Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Бяс" на Емил Минчев наднича в тъмната половина на човешката душа

Фрагмент от корицата на "Бяс"

Град Унтерщат е сред най-опасните места във вселената. Там работи частният детектив Бънк Ромеро, който разполага с необикновени качества. Този град на бъдещето от романа на Емил Минчев „Бяс“ се намира на отдалечена планета, колонизирана от миньори. Планетата няма атмосфера, а градът се намира под своеобразен похлупак или купол и понеже няма накъде да се разширява, расте надолу – под земята. Това е град тип ноар, където всеки крие някаква тайна, а мотивите на хората са сложни. „Не се интересувам толкова от конфликтите между персонажите, а от конфликтите вътре в персонажите. По тази причина и подзаглавието на романа е „Всеки носи звяра в себе си“, обясни авторът в предаването „12+3“. 

Минчев вярва, че всеки си има тъмна и светла половина, които са в конфликт, а "изкуството има дълг да наднича навсякъде – под всеки камък, във всяко ъгълче" и колкото и нелицеприятно да е, "изкуството има дълг да изследва тези неща".

Емил Минчев е израснал с романите на Агата Кристи и Артър Конан Дойл. Сред вдъхновенията му е и Джон Диксън Кар. Казва, че „Бяс“ е типична детективска мистерия в стила на Агата Кристи и Конан Дойл, написана по всички правила на жанра. По думите му, има и елемент на фентъзи, който прави мистерията още по-интересна, трудна и заплетена. Емил Минчев твърди, че в книгата дава оптимистичната си прогноза за бъдещето, а много негови читатели откриват паралели между Унтерщат и София.

След "Нюх", "Бяс" е вторият роман на Минчев, в който Бънк Ромеро е главно действащо лице.  Готов е и третият роман от поредицата - той носи работното заглавие "Стръв", но тепърва му предстои редакция. 

Емил Минчев е и преводач. Има зад гърба си 40 книги. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна