Eмисия новини
от 09.00 часа

"Еърбъс" отлага доставките на самолети А330 за китайската компания HNA Group за над 1 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Еърбъс" е изправена пред отлагане на доставките на самолети А330 на стойност над 1 млрд. долара за авиокомпании, които се присъединиха към китайската дългово обременена групировка HNA Group, в следствие на забавяне на плащанията, съобщава Ройтерс, цитирайки своите източници от самолетостроителната индустрия.

Компаниите, принадлежащи към намиращия се в затруднения китайски конгломерат, който се занимава с финансиране в авиационната сфера, са забавили плащанията си към "Еъбърс" в продължение на няколко месеца, което е накарало европейският гигант да оттегли своите доставки, вместо да се захване със финансирането на тези операции, се посочва в информацията на Ройтерс.

"След шест месеца разговори "Еърбъс" взе решение да изтегли самолетите, тъй като не иска да играе като финансист на подобни операции", посочи в сряда вечерта източник на агенцията, запознат с дискусии по този въпрос. Друго източник на Ройтерс обаче предупреди: "Въпрос е в процес на намиране на решение".

Говорител на "Еръбъс" потвърди пред Ройтерс: "Ние продължаване разговорите, като договорни условия с клиентите и са поверителни". От китайската HNA Group отказват на този етап да коментират информацията.

Истината с непродадените самолети от модела А330 излезе на светло в рамките на церемония за представянето на най-малкия нов самолет на компанията "Еърбъс". Журналисти на "Ройтерс" преброиха пет налични самолета A330, разположени около центъра за доставки, а друг самолет от същия модел беше паркирани малко по-далеч, като всичките те бяха боядисани в "червените пламъци" на авиокомпаниите на китайската HNA Group, които включват Hainan Airlines, Beijing Capital Airlines и Tianjin Airlines.

Трябва да се има предвид, че шест самолета "Еърбъс" А330 струват общо около 1,6 млрд. долара.


Още от

Последно в Търговия

Всички новини в Търговия: днес | вчера