Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата на Вежди Рашидов събра артелита на Лондон в галерия „Галиарди“

БНР Новини
Вежди Рашидов и Соня Увалиева при откриването на изложбата на българския творец и депутат в Лондон във вторник вечерта.
Снимка: БТА

Артелитът на Лондон аплодира Вежди Рашидов при откриването на изложбата му от скулптури и рисунки в галерия „Галиарди“ в британската столица във вторник вечерта, съобщиха от екипа му, предаде БТА.

В препълнената галерия дойдоха творци, колекционери, арткритици, почитатели на изкуството, политици. Имаше и гости, пристигнали  от Франция, Швейцария,  Китай.

Екатерина Захариева, заместник министър-председател и министър на външните работи, поздрави сърдечно Вежди Рашидов за успеха на новата му изложба. Сред гостите беше и Роджър Хигинсън от британското министерство на културата, който сподели, че се възхищава на таланта му.

Соня Увалиева, съпругата на големия български интелектуалец Петър Увалиев, разказа, че творчеството на Вежди Рашидов винаги е било на особена почит в семейството ѝ.

„За мен е голяма чест да бъда представен в една от най-известните галерии в Лондон именно в периода, когато България реализира едно успешно председателство на  Съвета на Европейския съюз… Аз съм български художник и  възможността да представя скулптури и рисунки в галерия като „Галиарди“ ме прави горд  и като творец, и като български гражданин“, заяви Вежди Рашидов.

Основателят на галерията Роберто Галиарди разказа как преди време, когато за пръв път се е запознал с творчеството на Вежди Рашидов в София, е решил, че непременно трябва да го покани да направи изложба в галерията му. „Тази вечер това вече е факт и уверявам ви - става дума за истинско изкуство от висока класа“, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна