Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Белащица на пореден протест срещу разширяването на кариерата

Снимка: БГНЕС

Жители на пловдивското село Белащица тази вечер за пореден път ще изразят недоволството си срещу плановете за разширяване на кариерата, която се намира в близост до селото.

Живеещите в Белащица и близките населени места оспорват инвестиционното предложение на фирмата, стопанисваща обекта - да добива в следващите 25 години мрамор за трошен камък от единия от участъците на кариерата, който е с площ над 50 декара. Те са категорични, че процедурата трябва да бъде прекратена заради катастрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на хората в района.

През месец май беше проведен и първият протест на пътя, през който минават тежкотоварните камиони от двете кариери на Белащица. Организирана беше и подписка. Неколкократно са сезирани с официални писма екоинспекцията и местната власт, но до момента отговор няма, казват от инициативният комитет.

Затова тази вечер са поканили кметът на община Родопи Пламен Спасов и председателят на Общинския съвет Галина Вълева, за да представят предприетите от тяхна страна мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени