Слабо забавяне на германската инфлация през юни

Растежът на потребителската инфлация в Германия се забави слабо през юни, но успя да се задържи за втори пореден месец над целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто благодарение на продължаващото солидно повишение на енергийните цени, показват окончателни неревизирани данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юни с 0,1% на месечна база след растеж с 0,1% и през май. На годишна база потребителската инфлация се забави очаквано до 2,1% от 2,2% през май (най-висока инфлация от февруари 2017 година насам), но въпреки това остава за втори пореден месец стабилно над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2% в рамките на цялата еврозона.

Това изглежда в подкрепа на решението на ЕЦБ от миналия месец да приключи своята многогодишна програма за покупки на еврооблигации до края на 2018 година.

Основна причина за запазване на високата инфлация през юни е продължаващото силно нарастване на енергийните цени с 6,4% спрямо година по-рано в резултат на солидното повишаване на петролните цени и след като през май те се увеличиха с 5,1 на сто. Цените на промишлено производствените стоки пък се повишиха с 2,8% след растеж с 2,5% през май, на хранителни стоки – с 3,4% (след повишение с 3,5% месец по-рано), докато растежът на цените на услугите се забави до 1,5% от 1,9% през май.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) през юни също нарасна с 0,1% на месечна база (след скок с 0,6% през май), като и нейният растеж на годишна база се забави слабо до 2,1% от 2,2% през предишния месец.


Още от категорията
Чешка централна банка

Чешката централна банка повиши отново основните лихвени ставки

Чешката централна банка повиши основните си лихвени ставки за шест път в рамките на малко повече от година, затвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, поела по пътя на увеличаване на лихвите към нива, считани за нормални преди световната финансова криза. На редовното заседание в сряда Управителният..

публикувано на 26.09.18 в 15:40

Вяла търговия на европейските борси преди очакваното ново повишение на основната лихва на Фед

Търговията на европейските фондови борси в сряда е вяла и без ясна посока с оглед на предстоящия довечера край на двудневното редовно заседание на Фед и очакванията на инвеститорите за ново повишение на основната американска лихва. Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се колебае непосредствено над неговото ниво на затваряне от вторник,..

публикувано на 26.09.18 в 14:23
Дитер Цетче от Daimler AG

Дитер Цетче се оттегля изненадващо от поста на изпълнителен директор на автомобилния гигант Daimler

Акциите на Daimler AG се понижават рязко по време на търговията в сряда, след като автомобилният гигант обяви сериозно разместване на върха, посочвайки, че изпълнителният директор на компанията Дитер Цетче ще напусне своя пост след годишната среща на акционерите през месец май 2019 година. Един от водещите германски производители на автомобили..

публикувано на 26.09.18 в 13:32

50 милиона лева са необходими за затруднените при плащане на сметките за парно и ток

Необходими са още 50 милиона лева, за да може да бъдат подпомогнати всички, които изпитват затруднения да си плащат сметките за ток и парно. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, като се позова на изчисления на Комисията, изготвени заедно с енергийното министерство: "По отношение на сегашните 90 милиона лева, които..

обновено на 26.09.18 в 13:31

Deutsche Bank е провела проучване, в което e симулирала сливане с UBS или с Commerzbank

На годишното си стратегическо заседание в средата на септември германският банков гигант Deutsche Bank е представил проучване, симулиращо евентуално сливане с швейцарската банка UBS, съобщава бизнес всекидневникът Handelsblatt, цитирайки неназовани източници. Управителният и Надзорният съвет на Дойче банк са провели цяла поредица от сценарии,..

публикувано на 26.09.18 в 13:04

Понижение на германския публичен дълг в края на второто тримесечие до 7-годишно дъно

През първата половина на годината управляващите в Берлин успяха да намалят общия публичен дълг с 2,3% до 1,9344 трлн. евро (около 2,27 трлн. долара) спрямо година по-рано, като това е най-ниското ниво на държавен дълг от 2011 година насам, показват данните на официалната федерална статистика Destatis. Спрямо края на първото тримесечие..

публикувано на 26.09.18 в 12:36

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото. "Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта..

публикувано на 26.09.18 в 12:35