Светослав Терзиев: Управляващите са се прегърнали с Пеевски и взаимно се обслужват

СБЖ организира дискусия за състоянието на българската журналистика, защита на правата на журналистите и на свободното слово
Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира дискусия днес за състоянието на българската журналистика, защита на правата на журналистите и на свободното слово. Тази дискусия беше предшествана от една декларация, която коментираше т.нар. „медиен законопроект "Пеевски“. По този повод СБЖ „стана герой“ на един от вестниците, който открито заявява, че негов собственик е Делян Пеевски. Зад тези публикации няма хора, те са анонимни, каза в „Преди всички“ журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев, член на от УС на СБЖ. Медиите на Пеевски са глашатаи на властта. Чрез поправките в медийния закон той цели да започне да регулира цялата медийна среда, коментира Терзиев. 

„Делян Пеевски, като издател, а и не само като издател, той без параван не може, той си ходи винаги с параван и няма как да се покаже. Не само в публикациите в неговите медии, погледнете му законодателната дейност – той не се явява изобщо в парламента, внася законопроект. Не само това – той се представя в парламента за опозиция и използва процедурата на опозицията, за да прокара своя законопроект, без да е минал през обсъждане в ресорна комисия. Но в същото време неговите медии са глашатаи на властта. И не само това – как така опозицията внася някакъв законопроект, който предизвиква бурна радост и пълна подкрепа сред управляващите? Тук се играе една игра на криеница зад един параван. Да не говорим, че поправките се внасят в закон, който има друго предназначение, и той чрез някакви поправки иска да започне да започне да регулира цялата медийна среда. Всъщност целта е да се пъхне краче в една врата, която трудно се отваря, за да може да се прокара старата мечта на управляващите да се създаде един тотален медиен закон, който да осигури пълна държавна концентрация и регулация на медиите“.

Според Терзиев управляващите и Делян Пеевски „играят в едни отбор“. Властта има интерес да бъде установен тотален контрол над медиите и чрез медиите да манипулира обществото.

„Точно това правят и управляващите в момента – прегърнали са се с Пеевски и взаимно се обслужват, защото Пеевски ги подкрепя денонощно със своите медии. Точно властта е тази, която носи отговорност за съществуването на подобно извратено състояние на българските медии и на такива явления като Делян Пеевски“.

България е на 111 място по свобода на словото в света, подчерта той.

„На последно място в Европа и само Турция стои зад нас, ако не броим Русия и Беларус. Там сме ние – зад всички държави, вкл. и зад Западните Балкани, на които се представяме като някакъв лидер. Положението се влошава. Нашата тенденция е да се движим към Африка, не към Европа по свобода на словото“.

Цялото интервю на Силвия Великова със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36

Промените в размера на пенсиите струват над 1,6 милиарда лева

Над един 1,6 милиарда лева ще струва на бюджета изпълнението на исканията на пенсионерски организации за промени в размерите на пенсиите. От тази сума 155 милиона лева са необходими за отпадането на тавана на всички пенсии за 2019 година. Това стана ясно на дискусия в парламентарната социална комисия по внесена от пенсионерските организации петиция..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев. "Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди година беше малко след встъпването му в длъжност. Имаме коренна промяна в структурата и поведението на..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Томислав Дончев

Дончев: Обществени поръчки по електронен път от идната година

Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от началото на следващата година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Строителството през 2019 година": “От края на тази година ще сме в тестов период на системата. От началото на следващата година цялото възлагане трябва да протича по електронен път. Системата е..

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Промени в закона предвиждат работодатели да преподават в университетите

Работодатели ще преподават в български университети. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за висшето образование. С тях се дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20 на сто в степен "магистър" да могат да се провеждат от "изявени специалисти от практиката"...

публикувано на 26.09.18 в 15:58

Предложения за промени в здравноосигурителния модел

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса за бъдещото на здравеопазването в НДК. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев..

обновено на 26.09.18 в 15:27

Още един кандидат за президент на Бразилия влезе в болница

Втори кандидат за президент на Бразилия влезе в болница, съобщава телевизия Globo. Сиро Гомес, кандидат на Демократичната работническа партия, е бил хоспитализиран заради проблеми с простатата. Лекарите са направили компютърна томография и са извършили манипулации. Гомес ще трябва да остане известно време в болницата. В началото на..

публикувано на 26.09.18 в 14:56