Представят мащабно изследване на тракийските гробници

Находките в Източната могила в Караново заплашени от разруха заради липсата на грижа от държавата и общината
Уникалните находки в Караново са заплашени от бавна разруха заради липсата на грижа от страна на държавата и общината.
Снимка: БГНЕС

След като Министерството на културата и община Нова Загора продължават да не поемат отговорност кой е собственик на обекта Източна могила, тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска колесница остават заплашени от разрушаване.

"В кампанията за спасяването на Източна могила Караново успяхме да издействаме акт за собственост, но той е в Министерството на културата, а то продължава да се ослушва и да не предприема мерки" - това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ археологът Калоян Праматаров, докторант към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е част от екипа на обекта. „Резултатът е, че комплексът се руши и може би до година-две ще загубим запазените на място структури, в това число уникалната, съхранена на място четириколка“, предупреди Праматаров.

Колесницата е безценна за световната археология. През 2008 година при спасителни разкопки, проведени от Веселин Игнатов, е открит зидан гроб с кремация на тракийски на аристократ, изпратен в отвъдното с пищен набор от гробни дарове – накити, монети, чаши от благородни метали, луксозно въоръжение, осветителни тела, керамични съдове. Погребението е било съпътствано с поредица ритуални действия, сред които и полагането на ритуално разглобена колесница и жертвоприношение на чифт коне и ловно куче.

По думите на Калоян Праматаров прехвърлянето на топката на отговорността продължава - Министерството на културата отказва да поеме инициатива за стопанисването на обекта, а община Нова Загора не оказва никакво съдействие, включително за развитието на проектна дейност. В тази ситуация един монументален труд може да се окаже единственият начин информацията да бъде спасена и съхранена за поколенията. Книгата „Погребални комплекси с коли в римска провинция Тракия (Ι-ΙΙΙ в.)” на д-р Веселин Игнатов от Историческия музей в Нова Загора ще бъде представена утре, 12 юли от 19 часа в Клуба на фоторепортерите в София - в подлеза между Министерски съвет и Президенството.

Интензивната иманярска намеса през последните три десетилетия е довела до изгубването на стотици подобни положени в земята колесници, а трудът на Веселин Игнатов се явява първият опит за систематизация на целия наличен материал, подчерта Калоян Праматаров. В изследването на Игнатов попадат общо 219 гробници. 

Темата е разгледана в звуковия файл.
Още от категорията
Соломон Паси (вляво) и доц. Здравко Попов

Исак Паси – просветителят, будителят

90-годишнината от рождението на проф. Исак Паси не е от най-фанфарните събития на тази година, но в същото време задължава да активираме интелектуалната си памет, за да отдадем дължимото на един човек, посветил се с цялото си същество на науката, честността на разума и справедливостта на академичните дела. Няма съмнение, проф. Исак Паси е сред българските..

публикувано на 18.07.18 в 17:10

Литературен наблюдател: За фейсбук поезията – лайк или лаик

Преди дни едно „стихотворение“ постави рекорд. Само за три дни то беше прочетено от над 600 хиляди души, харесано от стотина хиляди и споделено няколко хиляди пъти в социалната мрежа. Фейсбук поезията е темата на фокус, избрана от Силвия Недкова за днешната ни рубрика „Литературен наблюдател”. Накратко: „Поезията се ражда в зората на времената. Ражда се..

публикувано на 18.07.18 в 16:51

На планета не случих

Заглавието е на дебютната поетична книга на Димитрина Желязкова-Етина. С нейните стихове писателят Божидар Томов ни запознава в предговора към стихосбирката: „В тази навалица от всичкопечатане, хубавата поезия ти излиза като печалба от тотото. Тя се измъква от лавата на охкането и ахкането, на стоновете и възклицанията, предизвикани от чувство след..

публикувано на 18.07.18 в 16:25

"Загадката Анри Пик" - новата книга на един от най-четените съвременни френски писатели Давид Фоенкинос

"Загадката Анри Пик" е новата книга на един от най-четените съвременни френски писатели Давид Фоенкинос. Книгата разказва как някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Александра Александрова разказа: "Библиотеката на отхвърлените е..

публикувано на 18.07.18 в 15:26

Заместник посланик Томас Щьолцл: Без Столична община няма смисъл да откриваме „Бронзовата къща“

Причината за забавянето на проекта „Бронзовата къща“ не е толкова в ненавременното осигуряване на финансите за него, а по-скоро в усложнените строителни работи, които трябваше да се извършат преди да започне издигането, каза за „Време и половина“ заместник посланикът на Република Австрия у нас Томас Щьолцл. При реализирането на „Бронзовата къща“ трябваше..

публикувано на 18.07.18 в 15:08

Великотърновският театър играе активно и в летните месеци

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеса, Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново продължава да играе активно дори през ваканционните месеци юли и август. Великотърновският театър е културен институт, в който има обособени Музикален отдел и Драматичен отдел, и това му позволява да създава..

публикувано на 18.07.18 в 14:05
Македонският поет и преводач Душко Кръстевски

Душко Кръстевски: В Македония има глад за български книги и театър

В Македония има глад за български книги и театър, заяви в интервю за „Хоризонт“ македонският поет и преводач Душко Кръстевски. Последните политически събития в западната ни съседка със смяната на името на държавата на Северна Македония няма да се отразят върху ежедневието и битовите проблеми на местните хора, смята той. Според Душко..

публикувано на 18.07.18 в 13:19