Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с проекта на "Сфумато" за модернизирането на бившата баня "Подуяне"

Така трябва да изглежда бившата баня "Подуяне" при реализацията на идейния проект на "Сфумато".
Снимка: Театрална работилница "Сфумато"

Бившата баня "Подуяне" в столичния парк "Заимов" да се превърне в модерно арт пространство, отговарящо на изискванията на съвременния театър - идеята е разработена в проекта "Пристройката" на Театрална работилница "Сфумато". Така ще бъде разширена базата, с която театърът сега разполага. Бившата баня е пригодена за сценична дейност, но е твърде тясна за пълноценна работа. Реализацията на проекта се бави вече почти десет години в бюрократичния лабиринт на Столичната община. Проектът за разширяването на използваната от "Сфумато" бивша баня е в процес на обсъждане в комисии.

"Както и да се ремонтира тази бивша баня, тя е изключително тясна. Няма склад за декори. Правим от нищо нещо", поясни за "Хоризонт" Маргарита Младенова, директор на "Сфумато". От създаването си през 1988 г. театралната работилница сменя няколко сцени в столицата. През 2001 г. театърът се настанява в бившата баня "Подуяне", която от изоставен обект на Столична община преминава към Министерството на културата. До 2004 г. тече ремонт с помощта на партньори от чужбина. Голямата зала, разполагаща със 120 места, се превръща в едно приятно място за алтернативен театър. 

Зад банята има прилежащи три декара, които също могат да бъдат усвоени за целите на "Сфумато". Преди десет години екип от архитекти създава идеен проект за застрояване на пространството. Проектът включвал изграждането на още една зала, склад за декори, гримьорни. В началото се намира и кой да финансира идеята по Закона за публично-частното партньорство, но заради недостатъци на закона седем години по късно частният инвеститор губи интерес. Сега със съдействието на Министерството на културата се очаква "Сфумато" да получи финансиране от еврофондовете. Архитектурният екип, изготвил проекта за пристройката, печели конкурс за нови културни пространства или ремонт и разширяване на съществуващите. В момента текат съгласувателни процедури в комисиите на Столична община, но в тази по опазване на околната среда проектът се натъква на спънки. "Там има едно напрежение как ще погледне на това кварталът. Затова започнахме публични обсъждания", отбеляза Маргарита Младенова. Заради наличието на дървета в рамките на терена проектът е бил разширен и допълнен. В настоящия му вид предвижда запазването и преместването на дърветата.
  
За Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичен общински съвет, има няколко неизяснени въпроса. Единият е именно този за дърветата, засегнати от евентуалния строеж. Заснетите в имота дървета по думите й са 66, като 21 от тях попадат в строителното петно, а 5 са застрашени. Според Радева публичното представяне на проекта не е било добре разгласено и е направено в час, в който живущите наоколо са на работа и няма как да споделят мнението си. Все още не е изяснена височината на новата постройка и дали са уведомени хората от съседните сгради, допълни Радева: "Бихме искали хората да знаят какво предстои, да изразят своята  позиция и да чуем тяхното мнение".

Засега проект "Пристройката" продължава среща бюрократични трудности. Надеждите са след изготвянето на протокола от представянето да настъпи раздвижване. 

За допълнителна информация чуйте звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна