Eмисия новини
от 13.00 часа

Сдържани понижения на акциите на Уолстрийт след заплахите на САЩ за нови мита върху китайския внос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират с понижения търговията на Уолстрийт в сряда, като са на път да сложат край на четирите предходни поредни сесии на растеж, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе допълнителни мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Това беше изтълкувано от участниците на глобалните капиталови пазари като нов знак за предстояща мащабна търговска война между двете водещите икономики, която може да се отрази негативно и на растежа в световен план.

Индексът DJIA се понижава в началото на днешната търговия с около 160 пункта (спад с 0,66%), индексът S&P500 губи 0,55% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite - 0,47%.

Трябва да се има предвид, че и трите основни индекса на Уолстрийт се наслаждаваха на добър подем през предходните четири поредни сесии, тъй като инвеститорите сякаш оставиха на заден план опасенията, свързани с ескалиращото търговско напрежение и вместо това акцентираха върху силния доклад за заетостта в САЩ през юни и върху очаквания солиден растеж на печалбите на американските компании през второто тримесечие на годината.

На фона на подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай, сред най-силно губещите в началото на днешната търговия са акциите на големи компании като Boing Co. (спад с 1,5%), 3M Co. (понижение с 1,21%) и Caterpillar Inc. (спад с близо 2%).

Негативното представяне на Уолстрийт обаче изглежда относително ограничено вероятно с оглед на факта, че поне на този етап властите в Пекин не представят по-конкретни планове за ответни контрамерки, въпреки че вербално реагираха като "ужилени" на последните заплахи на Вашингтон. Трябва също така да се има предвид, че предложените от САЩ нови мита за китайски стоки за 200 млрд. долара ще влязат евентуално в сила "чак" през септември. Това може да накара инвеститорите в скоро време отново да акцентират предимно върху предстоящото оповестяване на финансовите отчети на американските компании за последното тримесечие, които се очакват да бъдат доста добри в резултат на влязлото в сила от началото на годната рязко понижаване на корпоративните данъци.


Още от