Франс прес.


Още от

Преглед на чуждестранния печат

публикувано на 19.10.19 в 08:24