Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се депутатите да гласуват промените в Закона за хората с увреждания

| обновено на 12.07.18 в 07:42
Снимка: БГНЕС

С окончателно приемане на промените в Закона за хората с увреждания започва работа парламента днес. С тях месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена трудоспособност. До промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.

„Това, което правим в различните типове интеграционни добавки, това, което беше записано в правилника, сега го преместваме в закона“, обясни председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. „Целият проект е огледан отвсякъде. Взети са предвид всички възможни хипотези, на всички групи, защото те не са една и две. Има такива, които имат експертни решения, които продължават след решението на съда, други, които са в процедура на производство. Всички тези групи сме ги уредили по отделен начин с текстове“, добави той.

Близо половин милион души получават добавки за социална интеграция, като те са различни видове - за транспорт, за обучение, за телекомуникационни услуги, лекарства и други.

Днес трябва да бъде гледан и Законът срещу шума в околната среда, за който вчера не стигна време. Той въвежда ограничения върху озвучаването на публични места в определени часове, както и по-високи глоби при нарушение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна