Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко: Присъединяването на Украйна към НАТО е дългосрочна цел на страната

Столтенберг: Украйна напредва в реформите в отбраната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъединяването на Украйна към НАТО е дългосрочна цел на страната, заяви в Брюксел президентът Петро Порошенко. Той отбеляза, че Украйна се стреми до 2020 г. да има пълна оперативна съвместимост със силите на НАТО. Порошенко увери, че страната му е решена да извърши и необходимите политически реформи.

"Ние сме ангажирани да продължим сериозната модернизация на страната ни в нейните институционални, политически и икономически измерения, за да изградим заедно успешна, просперираща и устойчива Украйна. Това ще бъде най-добрият отговор на руската агресия и пропаганда".

Порошенко добави, че Украйна няма да подкрепи нито един паневропейски проект, в който участва Русия, особено тези, които подкопават сигурността на страната. 

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна напредва в реформите по отношение на отбраната.   

„Направили сте значителен напредък. Приемането на нов закон за националната сигурност е стъпка, която трябва да бъде приветствана. Законът е ключов, за да може да се установи граждански контрол и демократично наблюдение върху въоръжените сили и силите за сигурност. Прилагането на закона е необходимо, за да може реформите да действат. Затова ви насърчавам да продължите в този дух, това ще приближи Украйна до НАТО“.

Столтенберг отново повтори, че подкрепя Украйна по отношение на незаконната анексия на Крим и ситуацията в Донбас, като призова за пореден път Русия да се придържа към споразуменията от Минск. 

Столтенберг каза още, че НАТО потвърждава готовността си да приеме Грузия. Генералният секретар нарече таз истрана "доверен приятел" и благодари за приноса на страната към мисията на Алианса в Афганистан. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна