Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват изложбата "Пътищата на лятото" в Добрич

Снимка: Община Добрич

Тази вечер в Художествената галерия в Добрич се открива изложба на тема „Пътищата на лятото“. Автори на гоблените, рисунките и живописта в изложбата са художничките Ан Дьо Колбер Христофоров и Елена Панайотова. Общото между двете е дългогодишното им приятелство, като тази изложба е поредният им съвместен проект.

Предстоящата изложба с името „Пътищата на лятото“ е третото представяне в Добрич на творчеството на Ан Дьо Колбер Христофоров. За първи път тя излага свои творби тук през далечната 1998 година. Тя вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Творчеството й е наситено с колорит, носи едновременно светлината на Прованс, Франция, където е родена, и топлината и ритъма на българските традиции. За нея френският галерист Жорж Дарвил казва, че е далече от социалните ограничения и не принадлежи към нито една школа. Ан Христофоров признава, че за нея най-важно е да бъде свободна, за да може да рисува това, което вълнува душата й.

Елена Панайотова също е участвала и преди в проекти на Художествената галерия в Добрич, като през 1999 година е било представено творчеството на нейното семейство. В изложбата „Пътищата на лятото“ чрез творческата интерпретация на древните картографски изображения, тя ни повежда по старите пътища на света още от времето, когато голяма част от него все още не е открита. Елена Панайотова споделя, че винаги са я привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха.

Освен с любовта си към творчеството, двете художнички са свързани и от дългогодишно приятелство. Елена Панайотова споделя, че познанството й със семейство Христофорови е изиграло голяма роля дори във формирането на нейния мироглед.

Повече за изложбата „Пътищата на лятото“ чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени