Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия ще разгледа увеличаването на акциза на бездимните цигари

Снимка: Ани Петрова, БНР

Увеличаването на акциза на нагреваемите бездимни цигари ще бъде разгледано днес в бюджетната комисия в парламента.

Обсъждането на текстовете, предложени от ГЕРБ, беше отложено с една седмица заради разногласия между политическата сила и коалиционните им партньори от „Обединените патриоти“.

Първоначалното предложение на ГЕРБ бе за уеднаквяване на акциза на нагреваемите цигари с този на конвенционалните, тъй като новият продукт за българския пазар е набрал сериозна популярност, от което губи хазната.

От „Обединени патриоти“ обаче се противопоставиха на драстичното увеличение и дори премиерът Бойко Борисов нареди то да бъде отменено.

„Патриотите като дойдат за бюджета, ще им извадя тези пари, за които говорят. С най-приятелски чувства им го казвам“, предупреди премиерът.

Нагреваемите бездимни цигари се продават от началото на тази година у нас, след като през 2017 г. депутатите гласуваха акциз върху тютюна, използван в тях. Повечето експерти считат този вид тютюнопушене за по-малко вреден.

От ГЕРБ не оттеглиха законопроекта, но склониха за по-плавна скала за увеличаването на акциза. Депутати посочиха, че най-висок процент на акциза на нагреваемите тютюневи изделия спрямо конвенционалните е във Франция 70%, в България е 26%.

Според ГЕРБ акцизът на конвенционалните цигари е 3,50 лв., а при нагреваемите под 1 лв., когато говорим за продукти с еднаква цена - 5,50 лв.

„Единственото, към което се стремим, е не да увеличаваме цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да могат тези пари да влязат в бюджета“, обясни лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна