Какво се случва с проекта на "Сфумато" за модернизирането на бившата баня "Подуяне"

Така трябва да изглежда бившата баня "Подуяне" при реализацията на идейния проект на "Сфумато".
Снимка: Театрална работилница "Сфумато"

Бившата баня "Подуяне" в столичния парк "Заимов" да се превърне в модерно арт пространство, отговарящо на изискванията на съвременния театър - идеята е разработена в проекта "Пристройката" на Театрална работилница "Сфумато". Така ще бъде разширена базата, с която театърът сега разполага. Бившата баня е пригодена за сценична дейност, но е твърде тясна за пълноценна работа. Реализацията на проекта се бави вече почти десет години в бюрократичния лабиринт на Столичната община. Проектът за разширяването на използваната от "Сфумато" бивша баня е в процес на обсъждане в комисии.

"Както и да се ремонтира тази бивша баня, тя е изключително тясна. Няма склад за декори. Правим от нищо нещо", поясни за "Хоризонт" Маргарита Младенова, директор на "Сфумато". От създаването си през 1988 г. театралната работилница сменя няколко сцени в столицата. През 2001 г. театърът се настанява в бившата баня "Подуяне", която от изоставен обект на Столична община преминава към Министерството на културата. До 2004 г. тече ремонт с помощта на партньори от чужбина. Голямата зала, разполагаща със 120 места, се превръща в едно приятно място за алтернативен театър. 

Зад банята има прилежащи три декара, които също могат да бъдат усвоени за целите на "Сфумато". Преди десет години екип от архитекти създава идеен проект за застрояване на пространството. Проектът включвал изграждането на още една зала, склад за декори, гримьорни. В началото се намира и кой да финансира идеята по Закона за публично-частното партньорство, но заради недостатъци на закона седем години по късно частният инвеститор губи интерес. Сега със съдействието на Министерството на културата се очаква "Сфумато" да получи финансиране от еврофондовете. Архитектурният екип, изготвил проекта за пристройката, печели конкурс за нови културни пространства или ремонт и разширяване на съществуващите. В момента текат съгласувателни процедури в комисиите на Столична община, но в тази по опазване на околната среда проектът се натъква на спънки. "Там има едно напрежение как ще погледне на това кварталът. Затова започнахме публични обсъждания", отбеляза Маргарита Младенова. Заради наличието на дървета в рамките на терена проектът е бил разширен и допълнен. В настоящия му вид предвижда запазването и преместването на дърветата.
  
За Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичен общински съвет, има няколко неизяснени въпроса. Единият е именно този за дърветата, засегнати от евентуалния строеж. Заснетите в имота дървета по думите й са 66, като 21 от тях попадат в строителното петно, а 5 са застрашени. Според Радева публичното представяне на проекта не е било добре разгласено и е направено в час, в който живущите наоколо са на работа и няма как да споделят мнението си. Все още не е изяснена височината на новата постройка и дали са уведомени хората от съседните сгради, допълни Радева: "Бихме искали хората да знаят какво предстои, да изразят своята  позиция и да чуем тяхното мнение".

Засега проект "Пристройката" продължава среща бюрократични трудности. Надеждите са след изготвянето на протокола от представянето да настъпи раздвижване. 

За допълнителна информация чуйте звуковия файл.

Още от категорията

Български и японски творци подготвят съвместно нов спектакъл в Пловдивския куклен театър

Броени месеци ни делят от 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Програмата с основните прояви е готова и Държавният куклен театър вече е започнал подготовката на спектакъла, с който ще участва в нея. Това ще бъде представление за възрастни, с работното заглавие „Принцът на земята и Принцът на морето“. Драматизацията е по..

публикувано на 26.09.18 в 15:09

Журналистът Антони Георгиев показва фотографии от цикъла "Еврейска България"

Изложбата фотографии „Еврейска България“ на журналиста Антони Георгиев се открива днес от 18.30 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата с подкрепата на Израелското посолство.  Преди това изложбата е била показана в Прага и Лондон. Тя се фокусира върху еврейското материално присъствие по нашите земи.  "Аз от много години се..

публикувано на 26.09.18 в 14:44
Сцена от спектакъла

„Антихрист“ с премиера в Нов театър НДК

Драматизацията и постановката по един от най-значимите романи в българската литература – „Антихрист“ на Емилиян Станев,  са дело на Бойко Илиев. „Струва ми се, че този роман става все по-съвременен. Макар че разказва житието на Теофил, Емилиян Станев в крайна сметка говори за онези вътрешни тежнения, които ни съпътстват през целия ни живот. Тази битка в..

публикувано на 26.09.18 в 14:05

БНР - медиен партньор на полския филмов фестивал "Кинотека"

В края на тази седмица стартира второто българско издание на Полския филмов фестивал „Кинотека“. БНР е медиен партньор на фестивала. Официалното откриване е на 27-и септември. Фестивалът започва с джаз концерт в „София лайв клуб“. Кои и какви са филмите, които може да гледате от 30-и септември до 6-и октомври в Културния център G - 8? Още..

публикувано на 26.09.18 в 13:58

Библиотеката към “Алма Матер“ отбеляза своята 130-а годишнина

С тържество в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ библиотеката към “Алма Матер“ отбеляза 130-годишнината си.  Създадена през далечната 1888 г., тя е първата университетска библиотека у нас и втора по големина след националната „Св. Св. Кирил и Методий“. Преминала през етапите на класическа библиотека през първото си столетие,..

публикувано на 26.09.18 в 13:53

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб

На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще отбележи своя юбилей сред приятели и почитатели. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „Път като надежда бял“, избрана поезия и „Посоката на българското време“, публицистика (изд. "Лексикон"). В предаването „Графити по..

публикувано на 26.09.18 в 13:51

НХА открива свой филиал в Бургас

Националната художествена академия открива свой филиал в Бургас. Филиалът ще бъде оглавяван от проф. Г еорги Янков. До разкриването на филиала се стигна след тригодишна подготовка.  Наред с класическите специалности като живопис и графика, ще се изучават още книга, дизайн и илюстрация, както и печатна графика. Студентите ще имат възможност да се..

публикувано на 26.09.18 в 13:16