Сдържани понижения на акциите на Уолстрийт след заплахите на САЩ за нови мита върху китайския внос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират с понижения търговията на Уолстрийт в сряда, като са на път да сложат край на четирите предходни поредни сесии на растеж, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе допълнителни мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Това беше изтълкувано от участниците на глобалните капиталови пазари като нов знак за предстояща мащабна търговска война между двете водещите икономики, която може да се отрази негативно и на растежа в световен план.

Индексът DJIA се понижава в началото на днешната търговия с около 160 пункта (спад с 0,66%), индексът S&P500 губи 0,55% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite - 0,47%.

Трябва да се има предвид, че и трите основни индекса на Уолстрийт се наслаждаваха на добър подем през предходните четири поредни сесии, тъй като инвеститорите сякаш оставиха на заден план опасенията, свързани с ескалиращото търговско напрежение и вместо това акцентираха върху силния доклад за заетостта в САЩ през юни и върху очаквания солиден растеж на печалбите на американските компании през второто тримесечие на годината.

На фона на подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай, сред най-силно губещите в началото на днешната търговия са акциите на големи компании като Boing Co. (спад с 1,5%), 3M Co. (понижение с 1,21%) и Caterpillar Inc. (спад с близо 2%).

Негативното представяне на Уолстрийт обаче изглежда относително ограничено вероятно с оглед на факта, че поне на този етап властите в Пекин не представят по-конкретни планове за ответни контрамерки, въпреки че вербално реагираха като "ужилени" на последните заплахи на Вашингтон. Трябва също така да се има предвид, че предложените от САЩ нови мита за китайски стоки за 200 млрд. долара ще влязат евентуално в сила "чак" през септември. Това може да накара инвеститорите в скоро време отново да акцентират предимно върху предстоящото оповестяване на финансовите отчети на американските компании за последното тримесечие, които се очакват да бъдат доста добри в резултат на влязлото в сила от началото на годната рязко понижаване на корпоративните данъци.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44