Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският ансамбъл "Фортисимо" спечели Гран при на Световните хорови игри 2018

Българският химн прозвуча на Световните хорови игри 2018 в Чуане, ЮАР. Повод за това стана победата на вокалния ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева. Бургаските таланти спечелиха златен медал и Гран при в категория "Вокални ансамбли".

От 4 до 14 юли 2018 г. за първи път Световни хорови игри се проведоха в Африка. Световният хоров съвет е нещо като Обединените нации в хоровото пеене и е съставен от хорови специалисти от 80 страни. В Световната хорова мрежа "Интеркултур" членуват около 120 000 хорови състава с над 4.8 милиона певци.

Идеята за създаване на събитие като Световните хорови игри се основава на олимпийските идеали, които имат за цел мирно да обединяват хората и народите, свързани чрез песента, в справедливо състезание. Тази идея трябва да вдъхновява хората да изпитат силата на взаимодействието, като пеят заедно. Този подход предизвиква също така личностния и отборния дух. Световните хорови игри са международен хоров фестивал, който се провежда на всеки две години на различни континенти. Музиката е общ език на света и служи като връзка между културите и народите.

Вокалният ансамбъл "Фортисимо" е създаден през 2014 г. Под вещото ръководство на Милена Добрева в него пеят младежи от различни училища в Бургас. За тези четири години "Фортисимо" доказа своите качества в много състезания и концерти у нас и по света. През 2017 г. ансамбълът дъбави към колекцията си от отличия първа награда в категория "Камерни хорове" на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна и златен медал от  "Гран при на нациите" в Рига, Латвия, в категорията „Камерни хорове/Вокални ансамбли”.

Само два часа след пристигането на родна земя, Милена Димитрова - диригент на вокален ансамбъл "Фортисимо", даде интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна