Канадската централна банка повиши основната си лихва до 1,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада (КЦБ) повиши референтния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 1,50% в отговор на солидните икономически данни и очакванията, че износът и бизнес инвестициите ще продължават да нарастват.

Централната банка заяви, че би било оправдано по-нататъшно повишаване на лихвените ставки, но в същото време предупреди, че нарастващо търговско напрежение със САЩ може да има по-голямо негативно отражение върху инвестициите и износа, отколкото се очакваше преди това.

Трябва да се има предвид, че преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) спряха по-рано тази година, а Канада въведе по-рано този месец ответни мита върху вноса на американски стоки в отговор на повишените от Вашингтон митнически тарифи за вноса в САЩ на стомана и на алуминий.

"Докато се очаква инвестициите и търговията в нашата страна да продължават да нарастват, тяхната експанзия може да се ограничи от американските тарифи, които бяха наскоро наложени върху вноса в САЩ на канадска стомана и алуминий, както и с оглед на несигурността около търговските политики в световен план", се посочва в доклад на централната банка, който беше публикуван съвместно с решението за затягане на лихвите.

Днешното решение на КЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари, като това представлява четвъртото повишение на канадската лихва от юли 2017-а година насам.

В същото време КЦБ повиши своите прогнози за растежа на БВП на Канада през второто тримесечие на годината до 2,8% от априлската прогноза за експанзия от 2,5%, визирайки по-силното от очакваното икономически представяне в САЩ. Според Канадската централна банка инфлацията в страната се очаква да нарасне до около 2,5% преди да отслабне към 2,0% до втората половина на 2019-а година, докато растежът на заплащането на труда ще бъде около 2,3%.

Централната банка прогнозира, че канадската икономика ще се разшири средно с около 2% през всяка една от следващите две години, отбелязвайки, че износът ще продължава да бъде подкрепен от силното глобално търсене и от по-високите цени на суровините.

"Канадският долар все още е по-слаб, отразявайки общото засилване на американския долар и опасенията, свързани с търговските спорове", отбеляза централната банка.


Още от категорията

Германски експерт: Брекзит без сделка ще има катастрофални последици в няколко бранша

Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще има катастрофални последици за компаниите и работниците във Великобритания и Европа, каза шефът на Германската промишлена асоциация Дитер Кемпф, цитиран от "Ройтерс".  Британският премиер Тереза Мей се бори да защити проектоспоразумението, договорено с ЕС, но опозиция вътре и извън нейната..

публикувано на 18.11.18 в 01:12
Симоне Романо

Италиански икономист: ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради прогнози

Европейската комисия не може да започне наказателна процедура срещу Италия заради прогнози, заяви в интервю за БНР италианският икономист д-р Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за догодина са прогнозни, а не вече доказани числа. „Това ще бъде политическо решение на Европейската комисия, защото доколкото..

обновено на 17.11.18 в 13:44

FITCH потвърди кредитния рейтинг на България - ВВВ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция FITCH потвърди кредитния рейтинг на България от ВВВ със стабилна перспектива. Агенцията обаче ревизира нагоре инфлационните си очаквания за страната от 2.8 на 3% за тази година. Растежът на икономиката ще бъде 3.7 на сто през настоящата година и ще се забавя през следващите две, отчитат от агенцията.

публикувано на 17.11.18 в 12:09
Бруно Льо Мер

Бруно льо Мер: Търговският спор между САЩ и Китай може да ескалира до нова Студена война

Френският министър на финансите Бруно льо Мер предупреди в петък, че търговският спор между Вашингтон и Пекин заплашва да се превърне в нова Студена война, предаде Асошиейтед прес. Говорейки на конференция в Париж за бъдещето на Световната търговска организация (СТО), Льо Мер заяви, че евентуална ескалация на търговската война не е от полза..

публикувано на 16.11.18 в 17:51

Повишаване на американското индустриално производство за пети пореден месец

През октомври индустриалното производство в САЩ се повиши, макар и слабо, за пети пореден месец, тъй като по-доброто нарастване на промишленото производство успя да компенсира влошаването в минно-добивната промишленост и в областта на комуналните услуги, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство се увеличи..

публикувано на 16.11.18 в 17:00
Херберт Дис (вдясно), генерален директор на

Volkswagen планира огромни инвестиции, за да изпревари Tesla в областта на безпилотните и електрическите автомобили

Надзорният съвет на Volkswagen AG даде зелена светлина на инвестиционна стратегия за десетки милиарди евро, с която германският автомобилен гигант има за цел да поеме водеща роля в технологиите за безпилотни и електрически автомобили, опитвайки се да изпреварва американските конкуренти от Tesla Inc., съобщава агенция MarketWatch. До 2023-а..

публикувано на 16.11.18 в 16:31

Срив на акциите на компанията Nvidia предвещават ново напрежение на американския технологичен пазар

Акциите на Nvidia Corp. се сриват с близо 18% на извънборсовата търговия, след като една от водещите компании за микрочипове представи по-слаби от очакваното финансови резултати за последното тримесечие. Компанията отчете нетна печалба от 1,84 долара за акция, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха печалба в размер на 1,93..

публикувано на 16.11.18 в 15:43