Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички свинеферми в Добричко са проверени от Областната дирекция по безопасност на храните

Снимка: wikipedia.org

Всички свинеферми в област Добрич са били проверени от специалистите на Областната дирекция по безопасност на храните. 37 проби на отстреляни диви свине са изпратени в София, нито една от тях не е положителна за заболяването африканска чума по свинете. Това стана ясно днес на извънредно заседание на Епизоотичната комисия в област Добрич, във връзка с огнищата на болестта и в Констанца, само на 50 км от сухопътната ни граница с Румъния.

По време на проверките са издадени предписания, както и три акта за неспазване на биосигурността в обектите, докладва д-р Каменов от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич и допълни, че се правят повторни обходи за проследяване на констатираните нередности. 

От Дирекцията са предоставили фризери на граничните пунктове с Румъния Дуранкулак и Кардам, в които да се съхраняват конфискуваните храни и продукти със свинско месо. Областният управител на Добрич Красимир Кирилов информира, че по границата от Дуранкулак до Силистра ще бъде изграден електронен пастир, с цел недопускане на навлизане на диви свине от Румъния на българска територия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени