Първан Симеонов: Младите хора мислят във все по-малка степен за миграция

Българските младежи са първенци на Балканите по използване на свободното време за почивка, но на последно място в употребата на време за самоусъвършенстване, показват резултатите от проучване на „Галъп”
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Българските младежи са първенци на Балканите по използване на свободното време за почивка, но на последно място в употребата на време за самоусъвършенстване, показват резултатите от проучване на „Галъп”. 

Само 5 от 100 български младежи до 29 години активно се стараят в свободното време да се развиват личностно или пък да се посветят на доброволчество. Последното място делим с Албания. А страните на Балканите, в които най-много хора се самоусъвършенстват, са Македония, Босна и Херцеговина и Румъния.

Младежите в България и Македония са първенци във времето за активно почиване и за интернет сърфиране. Според изследването на „Галъп” младите у нас прекарват най-много време в социалните мрежи. В България около 1/3 от младите потвърждават, че спортът е част от ежедневието им.

Резултатите са в известна степен тревожни, каза в „Хоризонт до обед“ Първан Симеонов.

„Трябва да бъдем и снизходителни. Става дума за млади хора, за общества, където много се говори за младежка безработица, за проблеми, които са навсякъде в западния свят, навсякъде младежта все по-късно напуска родителския дом, все по-трудно си намира работа, т.е. проблемът далеч не е само наш, но – имаме проблем. Много хора си мислят, че демографските проблеми имат само количествен или етнически елемент, но най-важните елементи са по-ниски нива на адаптивност към пазара на труда, регионалните различия, липсата на специална политика за младежта“, обясни Симеонов.

Тези изследвания се правят през няколко години и все пак има една хубава тенденция – младите хора мислят във все по-малка степен за миграция, каза още Първан Симеонов.

„Те не мислят "мърдането в Европа" като отчаян акт, а като възможност за лично развитие. Това е социална мобилност, това не е миграция. Лошото е, че има разслояване – едни го могат, а други – не просто не го могат, а и през главата им не минава, и все повече деца се раждат в общности, които и през главата им няма да мине това. Това е тревожното, просто няма стратегично управление в България. Има управление ден за ден, което гаси пожари, управление, което отлага трудното, а трудното е да започнеш реформа“.  

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Савелина Савова с Първан Симеонов. 

Още от категорията

Гутериш приветства споразумението между Русия и Турция за сирийската провинция Идлиб

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства постигнатото споразумение между президентите на Русия и Турция за сирийската провинция Идлиб, предаде РИА Новости. Той е удовлетворен от споразумението между Владимир Путин и Реджеп Ердоган за създаване на демилитаризирана буферна зона в района на Идлиб от 15 октомври. Целта е да се предотврати..

публикувано на 19.09.18 в 10:50

В музея на военното поделение край Ловеч започва Ден на отворените врати

  Във военното поделение край Ловеч започва Ден на отворените врати по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. В поделението се намира и един от военните музей в България. В интервю за предаването „Преди всички“ началникът на поделението полк. Теодосий Стоманов обясни, че в музея се съхранява много техника от първите..

публикувано на 19.09.18 в 10:46

Трима работници са в болница заради пропаднал асансьор

Трима работници пострадаха при пропадане на асансьор в частно предприятие в Бургас. Съоръжението, в което са били служителите, заедно със стъклопакети, е паднало от няколко метра височина и работниците са получили наранявания от счупените стъкла. В момента те са в бургаска болница.  Двама от работниците са с прорезни рани, а за третият има съмнение,..

публикувано на 19.09.18 в 10:45

Тренд: Половината българи смятат, че нови избори не са необходим, а 53% - че правителството ще изкара пълен мандат

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични. Това показва редовното месечно проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"...

публикувано на 19.09.18 в 10:39

Акценти от чуждестранния печат

Посещението на южнокорейския президент в Пхенян най-вероятно ще е успешно, но неговите усилия трябва да бъдат продължени от Вашингтон. Това пише в свой коментар китайският официоз Глобал таймс . Според изданието САЩ трябва да дадат на Северна Корея сигурността, че процесът по ядрено обезоръжаване и последващо го икономическо развитие ще е..

публикувано на 19.09.18 в 10:09

Седем български младежи ще получат златното отличие на Международната награда на херцога на Единбург

Златното отличие на Международната награда на херцога на Единбург ще получат 7 младежи от България. Това съобщи в ефира на „Преди всички“ Любомира Велчева, изпълнителен директор на програмата Фондация „Международна награда на херцога на Единбург“. Разликата между бронз, сребро и злато е продължителността от време, в което младите хора..

публикувано на 19.09.18 в 09:57

Взети са проби от починалите животни от Болярово, резултати се очакват до 10 дни

Взети са проби от починалите животни от град Болярово. Резултатите ще покажат какво е причинило смъртта на животните и се очакват до 10 дни. Това каза кметът на Болярово Христо Христов в интервю за предаването „Преди всички“. Ветеринарите не бяха допускани до стадото от 18 юли от фермерката Ана Петрова, според която животните не са болни от..

публикувано на 19.09.18 в 09:40