Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джефри ван Орден: Има нагласи за ускоряване на процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани

Джефри Ван Орден
Снимка: БГНЕС
В интервю за "Хоризонт" британският евродепутат и член на външната комисия Джефри ван Орден изрази очакване срещата на върха на НАТО да доведе до реалистичен ангажимент за Европа по отношение на отбранителните способности. Преди форума в Брюксел, той призова да не се допуска проблемите в икономическата сфера между ЕС и САЩ да бъдат трансформирани в проблем на сигурността. 

"Не е ползотворно  ЕС да се опитва да развива автономен отбранителен комплекс. Това е отдалечаване от основната задача, а тя трябва да бъде даването на нов живот на проекта НАТО. Важни са нашите национални отбранителни сили. Затова всички европейски страни трябва да инвестират повече в отбрана.

Добре  екипирана армия на разположение на НАТО - именно това САЩ имат предвид, когато казват, че европейците трябва да правят повече.  Споделянето на това партньорство в рамките на Алианса не може да продължи, ако Евросъюзът развива автономни отбранителни структури, защото това би било разпиляване на материални и интелектуални ресурси.  Всъщност Евросъюзът иска да навлезе в сферата на отбраната, защото в основата си той цели политическата интеграция. Това пък е една от причините британците да искат да си тръгнат. ЕС е мотивиран да движи темата за обща отбрана заради идеята за политическа интеграция, а не заради постигането на по-добра отбранителна способност".

Според ван Орден големият въпрос от срещата е и дали Македония ще получи покана за членство в алианса, защото по думите му в момента има нагласи за ускоряване на процеса на евроинтеграция на страните от региона на Западните Балкани. В противен ще бъде освободено място за нарастващия интерес в региона от страна на Китай, Иран и Русия, предупреди Джефри ван Орден:
"Разрив между Западна Европа и САЩ обаче ще зарадва само руснаците. Това, което би минимализирало влиянието на външните сили и техните интереси в региона, е обединението на демокрациите и проявата на солидарност към държавите от Западните Балкани, за да се придвижат по-бързо по евроатлантическия път. Смятам, че сега ще има ускорение на процеса.
Не трябва да се допуска президентът Тръмп да напуска срещата на върха за НАТО с негативни чувства.  А що се касае до срещата на Тръмп с президента Путин, не трябва да забравяме, че преди това той  ще се срещне с британския премиер Тереза Мей. А ние сме най-могъщата европейска военна сила и най-близката, на която Съединените щати могат да разчитат".

Цялото интервю с Джефри ван Орден можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна