Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложените промени в Закона за горивата доведоха до напрежение в управляващата коалиция

Снимка: БГНЕС

Парламентът започна работа по окончателното приемане на т.нар. "Закон за горивата". Промените доведоха до напрежение в управляващата коалиция. Въпреки свикания политически съвет на коалиция "Обединени патриоти" съгласие не беше постигнато. 

Намерението на вносителите на законопроекта е държавата да установи пълен контрол върху търговията с горива, за да спре контрабандата и да увеличи приходите към хазната. Недоволните обаче твърдят, че с промените се обслужват лобистки интереси на големите акули в бранша. На страната на дребните търговци застана вицепремиерът Валери Симеонов

Споровете продължиха в кулоарите. Промените в закона за горивата генерираха напрежение в коалиционните партньори от Обединените патриоти. Председателят на парламентарната група Волен Сидеров настоя за извинение от НФСБ заради "неколегиално поведение", заради декларацията от парламентарната трибуна.

"Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели и тук не е плаца. С този законопроект изчистихме доста неща вчера. Още повече, че четирима депутати от НФСБ са се подписали под този закон".

Валентин Касабов: "Ние сме съгласни, но не знам, че има примерно няколко текста, които на нас не ни харесват. Тези 500 000, които трябва да се дават предварително от дребните търговци".

Пререканията не спряха и в залата. Депутатите от НФСБ бяха по-критични и от опозицията към промените в закона. Йордан Апостолов: "Този закон смесва лицензионен с регистрационен режим. Не може да кандидатствате за издаване на удостоверение, а накрая да отидете и да получите лиценз".

Обсъждането на закона ще продължи и утре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна