Лятна академия по драматургично писане

Снимка: institutfrancais.bg
От 18 до 28 юли за трета поредна година Лятната академия по драматургично писане ще събере в България млади сценаристи и драматурзи от цял свят.

Академията се организира от сдружение „Арте Урбана колектив“ и Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци”.

Участниците и лекторите идват от 16 различни държави от всички континенти. Да творят в България идват млади таланти дори от далечните Коста Рика и Хонг Конг.

Основната част от Лятната академия ще се състои в красивото българско село Боженци, разположено в планините до Габрово.
Още от категорията

Почина американският писател Стан Лий

Американският писател Стан Лий, създател на комиксите за Спайдърмен, Хълк и Х-Мен, почина на 95-годишна възраст, съобщава Ройтерс. От няколко години Лий е страдал от сериозни заболявания, включително пневмония и проблеми със зрението. Като писател и редактор Стан Лий има сериозен принос за израстването на издателството "Марвел" през 60-те години до..

публикувано на 13.11.18 в 02:07

Коледният концерт на вокална група "Смехоранчета" ще помогне на деца със синдром на Даун

Детската вокална група "Смехоранчета", ще има коледен концерт на 19 декември. Той е свързан с благотворителна кауза, каза в предаването "Нещо повече"  Галя Коджаманова – художествен ръководител  формацията: "Не него сме поканили дечица със синдром на Даун и ще подкрепим каузата и за създаване на център за обучение и забавление за такива деца...

публикувано на 12.11.18 в 19:12

15-и фестивал на модерния балет в Ерусалим е под българска звезда

Фестивалът на модерния балет се организира от центъра по танц „Шалем“ в сътрудничество на израелското министерство на културата и спорта и е част от световна верига за международни хореографски фестивали. По традиция фестивалът има конкурсна програма за хореографи, в която тази година има участници от 8 страни. В различните трупи, които ще се..

публикувано на 12.11.18 в 17:46

"Опит за летене" на Радичков отново е на сцената на Народния театър

"Опит за летене" на Йордан Радичков отново е на сцената на Народния театър – премиерите са утре и в сряда. Режисьор на постановката е Стоян Радев. В предаването "12+3" той обясни защо се е захванал с пиесата: "Аз съм гледал като ученик постановката на Младен Киселов. Нямам много ясен спомен за постановъчните му решения, но именно вдъхновението..

публикувано на 12.11.18 в 16:04

Ованес Торосян представя новия си моноспектакъл в Нощта на театрите

В очакване Нощта на театрите , която предстои на 17 ноември, Ованес Торосян подготвя премиера в Пловдив. Той ще изиграе новия си авторски моноспектакъл „Малкият Пучи“ на 13 ноември от 18.30 часа в пространството на „Bee Bop“, с вход свободен, като „подгряващо“ събитие за шестото издание на европейската инициатива. Представлението ще бъде част и от..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Фонтанът пред художествената галерия

Културни маршрути с палитрата на Майстора и плодородието на Кюстендил

Художествената галерия в Кюстендил е създадена през 1959 г. От 1972 г. тя обитава специално построената за целта модерна сграда. Галерията носи името на именития творец Владимир Димитров–Майстора . Галерията е включена сред Стоте национални туристически обекта на България, с основната и най-голяма колекция от уникални творби на художника, подредени в..

публикувано на 12.11.18 в 14:05
Част от корицата на книгата

Пълната версия на писмата на Ане Франк

Гостувалата наскоро у нас белгийска поетеса Мириам Ван хее сподели, че е водила децата си, когато са били около 13-14-годишни в музея на Ане Франк в Амстердам, за да разберат по-добре случилото се през Втората световна война и да осмислят написаното от връстничката си. „Дневникът на Ане Франк“ не престава да бъде четен от различни поколения през..

публикувано на 12.11.18 в 13:08