Канадската централна банка повиши основната си лихва до 1,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада (КЦБ) повиши референтния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 1,50% в отговор на солидните икономически данни и очакванията, че износът и бизнес инвестициите ще продължават да нарастват.

Централната банка заяви, че би било оправдано по-нататъшно повишаване на лихвените ставки, но в същото време предупреди, че нарастващо търговско напрежение със САЩ може да има по-голямо негативно отражение върху инвестициите и износа, отколкото се очакваше преди това.

Трябва да се има предвид, че преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) спряха по-рано тази година, а Канада въведе по-рано този месец ответни мита върху вноса на американски стоки в отговор на повишените от Вашингтон митнически тарифи за вноса в САЩ на стомана и на алуминий.

"Докато се очаква инвестициите и търговията в нашата страна да продължават да нарастват, тяхната експанзия може да се ограничи от американските тарифи, които бяха наскоро наложени върху вноса в САЩ на канадска стомана и алуминий, както и с оглед на несигурността около търговските политики в световен план", се посочва в доклад на централната банка, който беше публикуван съвместно с решението за затягане на лихвите.

Днешното решение на КЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари, като това представлява четвъртото повишение на канадската лихва от юли 2017-а година насам.

В същото време КЦБ повиши своите прогнози за растежа на БВП на Канада през второто тримесечие на годината до 2,8% от априлската прогноза за експанзия от 2,5%, визирайки по-силното от очакваното икономически представяне в САЩ. Според Канадската централна банка инфлацията в страната се очаква да нарасне до около 2,5% преди да отслабне към 2,0% до втората половина на 2019-а година, докато растежът на заплащането на труда ще бъде около 2,3%.

Централната банка прогнозира, че канадската икономика ще се разшири средно с около 2% през всяка една от следващите две години, отбелязвайки, че износът ще продължава да бъде подкрепен от силното глобално търсене и от по-високите цени на суровините.

"Канадският долар все още е по-слаб, отразявайки общото засилване на американския долар и опасенията, свързани с търговските спорове", отбеляза централната банка.


Още от категорията
Два стелт изтребителя Ф-35, които Израел купи от американската компания „Локхийд Мартин“.

Пентагонът купува 141 изтребителя Ф-35 за под $90 млн. бройката

САЩ са постигнали предварително споразумение с „Локхийд Мартин“ за покупка на нови стелт изтребители Ф-35 на стойност около $13 млрд., което отваря пътя за по-голяма сделка към 2020 г., при която цената на един самолет ще падне до $80 млн., съобщи Ройтерс. При сегашната покупка на 141 машини Ф-35 е постигната най-ниска цена за варианта Ф-35А..

публикувано на 15.07.18 в 14:25

Георги Ганев: ЕЦБ трябва да проверява дали страната ни е фактически готова за еврозоната

Няма изискване за постигане на някакъв стандарт на живот за членство в обменно-курсовия механизъм, няма изискване и за членство в еврозоната. Това обясни в предаването "Неделя 150" икономистът Георги Ганев, ръководител на икономическата програма на Центъра за либерални стратегии.  "Когато Литва, Латвия и Естония влязоха в обменно-курсовия..

публикувано на 15.07.18 в 13:33

Над 60 фирми се представиха на Националния фермерски пазар във Варна

Над 60 фирми от цялата страна участват в Националния фермерски пазар, който се провежда във Варна.  Сред участниците е и производител на японските гъби шийтаке.  12 ферми в цялата страна за гъби шийтаке имат Стоян Асенов и семейството му. Той смята, че съвсем скоро ще излязат и на Европейския пазар „България произвежда от..

обновено на 14.07.18 в 20:03

Влизането в ERM-2 няма да се отрази на пазара на недвижими имоти, смятат експерти

Влизането на България в т. нар чакалня на еврозоната няма да се отрази на пазара на недвижими имоти. Това каза председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, който откри в Бургас 4-ото изложение на най-големите фирми от бранша.  "Преминаването в евро няма да повлияе. По-скоро ще бъде позитивно. Лихвите ще бъдат..

публикувано на 14.07.18 в 15:56
Министрите на Тереза Мей са разединени за Брекзит

Възможно ли е постигането на съгласие за свободна зона за търговия на стоки между САЩ и Великобритания

Визитата на американския президент Доналд Тръмп засенчи двете ключови оставки на министри от кабинета на Тереза Мей. След като в края на миналата седмица министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис напусна поста си, в понеделник същото направи и външният министър Борис Джонсън. Така постовете бяха заети от Доменик Рааб и Джеръми..

публикувано на 14.07.18 в 12:34

Фрейзър Камерън: Ще бъде добре, ако в Пекин ЕС и Китай се споразумеят за реформа в СТО

Преди да започне европейската обиколка на американския президент Доналд Тръмп, китайският премиер Ли Къцян потърси сътрудничеството на Берлин за общ отговор на все по-силните търговски удари, нанасяни от Вашингтон. След като миналата седмица Ли беше в София за Срещата на върха във формата 16+1, той се отправи към сърцето на Европа за среща..

публикувано на 14.07.18 в 12:08

"Фич" понижи оценката на държавния дълг на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" съобщи, че е понижила оценката на държавния дълг на Турция, защото е преценила, че "рисковете за макроикономическата стабилност на страната са се усилили", предаде Франс прес. Оценката е придружена от негативна перспектива, което значи, че може да бъде отново понижена. В изявление "Фич" обръща внимание на по-трудната..

публикувано на 14.07.18 в 02:52