Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овцевъдите и козевъдите започват безсрочни национални протести

Снимка: БГНЕС

Овцевъдите и козевъдите започват безсрочни национални протести. Те настояват за оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството. Те настояват също за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Това обявиха във Велико Търново от ръководството на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Овцевъдите и козевъдите не успяха да постигнат споразумение с министерството за това как да бъде компенсиран секторът от загубените плащания. Овцевъдите искат 20 лв. на животно, с което да се покрие загубата от срива на цената на млякото. Министерството е готово да даде 5 лева на овца. Така се стигна до решението за безсрочни протести.

Овцевъдите настояват засегнатите фермери от чумата по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско да получат по още 20 лв. на животно заради загубите от непредаденото мляко, каза Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според проф. Иван Станков, бивш служебен министър на земеделието, големият проблем е, че няма държавна политика, която да защити бранша. Той смята, че секторът е под заплаха за по-нататъшното му съществуване.

„Ако държавата не ни помага, то поне да не пречи с приемането на рестриктивни наредби", посочи още проф. Станков.

Първият протест ще е в петък от 11.00 часа на главния път София – Варна, на разклона на великотърновските села Арбанаси и Шереметя. Очаква се в протеста да се включат над 1500 фермери.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!