Eмисия новини
от 17.00 часа

Първан Симеонов: Младите хора мислят във все по-малка степен за миграция

Българските младежи са първенци на Балканите по използване на свободното време за почивка, но на последно място в употребата на време за самоусъвършенстване, показват резултатите от проучване на „Галъп”

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Българските младежи са първенци на Балканите по използване на свободното време за почивка, но на последно място в употребата на време за самоусъвършенстване, показват резултатите от проучване на „Галъп”. 

Само 5 от 100 български младежи до 29 години активно се стараят в свободното време да се развиват личностно или пък да се посветят на доброволчество. Последното място делим с Албания. А страните на Балканите, в които най-много хора се самоусъвършенстват, са Македония, Босна и Херцеговина и Румъния.

Младежите в България и Македония са първенци във времето за активно почиване и за интернет сърфиране. Според изследването на „Галъп” младите у нас прекарват най-много време в социалните мрежи. В България около 1/3 от младите потвърждават, че спортът е част от ежедневието им.

Резултатите са в известна степен тревожни, каза в „Хоризонт до обед“ Първан Симеонов.

„Трябва да бъдем и снизходителни. Става дума за млади хора, за общества, където много се говори за младежка безработица, за проблеми, които са навсякъде в западния свят, навсякъде младежта все по-късно напуска родителския дом, все по-трудно си намира работа, т.е. проблемът далеч не е само наш, но – имаме проблем. Много хора си мислят, че демографските проблеми имат само количествен или етнически елемент, но най-важните елементи са по-ниски нива на адаптивност към пазара на труда, регионалните различия, липсата на специална политика за младежта“, обясни Симеонов.

Тези изследвания се правят през няколко години и все пак има една хубава тенденция – младите хора мислят във все по-малка степен за миграция, каза още Първан Симеонов.

„Те не мислят "мърдането в Европа" като отчаян акт, а като възможност за лично развитие. Това е социална мобилност, това не е миграция. Лошото е, че има разслояване – едни го могат, а други – не просто не го могат, а и през главата им не минава, и все повече деца се раждат в общности, които и през главата им няма да мине това. Това е тревожното, просто няма стратегично управление в България. Има управление ден за ден, което гаси пожари, управление, което отлага трудното, а трудното е да започнеш реформа“.  

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Савелина Савова с Първан Симеонов. 

Още от

Последно в Европа

Всички новини в Европа: днес | вчера

Най-четени