Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Управляващите са се прегърнали с Пеевски и взаимно се обслужват

СБЖ организира дискусия за състоянието на българската журналистика, защита на правата на журналистите и на свободното слово

Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира дискусия днес за състоянието на българската журналистика, защита на правата на журналистите и на свободното слово. Тази дискусия беше предшествана от една декларация, която коментираше т.нар. „медиен законопроект "Пеевски“. По този повод СБЖ „стана герой“ на един от вестниците, който открито заявява, че негов собственик е Делян Пеевски. Зад тези публикации няма хора, те са анонимни, каза в „Преди всички“ журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев, член на от УС на СБЖ. Медиите на Пеевски са глашатаи на властта. Чрез поправките в медийния закон той цели да започне да регулира цялата медийна среда, коментира Терзиев. 

„Делян Пеевски, като издател, а и не само като издател, той без параван не може, той си ходи винаги с параван и няма как да се покаже. Не само в публикациите в неговите медии, погледнете му законодателната дейност – той не се явява изобщо в парламента, внася законопроект. Не само това – той се представя в парламента за опозиция и използва процедурата на опозицията, за да прокара своя законопроект, без да е минал през обсъждане в ресорна комисия. Но в същото време неговите медии са глашатаи на властта. И не само това – как така опозицията внася някакъв законопроект, който предизвиква бурна радост и пълна подкрепа сред управляващите? Тук се играе една игра на криеница зад един параван. Да не говорим, че поправките се внасят в закон, който има друго предназначение, и той чрез някакви поправки иска да започне да започне да регулира цялата медийна среда. Всъщност целта е да се пъхне краче в една врата, която трудно се отваря, за да може да се прокара старата мечта на управляващите да се създаде един тотален медиен закон, който да осигури пълна държавна концентрация и регулация на медиите“.

Според Терзиев управляващите и Делян Пеевски „играят в едни отбор“. Властта има интерес да бъде установен тотален контрол над медиите и чрез медиите да манипулира обществото.

„Точно това правят и управляващите в момента – прегърнали са се с Пеевски и взаимно се обслужват, защото Пеевски ги подкрепя денонощно със своите медии. Точно властта е тази, която носи отговорност за съществуването на подобно извратено състояние на българските медии и на такива явления като Делян Пеевски“.

България е на 111 място по свобода на словото в света, подчерта той.

„На последно място в Европа и само Турция стои зад нас, ако не броим Русия и Беларус. Там сме ние – зад всички държави, вкл. и зад Западните Балкани, на които се представяме като някакъв лидер. Положението се влошава. Нашата тенденция е да се движим към Африка, не към Европа по свобода на словото“.

Цялото интервю на Силвия Великова със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!