Eмисия новини
от часа

Животновъди от община Болярово блокираха пътя към три села

| обновено на 12.07.18 в 19:47
Снимка: Дора Атанасова

Над 100 животновъди от ямболската община Болярово блокираха пътя към селата Странджа, Крайново и Шарково. Така те протестират срещу разпоредената мярка за умъртвяване на 2 хиляди животни заради заболяването чума. 

Блокадата към трите села ще продължи, докато не бъдат приети исканията на животновъдите. Те настояват да бъдат взети втори проби от животните и да се спре заповедта за избиването на всички животни. Според протестиращите обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен:

"Една стотинка не са ми дали, докато го направя това. Дължа 500 хил. лв. на банките. С какво ще ги плащам утре, като ми ги избият тези животни?".

"Искам на овца да ми платят най-малко по 250 лв., на агнета – по 200 лв., на кози – по 100 лв.".

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3400, а в цялата община те са общо 6000. 

Фермерите чакат решение на земеделския министър за отмяна на заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните. 

46 са положителните проби за заболяването в трите селища край границата. Фермерите настояват да бъдат запазени здравите животни и да бъде взета втора проба.

Блокадата остана през целия ден, но ветеринари и полицаи стигнаха по обходни маршрути до село Крайново и там е започнало ефтаназиране. Все още информацията не е официално потвърдена.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Още от
Сапарева баня привлича туристите с природните си богатства и климата, както и с екологичния и селски туризъм. Засилен е интересът най-вече към балнеолечението.

Расте интересът към селския туризъм

публикувано на 19.02.19 в 16:16

Последно в Региони

Всички новини в Региони: днес | вчера