Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят мащабно изследване на тракийските гробници

Находките в Източната могила в Караново заплашени от разруха заради липсата на грижа от държавата и общината

Уникалните находки в Караново са заплашени от бавна разруха заради липсата на грижа от страна на държавата и общината.
Снимка: БГНЕС

След като Министерството на културата и община Нова Загора продължават да не поемат отговорност кой е собственик на обекта Източна могила, тракийската гробница в село Караново и експонираната там тракийска колесница остават заплашени от разрушаване.

"В кампанията за спасяването на Източна могила Караново успяхме да издействаме акт за собственост, но той е в Министерството на културата, а то продължава да се ослушва и да не предприема мерки" - това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ археологът Калоян Праматаров, докторант към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е част от екипа на обекта. „Резултатът е, че комплексът се руши и може би до година-две ще загубим запазените на място структури, в това число уникалната, съхранена на място четириколка“, предупреди Праматаров.

Колесницата е безценна за световната археология. През 2008 година при спасителни разкопки, проведени от Веселин Игнатов, е открит зидан гроб с кремация на тракийски на аристократ, изпратен в отвъдното с пищен набор от гробни дарове – накити, монети, чаши от благородни метали, луксозно въоръжение, осветителни тела, керамични съдове. Погребението е било съпътствано с поредица ритуални действия, сред които и полагането на ритуално разглобена колесница и жертвоприношение на чифт коне и ловно куче.

По думите на Калоян Праматаров прехвърлянето на топката на отговорността продължава - Министерството на културата отказва да поеме инициатива за стопанисването на обекта, а община Нова Загора не оказва никакво съдействие, включително за развитието на проектна дейност. В тази ситуация един монументален труд може да се окаже единственият начин информацията да бъде спасена и съхранена за поколенията. Книгата „Погребални комплекси с коли в римска провинция Тракия (Ι-ΙΙΙ в.)” на д-р Веселин Игнатов от Историческия музей в Нова Загора ще бъде представена утре, 12 юли от 19 часа в Клуба на фоторепортерите в София - в подлеза между Министерски съвет и Президенството.

Интензивната иманярска намеса през последните три десетилетия е довела до изгубването на стотици подобни положени в земята колесници, а трудът на Веселин Игнатов се явява първият опит за систематизация на целия наличен материал, подчерта Калоян Праматаров. В изследването на Игнатов попадат общо 219 гробници. 

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна