Eмисия новини
от 09.00 часа

Слабо забавяне на германската инфлация през юни

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави слабо през юни, но успя да се задържи за втори пореден месец над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто благодарение на продължаващото солидно повишение на енергийните цени, показват окончателни неревизирани данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юни с 0,1% на месечна база след растеж с 0,1% и през май. На годишна база потребителската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% през май (най-висока инфлация от февруари 2017 година насам), но въпреки това остава за втори пореден месец стабилно над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2% в рамките на цялата еврозона.

Това изглежда в подкрепа на решението на ЕЦБ от миналия месец да приключи своята многогодишна програма за покупки на еврооблигации до края на 2018 година.

Основна причина за запазване на високата инфлация през юни е продължаващото силно нарастване на енергийните цени с 6,4% спрямо година по-рано в резултат на солидното повишаване на петролните цени и след като през май те се увеличиха с 5,1 на сто. Цените на промишлено производствените стоки пък се повишиха с 2,8% след растеж с 2,5% през май, на хранителни стоки – с 3,4% (след повишение с 3,5% месец по-рано), докато растежът на цените на услугите се забави до 1,5% от 1,9% през май.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) през юни също нарасна с 0,1% на месечна база (след скок с 0,6% през май), като и нейният растеж на годишна база се забави слабо до 2,1% от 2,2% през предишния месец.


Още от

Най-четени