Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп на посещение във Великобритания

| обновено на 12.07.18 в 12:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При изключителни мерки за сигурност на двудневно посещение във Великобритания пристига американският президент Доналд Тръмп. Програмата предвижда среща с премиера Тереза Мей, която усилено лобира за търговско споразумение с Вашингтон след Брекзит. Днешната визита е много скоро след изявлението на Тръмп, че „Великобритания е в хаос“.

Програмата на Доналд Тръмп е аранжирана така, че да бъде максимално избягнат Лондон, където хиляди британци смятат да изразят бурно протеста си срещу политиката на американския президент. И въпреки това подобни мерки за сигурност в Лондон не са наблюдавани от бунтовете през август 2011 година.

Дипломатическият кореспондент на Би Би Би Джеймс Робинс нарече посещението „най-спорната визита на американски президент в цялата история“.

По-малки демонстрации се очакват и на други места - Девън, Дънди, Единбург, Белфаст, Норич, Манчестър, Лийдс и Ливърпул.

Кметът на Лондон Садик Хан позволи издигането над Уестминстър на огромен балон-карикатура на Тръмп за два часа през втория ден от визитата.

Тереза Мей заяви в навечерието на посещението, че то е възможност да се насърчат търговските връзки и да се укрепи сътрудничеството в областта на сигурността, но предупреди Доналд Тръмп да не игнорира „злонамереното поведение“ на Русия, когато срещне Владимир Путин в Хелзинки следващата седмица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени