Жители на Белащица на пореден протест срещу разширяването на кариерата

Снимка: БГНЕС

Жители на пловдивското село Белащица тази вечер за пореден път ще изразят недоволството си срещу плановете за разширяване на кариерата, която се намира в близост до селото.

Живеещите в Белащица и близките населени места оспорват инвестиционното предложение на фирмата, стопанисваща обекта - да добива в следващите 25 години мрамор за трошен камък от единия от участъците на кариерата, който е с площ над 50 декара. Те са категорични, че процедурата трябва да бъде прекратена заради катастрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на хората в района.

През месец май беше проведен и първият протест на пътя, през който минават тежкотоварните камиони от двете кариери на Белащица. Организирана беше и подписка. Неколкократно са сезирани с официални писма екоинспекцията и местната власт, но до момента отговор няма, казват от инициативният комитет.

Затова тази вечер са поканили кметът на община Родопи Пламен Спасов и председателят на Общинския съвет Галина Вълева, за да представят предприетите от тяхна страна мерки.


Още от категорията

От утре умъртвяването на животните в огнищата на зараза ще бъде възстановено

От утре умъртвяването на животните в огнищата на зараза ще бъде възстановено. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседанието на Оперативния щаб за борба с чумата по животните. Полицейското присъствие в съответните региони ще бъде засилено. Усилено ще бъде и присъствието на униформени служители по границите...

публикувано на 18.07.18 в 15:22
Брифинг в Министерския съвет след заседание на Координационното звено по обхващане и задържане на ученици в образователната система.

12 хиляди деца са отпаднали от училище, 2000 върнати са го напуснали отново

Две хиляди от общо 24-те хиляди деца, върнати в училище през миналата година, са го напуснали отново. Други 12 хиляди пък са отпадналите през последната учебна година, отчете министърът на образованието Красимир Вълчев на заседание по проблема. Съвместните екипи започват отново обходите, за да търсят отпадналите деца и да ги върнат в училище,..

публикувано на 18.07.18 в 14:41
Надежда Стойчева

Истанбулската конвенция продължава да разделя обществото

Голяма част от обществото ще трябва да осмисли Истанбулската конвенция и наистина да разбере, че тя е в помощ на жените. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Надежда Стойчева от Фондация "Анимус":  "Конвенцията е в полза на жертвите. Ако цялата държава покаже решителност за борба с насилието, то тогава и..

публикувано на 18.07.18 в 14:30
Ръководството на БНР присъства на заседанието на СЕМ, на което бе приет шестмесечният отчет на БНР.

СЕМ прие шестмесечния отчет на БНР

С три гласа „за“ и двама „въздържали се“ Съветът за електронни медии прие днес отчета за програмната, технологичната и финансовата дейност на Българското национално радио за периода 1 декември 2017 г. – 31 май 2018 г. „Това беше един успешен период за Националното радио по много линии“, коментира генералният директор на БНР Александър Велев:..

публикувано на 18.07.18 в 14:18
Овцевъди и козевъди излязоха на национален протест пред Министерския съвет

Овцевъди и козевъди протестират пред Министерския съвет, заплашват с гражданско неподчинение

Овцевъди и козевъди излязоха днес на национален протест пред Министерския съвет . Те са недоволни от недостатъчното, според тях, държавно финансиране за техния вид животновъдство и ниските компенсации за умъртвяването на животни заради чумата в Югоизточна България. Протестиращите запалиха кожи на животни и изляха мляко пред сградата на МС, част..

обновено на 18.07.18 в 13:56

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата –  Карлово . Тази сутрин в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци..

обновено на 18.07.18 в 13:49

Президентът присъства на откриването на бюст-паметник на Васил Левски в село Руен

Над 150 паметника на Васил Левски има издигнати, като много от тях са извън пределите на родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Това каза президентът Румен Радев при откриването на бюст-паметник на Апостола в бургаското село Руен, където живеят предимно етнически турци. „Този паметник е построен с подкрепата и даренията на хора,..

публикувано на 18.07.18 в 12:32