Представят мащабно изследване на тракийските гробници

Находките в Източната могила в Караново заплашени от разруха заради липсата на грижа от държавата и общината
Уникалните находки в Караново са заплашени от бавна разруха заради липсата на грижа от страна на държавата и общината.
Снимка: БГНЕС

След като Министерството на културата и община Нова Загора продължават да не поемат отговорност кой е собственик на обекта Източна могила, тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска колесница остават заплашени от разрушаване.

"В кампанията за спасяването на Източна могила Караново успяхме да издействаме акт за собственост, но той е в Министерството на културата, а то продължава да се ослушва и да не предприема мерки" - това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ археологът Калоян Праматаров, докторант към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е част от екипа на обекта. „Резултатът е, че комплексът се руши и може би до година-две ще загубим запазените на място структури, в това число уникалната, съхранена на място четириколка“, предупреди Праматаров.

Колесницата е безценна за световната археология. През 2008 година при спасителни разкопки, проведени от Веселин Игнатов, е открит зидан гроб с кремация на тракийски на аристократ, изпратен в отвъдното с пищен набор от гробни дарове – накити, монети, чаши от благородни метали, луксозно въоръжение, осветителни тела, керамични съдове. Погребението е било съпътствано с поредица ритуални действия, сред които и полагането на ритуално разглобена колесница и жертвоприношение на чифт коне и ловно куче.

По думите на Калоян Праматаров прехвърлянето на топката на отговорността продължава - Министерството на културата отказва да поеме инициатива за стопанисването на обекта, а община Нова Загора не оказва никакво съдействие, включително за развитието на проектна дейност. В тази ситуация един монументален труд може да се окаже единственият начин информацията да бъде спасена и съхранена за поколенията. Книгата „Погребални комплекси с коли в римска провинция Тракия (Ι-ΙΙΙ в.)” на д-р Веселин Игнатов от Историческия музей в Нова Загора ще бъде представена утре, 12 юли от 19 часа в Клуба на фоторепортерите в София - в подлеза между Министерски съвет и Президенството.

Интензивната иманярска намеса през последните три десетилетия е довела до изгубването на стотици подобни положени в земята колесници, а трудът на Веселин Игнатов се явява първият опит за систематизация на целия наличен материал, подчерта Калоян Праматаров. В изследването на Игнатов попадат общо 219 гробници. 

Темата е разгледана в звуковия файл.
Още от категорията

Български и японски творци подготвят съвместно нов спектакъл в Пловдивския куклен театър

Броени месеци ни делят от 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Програмата с основните прояви е готова и Държавният куклен театър вече е започнал подготовката на спектакъла, с който ще участва в нея. Това ще бъде представление за възрастни, с работното заглавие „Принцът на земята и Принцът на морето“. Драматизацията е по..

публикувано на 26.09.18 в 15:09

Журналистът Антони Георгиев показва фотографии от цикъла "Еврейска България"

Изложбата фотографии „Еврейска България“ на журналиста Антони Георгиев се открива днес от 18.30 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата с подкрепата на Израелското посолство.  Преди това изложбата е била показана в Прага и Лондон. Тя се фокусира върху еврейското материално присъствие по нашите земи.  "Аз от много години се..

публикувано на 26.09.18 в 14:44
Сцена от спектакъла

„Антихрист“ с премиера в Нов театър НДК

Драматизацията и постановката по един от най-значимите романи в българската литература – „Антихрист“ на Емилиян Станев,  са дело на Бойко Илиев. „Струва ми се, че този роман става все по-съвременен. Макар че разказва житието на Теофил, Емилиян Станев в крайна сметка говори за онези вътрешни тежнения, които ни съпътстват през целия ни живот. Тази битка в..

публикувано на 26.09.18 в 14:05

БНР - медиен партньор на полския филмов фестивал "Кинотека"

В края на тази седмица стартира второто българско издание на Полския филмов фестивал „Кинотека“. БНР е медиен партньор на фестивала. Официалното откриване е на 27-и септември. Фестивалът започва с джаз концерт в „София лайв клуб“. Кои и какви са филмите, които може да гледате от 30-и септември до 6-и октомври в Културния център G - 8? Още..

публикувано на 26.09.18 в 13:58

Библиотеката към “Алма Матер“ отбеляза своята 130-а годишнина

С тържество в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ библиотеката към “Алма Матер“ отбеляза 130-годишнината си.  Създадена през далечната 1888 г., тя е първата университетска библиотека у нас и втора по големина след националната „Св. Св. Кирил и Методий“. Преминала през етапите на класическа библиотека през първото си столетие,..

публикувано на 26.09.18 в 13:53

Драгомир Шопов празнува юбилей във Военния клуб

На 27 септември във Военния клуб в София поетът и публицистът Драгомир Шопов ще отбележи своя юбилей сред приятели и почитатели. В последната година към своите трийсетина книги той добави още две – „Път като надежда бял“, избрана поезия и „Посоката на българското време“, публицистика (изд. "Лексикон"). В предаването „Графити по..

публикувано на 26.09.18 в 13:51

НХА открива свой филиал в Бургас

Националната художествена академия открива свой филиал в Бургас. Филиалът ще бъде оглавяван от проф. Г еорги Янков. До разкриването на филиала се стигна след тригодишна подготовка.  Наред с класическите специалности като живопис и графика, ще се изучават още книга, дизайн и илюстрация, както и печатна графика. Студентите ще имат възможност да се..

публикувано на 26.09.18 в 13:16