Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Емил Главанаков

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 100 години от рождението на един сериозен и задълбочен български диригент - Емил Главанаков. Той посвети цялата си творческа кариера на музикалните състави на Варна - на симфоничния оркестър и оперния театър.

Емил Главанаков е роден в София на 9 юли 1918 г. Завършва Музикалната академия със специалност виола в класа на Стефан Сугарев. Свири в Царския симфоничен оркестър, а после и в Софийската филхармония до 1950 г. В същото време завършва тригодишния курс по дирижиране на  гостуващия италиански маестро Едоардо де Веки.

Започва работа във Варна като втори диригент на новосъздадения симфоничен оркестър, а от 1956 г. става и негов главен диригент. На този пост остава до самата си смърт на 6 юни 1978 г. От 1952 подготвя музикално и ръководи някои от спектаклите на Варненската опера - в архива на БНР са останали записи на някои неговите постановки като „Бал с маски“ от Верди, “Юлска нощ“ от Парашкев Хаджиев - еталонни спектакли за театъра.

В Златия фонд на БНР са останали изказвания на Емил Главанаков и оценката на големия наш диригент Константин Илиев за работата на колегата му в беседата „За българското диригентска изкуство“ през 1981 година. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени