Eмисия новини
от 00.00 часа

Ердоган е уверен за стойността на турската лира

Ердоган е уверен за турската лира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира скоро ще възстанови стойността си, а лихвите ще намалеят. Това мнение изрази турският президент Реджеп Ердоган пред журналисти вчера на връщане от посещението си в Северен Кипър.

Според турския лидер икономиката на страната се движи в правилната посока. Реджеп Ердоган изтъкна практическия и теоретичен опит на новоназначения финансови министър и негов зет Берат Албайрак. Той допълни, че Албайрак е работил успешно в частния сектор.

Ердоган разкритикува международните медии и агенциите, определящи кредитния рейтинг на страните, за грешното им представяне на ситуацията в Турция. По думите на турския държавен глава доказателство за доверието на инвеститорите е фактът, че кредитът за строеж на мост над Дарданелите е бил получен от чужбина. Той добави, че страната разполага с достатъчно инструменти, за да спре обезценяването на лирата. Президентът Ердоган отново изтъкна, че високите лихви се отразяват негативно на заетостта и че не само Централната, но и частните банки ще поемат отговорност по въпроса.

В отговор на журналистическо питане, Ердоган не изключи възможността Генералният щаб да бъде подчинен на Министерството на отбраната. ​

Още от