Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът „Споделете музиката в двореца Врана“

Снимка: Ани Петрова, БНР

На 11-и юли се открива петото издание на фестивала „Споделете музиката в двореца Врана“, организиран от Софийската филхармония в партньорство със Столичната община. 

Програмата започва с фотоизложбата “90 години Софийска филхармония”  и концерта “James Bond Live in Concert”.  Композициите от незабравимите филми за Агент ОО7 ще дирижира маестро Найден Тодоров, а специални гости ще са вокалистите Милица Гладнишка, Криста, Рут Колева, Ягода Тренева и др. 


Втората концертна вечер носи посланието за мир и любов, предадено от музикантите от Quatro quartet и техните приятели. Ще прозвучат обичани и популярни пиеси като „Руски танц“ от Чайковки, „Валс на куклите” на Шостакович в аранжимент за струнни инструменти, филмова музика от “Усещане за жена” и “Списъкът на Шиндлер”. И още - мелодии от всички краища на света, включително Индия и Пакистан. Специално място е отредено на българския фолклор. В концерта участват кавалджията Недялко Недялков, оперната певица Вера Гиргинова, перкусионистът Стоян Павлов – Стунджи, кларинетистът Борислав Йоцов, поп певицата Нели Рангелова и Сайра Алтаф от Пакистан. 

На 13 юли поканата е към най-младата публика. От 17 ч. започва ателието за малки и големи “Да свирим на оркестър. Какво работи диригентът?”. Отговорът приобщава и тийнейджърите с концерта “Пълнолуние” от 19 ч., продукция на Фортисимо фамилия. Приказната история за вампири е с участието на артистите Юлиан Вергов, Ангел Ковачев и Илиана Коджабашева под диригентството на Павел Златаров.

В концерта “Музика под звездите” на 14 юли ще звучи букет от обичани и популярни мелодии из операта „Дон Жуан“ и мюзикълите “Уестсайдска история”, “Цигулар на покрива”, “Фантомът на операта“, както и 3 емблематични български фолклорни творби. На сцената ще бъдат дамската формация „Bella Voce” и вокалният ансамбъл “Славяни”. 

Във финалната вечер Софийската филхармония ще изпълни за своята публика Увертюрата из операта “Сицилианска вечерня” на Верди,  Симфония №4 “Италианска” на Менделсон, Увертюра 1812 на Чайковски и Концерт за китара и оркестър “Аранхуес” на Родриго със солист Кристиян Райхер /Германия/ под диригентството на маестро Крис МакКракен /Великобритания/.

В звуковия файл чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с директора на Софийската филхармония Найден Тодоров в предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени