Eмисия новини
от 09.00 часа

Христиан Митев: Окончателният съдник на Закона за горивата е ЕК

Снимка: БГНЕС

Окончателният съдник на Закона за горивата ще бъде Европейската комисия. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Христиан Митев, депутат от НФСБ.

„Имаме две становища на две министерства – на икономиката и на финансите, които казват, че трябва внимателно да се обследва въпроса за нотификация, свързана с изпълненията на изискванията на европейска директива за изпълнението на технически регламенти“, обясни той.

Според него разумният ход е да се приеме текст, който да отложи влизането в сила на вече приетия в основната си част Закон за горивата до отговор на ЕК за това дали не нарушаваме европейско законодателство.

Депутатът подчерта, че е можело законопроектът да бъде променен между първо и второ четене, но това не се е случило:

„Направихме предложения в комисията по време на второто четене. Направихме максимално възможното, за да избегнем именно тези притеснения, които малките търговци на горива имаха. Искахме отпадане на изискванията за капитал, отпадане на изискванията за обезпечение. Днес в пленарна зала гласувахме против тези текстове, но за съжаление те бяха приети. Беше приет и т.нар. регистрационен, на практика лицензионен режим в нарушение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. С това на практика сериозно се поставя под въпрос дейността на тези малки търговци на горива и продукция от нефтен произход. Ще продължим в оставащите разпоредби да се борим доколкото е възможно, но не храним особени надежди в резултат на днешните гласувания в зала“.

„Не искаме наказателна процедура от ЕК срещу България и затова не подкрепяме обезпеченията , въведени по такъв начин за бъдещи задължения", коментира още Митев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от

Последно в Мнения

Всички новини в Мнения: днес | вчера