Какво се случва с проекта на "Сфумато" за модернизирането на бившата баня "Подуяне"

Така трябва да изглежда бившата баня "Подуяне" при реализацията на идейния проект на "Сфумато".
Снимка: Театрална работилница "Сфумато"

Бившата баня "Подуяне" в столичния парк "Заимов" да се превърне в модерно арт пространство, отговарящо на изискванията на съвременния театър - идеята е разработена в проекта "Пристройката" на Театрална работилница "Сфумато". Така ще бъде разширена базата, с която театърът сега разполага. Бившата баня е пригодена за сценична дейност, но е твърде тясна за пълноценна работа. Реализацията на проекта се бави вече почти десет години в бюрократичния лабиринт на Столичната община. Проектът за разширяването на използваната от "Сфумато" бивша баня е в процес на обсъждане в комисии.

"Както и да се ремонтира тази бивша баня, тя е изключително тясна. Няма склад за декори. Правим от нищо нещо", поясни за "Хоризонт" Маргарита Младенова, директор на "Сфумато". От създаването си през 1988 г. театралната работилница сменя няколко сцени в столицата. През 2001 г. театърът се настанява в бившата баня "Подуяне", която от изоставен обект на Столична община преминава към Министерството на културата. До 2004 г. тече ремонт с помощта на партньори от чужбина. Голямата зала, разполагаща със 120 места, се превръща в едно приятно място за алтернативен театър. 

Зад банята има прилежащи три декара, които също могат да бъдат усвоени за целите на "Сфумато". Преди десет години екип от архитекти създава идеен проект за застрояване на пространството. Проектът включвал изграждането на още една зала, склад за декори, гримьорни. В началото се намира и кой да финансира идеята по Закона за публично-частното партньорство, но заради недостатъци на закона седем години по късно частният инвеститор губи интерес. Сега със съдействието на Министерството на културата се очаква "Сфумато" да получи финансиране от еврофондовете. Архитектурният екип, изготвил проекта за пристройката, печели конкурс за нови културни пространства или ремонт и разширяване на съществуващите. В момента текат съгласувателни процедури в комисиите на Столична община, но в тази по опазване на околната среда проектът се натъква на спънки. "Там има едно напрежение как ще погледне на това кварталът. Затова започнахме публични обсъждания", отбеляза Маргарита Младенова. Заради наличието на дървета в рамките на терена проектът е бил разширен и допълнен. В настоящия му вид предвижда запазването и преместването на дърветата.
  
За Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичен общински съвет, има няколко неизяснени въпроса. Единият е именно този за дърветата, засегнати от евентуалния строеж. Заснетите в имота дървета по думите й са 66, като 21 от тях попадат в строителното петно, а 5 са застрашени. Според Радева публичното представяне на проекта не е било добре разгласено и е направено в час, в който живущите наоколо са на работа и няма как да споделят мнението си. Все още не е изяснена височината на новата постройка и дали са уведомени хората от съседните сгради, допълни Радева: "Бихме искали хората да знаят какво предстои, да изразят своята  позиция и да чуем тяхното мнение".

Засега проект "Пристройката" продължава среща бюрократични трудности. Надеждите са след изготвянето на протокола от представянето да настъпи раздвижване. 

За допълнителна информация чуйте звуковия файл.

Още от категорията
Соломон Паси (вляво) и доц. Здравко Попов

Исак Паси – просветителят, будителят

90-годишнината от рождението на проф. Исак Паси не е от най-фанфарните събития на тази година, но в същото време задължава да активираме интелектуалната си памет, за да отдадем дължимото на един човек, посветил се с цялото си същество на науката, честността на разума и справедливостта на академичните дела. Няма съмнение, проф. Исак Паси е сред българските..

публикувано на 18.07.18 в 17:10

Литературен наблюдател: За фейсбук поезията – лайк или лаик

Преди дни едно „стихотворение“ постави рекорд. Само за три дни то беше прочетено от над 600 хиляди души, харесано от стотина хиляди и споделено няколко хиляди пъти в социалната мрежа. Фейсбук поезията е темата на фокус, избрана от Силвия Недкова за днешната ни рубрика „Литературен наблюдател”. Накратко: „Поезията се ражда в зората на времената. Ражда се..

публикувано на 18.07.18 в 16:51

На планета не случих

Заглавието е на дебютната поетична книга на Димитрина Желязкова-Етина. С нейните стихове писателят Божидар Томов ни запознава в предговора към стихосбирката: „В тази навалица от всичкопечатане, хубавата поезия ти излиза като печалба от тотото. Тя се измъква от лавата на охкането и ахкането, на стоновете и възклицанията, предизвикани от чувство след..

публикувано на 18.07.18 в 16:25

"Загадката Анри Пик" - новата книга на един от най-четените съвременни френски писатели Давид Фоенкинос

"Загадката Анри Пик" е новата книга на един от най-четените съвременни френски писатели Давид Фоенкинос. Книгата разказва как някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Александра Александрова разказа: "Библиотеката на отхвърлените е..

публикувано на 18.07.18 в 15:26

Заместник посланик Томас Щьолцл: Без Столична община няма смисъл да откриваме „Бронзовата къща“

Причината за забавянето на проекта „Бронзовата къща“ не е толкова в ненавременното осигуряване на финансите за него, а по-скоро в усложнените строителни работи, които трябваше да се извършат преди да започне издигането, каза за „Време и половина“ заместник посланикът на Република Австрия у нас Томас Щьолцл. При реализирането на „Бронзовата къща“ трябваше..

публикувано на 18.07.18 в 15:08

Великотърновският театър играе активно и в летните месеци

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеса, Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново продължава да играе активно дори през ваканционните месеци юли и август. Великотърновският театър е културен институт, в който има обособени Музикален отдел и Драматичен отдел, и това му позволява да създава..

публикувано на 18.07.18 в 14:05
Македонският поет и преводач Душко Кръстевски

Душко Кръстевски: В Македония има глад за български книги и театър

В Македония има глад за български книги и театър, заяви в интервю за „Хоризонт“ македонският поет и преводач Душко Кръстевски. Последните политически събития в западната ни съседка със смяната на името на държавата на Северна Македония няма да се отразят върху ежедневието и битовите проблеми на местните хора, смята той. Според Душко..

публикувано на 18.07.18 в 13:19