Канадската централна банка повиши основната си лихва до 1,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада (КЦБ) повиши референтния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 1,50% в отговор на солидните икономически данни и очакванията, че износът и бизнес инвестициите ще продължават да нарастват.

Централната банка заяви, че би било оправдано по-нататъшно повишаване на лихвените ставки, но в същото време предупреди, че нарастващо търговско напрежение със САЩ може да има по-голямо негативно отражение върху инвестициите и износа, отколкото се очакваше преди това.

Трябва да се има предвид, че преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) спряха по-рано тази година, а Канада въведе по-рано този месец ответни мита върху вноса на американски стоки в отговор на повишените от Вашингтон митнически тарифи за вноса в САЩ на стомана и на алуминий.

"Докато се очаква инвестициите и търговията в нашата страна да продължават да нарастват, тяхната експанзия може да се ограничи от американските тарифи, които бяха наскоро наложени върху вноса в САЩ на канадска стомана и алуминий, както и с оглед на несигурността около търговските политики в световен план", се посочва в доклад на централната банка, който беше публикуван съвместно с решението за затягане на лихвите.

Днешното решение на КЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари, като това представлява четвъртото повишение на канадската лихва от юли 2017-а година насам.

В същото време КЦБ повиши своите прогнози за растежа на БВП на Канада през второто тримесечие на годината до 2,8% от априлската прогноза за експанзия от 2,5%, визирайки по-силното от очакваното икономически представяне в САЩ. Според Канадската централна банка инфлацията в страната се очаква да нарасне до около 2,5% преди да отслабне към 2,0% до втората половина на 2019-а година, докато растежът на заплащането на труда ще бъде около 2,3%.

Централната банка прогнозира, че канадската икономика ще се разшири средно с около 2% през всяка една от следващите две години, отбелязвайки, че износът ще продължава да бъде подкрепен от силното глобално търсене и от по-високите цени на суровините.

"Канадският долар все още е по-слаб, отразявайки общото засилване на американския долар и опасенията, свързани с търговските спорове", отбеляза централната банка.


Още от категорията
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики да..

публикувано на 22.09.18 в 08:43