Димитър Ганев: Обединените патриоти търсят лице, за да не фалират политически

Ако НФСБ, „Атака“ или ВМРО изтегли част от депутатите си, това не означава непременно предсрочни парламентарни избори, смята Ганев.
Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

По отношение на ситуацията в кабинета „Борисов 3“ недвусмислено би могло да се направят някакви паралели с кабинета „Борисов 2“, но те биха били до голяма степен погрешни. Това каза в „Преди всички" политологът Димитър Ганев и обясни:

„Паралелите – отново ГЕРБ има коалиционен партньор, отново този коалиционен партньор е със сложни взаимоотношения помежду си, с непослушни и послушни играчи, както бяха Радан Кънев, Меглена Кунева, например. До голяма степен дотук се изчерпват сравненията, които могат да се направят. На първо място Обединените патриоти са коалиция от три партии, които са родени от антисистемния характер на своите платформи. В момента, в който антисистемността влезе във властта – това е най-прекият път до политическия фалит. Някак си ти си антисистемен, пък после ставаш министър на отбраната или пък вицепремиер, или и двете. В този смисъл и ВМРО, и „Атака“ и НФСБ, и лидерите на тези формации в момента, в който влязат във властта, за да не фалират политически, започват да търсят някакво лице, което да ги пази, за да не изглеждат като някакъв послушен партньор на Борисов и на ГЕРБ. По този начин, с различни инициативи – дали ще намаляваме шума, дали ще обявяваме Крим за руски, Обединените патриоти търсят лице, търсят някаква идентичност. Представете си „Обединени патриоти“ как щяха да изглеждат, ако го нямаше Валери Симеонов“.

Според Димитър Ганев ключът към отговора за „Обединени патриоти“ се крие в това, че и Красимир Каракачанов, и Валери Симеонов, и Волен Сидеров са опитни политици.

Ако НФСБ, „Атака“ или ВМРО изтеглят част от депутатите си, това не означава непременно предсрочни парламентарни избори, подчерта Ганев:

„Те много добре си дават сметка за няколко факта. Първо, „Обединени патриоти“ държат ключа към управлението. Факт номер 2 – двама от тримата лидери са вицепремиери, единият министър на отбраната. Факт номер 3 е, че „Обединени патриоти“ задават част от дневния политически ред. Факт номер 4 – в последната година и половина, откакто се проведоха парламентарните избори през март 2017, няма сериозно структурно разместване на електоралните нагласи. Да приемем хипотезата, в която Обединените патриоти напускат властта, то при нови избори какво ще се промени, с кого ще управляват? Трябва да имаме предвид, че г-н Марешки може да получи покана при евентуално разместване в „Обединени патриоти“ да стане част от управляващото мнозинство. В този смисъл дали НФСБ, дали „Атака“ или ВМРО изтегли част от депутатите си, това не означава непременно предсрочни парламентарни избори“.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с Димитър Ганев. 


Още от категорията

Сделката за Брекзит е договорена на техническо ниво, Тереза Мей свиква спешно кабинета

Текстът на сделката за Брекзит е договорен на техническо ниво и британският премиер Тереза Мей ще свика утре спешно заседание на кабинета, съобщиха британски медии, позовавайки се на източници от правителството.  Срещата на министрите е насрочена за утре в ранния следобед. Това бе съобщено от агенция Ройтерс, БиБиСи, Скай нюз и британски вестници...

обновено на 13.11.18 в 19:12
Ангела Меркел

Меркел подкрепи създаването на обща европейска армия

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи днес създаването на обща европейска армия от трибуната на Европейския парламент в Страсбург. В дебат за бъдещето на Европа Меркел акцентира на необходимостта от развиване на европейска гранична охрана, както и от регистър на влизане и излизане в Шенген, като важен елемент от повишаването на..

обновено на 13.11.18 в 18:09
Франс Тимерманс

ЕК прекратява частично мониторинга над България

Европейската комисия прекратява частично мониторинга върху България за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването.  „Три от шестте показателя – за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, могат да се считат за временно прекратени, заяви днес..

обновено на 13.11.18 в 18:08

Румен Радев наложи вето върху по-високия данък за старите коли и имотите в курортите

Президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.  Държавният глава не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Радев смята, че приетите правила ще стоварят..

обновено на 13.11.18 в 18:07

Антоанета Праматарова: Гражданите и медиите трябва да продължат борбата за реформи след падането на европейския механизъм

След евентуално отпадане на механизма за сътрудничество и проверка догодина, ще бъде необходимо медиите и гражданското общество да поддържат необратимостта на реформите в България. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Антоанета Праматарова от Центъра за либерални стратегии. Коментарът идва след като Европейската комисия отмени, поне..

публикувано на 13.11.18 в 18:04
Менда Стоянова

Менда Стоянова: Българинът е беден, но купува по 2-3 стари коли за семейството си

При таван от 5000 лева на неимуществените обезщетения за по-далечни роднини на загинали в катастрофи и без ограничение за най-близките, застраховката „Гражданска отговорност“ не би следвало да се оскъпи. Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. По-рано днес..

публикувано на 13.11.18 в 17:11
Менда Стоянова

Без таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини

Да няма таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини – съпрузи, деца и родители, като се запазва старото положение. Да се фиксира обаче таван за засегнати лица, които са извън тесния роднински кръг, до 5 хил. лева – това предложение обяви на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в..

обновено на 13.11.18 в 17:10