Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО кани Македония в алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори след края на първия ден от двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО реши днес да покани Македония да започне преговори да присъединяване към алианса след споразумението с Гърция за решаване на спора са името на страната. Освен това настоя членките на пакта да са енергийно независими от Русия.

Условието за приемането на Македония е смяната на държавното име, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Едва след финализиране на националните процедури бившата югославска република може да стане 30-ият член на НАТО под новото си име Северна Македония. Ако не промени името си, не може да бъде приета в НАТО“, добави той.

Гърция блокираше 10 години присъединяването на Македония към НАТО заради спора за името на страната, тъй като нейна северна провинция има същото име и се опасяваше от териториални претенции. Но споразумение за решаване на спора бе подписано миналия месец. Той бе ратифицирано от македонския парламент, но наесен предстои референдум.  

В първия ден от срещата на върха лидерите на страните-членки на НАТО споделиха притесненията си от заплахите, идващи от Русия, от Иран и от Северна Корея. Те се обединили около мнението, че Русия увеличава непредсказуемостта за сметка на стабилността и сигурността в Европа. Особено важно е съюзниците да са енергийно независими, се посочва в декларацията от лидерската среща в Брюксел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!