Сдържани понижения на акциите на Уолстрийт след заплахите на САЩ за нови мита върху китайския внос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират с понижения търговията на Уолстрийт в сряда, като са на път да сложат край на четирите предходни поредни сесии на растеж, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе допълнителни мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Това беше изтълкувано от участниците на глобалните капиталови пазари като нов знак за предстояща мащабна търговска война между двете водещите икономики, която може да се отрази негативно и на растежа в световен план.

Индексът DJIA се понижава в началото на днешната търговия с около 160 пункта (спад с 0,66%), индексът S&P500 губи 0,55% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite - 0,47%.

Трябва да се има предвид, че и трите основни индекса на Уолстрийт се наслаждаваха на добър подем през предходните четири поредни сесии, тъй като инвеститорите сякаш оставиха на заден план опасенията, свързани с ескалиращото търговско напрежение и вместо това акцентираха върху силния доклад за заетостта в САЩ през юни и върху очаквания солиден растеж на печалбите на американските компании през второто тримесечие на годината.

На фона на подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай, сред най-силно губещите в началото на днешната търговия са акциите на големи компании като Boing Co. (спад с 1,5%), 3M Co. (понижение с 1,21%) и Caterpillar Inc. (спад с близо 2%).

Негативното представяне на Уолстрийт обаче изглежда относително ограничено вероятно с оглед на факта, че поне на този етап властите в Пекин не представят по-конкретни планове за ответни контрамерки, въпреки че вербално реагираха като "ужилени" на последните заплахи на Вашингтон. Трябва също така да се има предвид, че предложените от САЩ нови мита за китайски стоки за 200 млрд. долара ще влязат евентуално в сила "чак" през септември. Това може да накара инвеститорите в скоро време отново да акцентират предимно върху предстоящото оповестяване на финансовите отчети на американските компании за последното тримесечие, които се очакват да бъдат доста добри в резултат на влязлото в сила от началото на годната рязко понижаване на корпоративните данъци.


Още от категорията
Два стелт изтребителя Ф-35, които Израел купи от американската компания „Локхийд Мартин“.

Пентагонът купува 141 изтребителя Ф-35 за под $90 млн. бройката

САЩ са постигнали предварително споразумение с „Локхийд Мартин“ за покупка на нови стелт изтребители Ф-35 на стойност около $13 млрд., което отваря пътя за по-голяма сделка към 2020 г., при която цената на един самолет ще падне до $80 млн., съобщи Ройтерс. При сегашната покупка на 141 машини Ф-35 е постигната най-ниска цена за варианта Ф-35А..

публикувано на 15.07.18 в 14:25

Георги Ганев: ЕЦБ трябва да проверява дали страната ни е фактически готова за еврозоната

Няма изискване за постигане на някакъв стандарт на живот за членство в обменно-курсовия механизъм, няма изискване и за членство в еврозоната. Това обясни в предаването "Неделя 150" икономистът Георги Ганев, ръководител на икономическата програма на Центъра за либерални стратегии.  "Когато Литва, Латвия и Естония влязоха в обменно-курсовия..

публикувано на 15.07.18 в 13:33

Над 60 фирми се представиха на Националния фермерски пазар във Варна

Над 60 фирми от цялата страна участват в Националния фермерски пазар, който се провежда във Варна.  Сред участниците е и производител на японските гъби шийтаке.  12 ферми в цялата страна за гъби шийтаке имат Стоян Асенов и семейството му. Той смята, че съвсем скоро ще излязат и на Европейския пазар „България произвежда от..

обновено на 14.07.18 в 20:03

Влизането в ERM-2 няма да се отрази на пазара на недвижими имоти, смятат експерти

Влизането на България в т. нар чакалня на еврозоната няма да се отрази на пазара на недвижими имоти. Това каза председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, който откри в Бургас 4-ото изложение на най-големите фирми от бранша.  "Преминаването в евро няма да повлияе. По-скоро ще бъде позитивно. Лихвите ще бъдат..

публикувано на 14.07.18 в 15:56
Министрите на Тереза Мей са разединени за Брекзит

Възможно ли е постигането на съгласие за свободна зона за търговия на стоки между САЩ и Великобритания

Визитата на американския президент Доналд Тръмп засенчи двете ключови оставки на министри от кабинета на Тереза Мей. След като в края на миналата седмица министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис напусна поста си, в понеделник същото направи и външният министър Борис Джонсън. Така постовете бяха заети от Доменик Рааб и Джеръми..

публикувано на 14.07.18 в 12:34

Фрейзър Камерън: Ще бъде добре, ако в Пекин ЕС и Китай се споразумеят за реформа в СТО

Преди да започне европейската обиколка на американския президент Доналд Тръмп, китайският премиер Ли Къцян потърси сътрудничеството на Берлин за общ отговор на все по-силните търговски удари, нанасяни от Вашингтон. След като миналата седмица Ли беше в София за Срещата на върха във формата 16+1, той се отправи към сърцето на Европа за среща..

публикувано на 14.07.18 в 12:08

"Фич" понижи оценката на държавния дълг на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" съобщи, че е понижила оценката на държавния дълг на Турция, защото е преценила, че "рисковете за макроикономическата стабилност на страната са се усилили", предаде Франс прес. Оценката е придружена от негативна перспектива, което значи, че може да бъде отново понижена. В изявление "Фич" обръща внимание на по-трудната..

публикувано на 14.07.18 в 02:52