М. Спирова: Канонадата е в ход, по Тереза Мей се гърми от всички страни

Снимка: sbj-bg.eu

От известно време се знаеше, че големия протест във Великобритания против Доналд Тръмп ще е в петък. Неговата програма беше променена така, че да прекара минимум време в Лондон утре. Това разказа за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ журналистът Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд. Тя подчерта, че заради визитата цели градове са останали без полицаи, които са били командировани, за да охраняват обществения ред в британската столица. Тереза Мей се надява американският президент да бъде един от стабилните ѝ партньори и след Брекзит. Има притеснения обаче, че Тръмп ще изрази подкрепа за твърд Брекзит по сценарий на свой дългогодишен наставник във външната политика.

След оставките на хардлайнерите, по отношение на излизането на Великобритания от ЕС, днес ще бъде представена Бялата книга, за която Европейският съюз настоява, но е важно да се знае, че подготвените книги са две, изтъкна Спирова.

„Има и друга Бяла книга, алтернативна на тази, която ще бъде представена тази сутрин. Тя е от подготвена от подалия оставка преговарящ с Брюксел Дейвид Дейвис, и тя е много по-драматично хардлайнерска. Доколкото става ясно, не му е било позволено да я изнесе от сградата на своето Министерството, когато го е напускал, но се очаква бунтовната каста сред партията на Торите да я изиска в парламентарно време. Възможно е наистина да успеят в натиска си и тази алтернативна книга да бъде публикувана. Това е само една от каскадите, които бунтовниците готвят за тази Бяла книга. Вестниците във Великобритания днес са изцяло пълни с „про“ и „контра“ на тази Бяла книга. Вестник "Сън" публикува статия от самата Тереза Мей, която е забележително четиво. Повечето големи консервативни вестници излизат с мнения на подалите оставка по-нископрофилни фигури във властта, известни с крайнодесните си убеждения. Наистина, канонадата е в ход! Гърми се отвсякъде и се готвят много препятствия, включително и нови поправки…“.

Основната критика към Бялата книга, която ще бъде представена, е, че тя превръща Великобритания във "васална държава", тъй като страната прави много компромиси. Голяма е вероятността Лейбъристката партия да не я подкрепи. Крайният срок, в който Великобритания трябва да каже при какви условия ще напусне ЕС, е октомври, смята Спирова.

„Между октомври и ноември положението ще бъде наистина инфарктно. Британското правителство събира храни, официално, в резерва в случай на рязко отпадане от ЕС без споразумение. В ход са и планове за аварийна мрежа от генератори в Ирландско море, които да снабдяват Северна Ирландия с електричество, защото тя може да остане на тъмно, ако през март се прекъсне общият пазар на електроенергия между Ирландия и Северна Ирландия. Великобритания се готви за бедствия и те вече са много сериозно на масата, по начин, по който никога не са били преди това, тъй като всъщност няма никой в Уестминстър в момента, който с ръка на сърцето да може да се закълне, че това правителство ще оцелее достатъчно дълго за каквато и да било сделка. Именно затова виждаме и смекчаване на тона от страна на Европейския съюз“.

Хората във Великобритания са се съвзели от разочарованието след мача с Хърватия и очакват Европейското първенство на английска земя през 2020 година.

Интервюто на Силвия Великова с Мария Спирова можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36

Промените в размера на пенсиите струват над 1,6 милиарда лева

Над един 1,6 милиарда лева ще струва на бюджета изпълнението на исканията на пенсионерски организации за промени в размерите на пенсиите. От тази сума 155 милиона лева са необходими за отпадането на тавана на всички пенсии за 2019 година. Това стана ясно на дискусия в парламентарната социална комисия по внесена от пенсионерските организации петиция..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев. "Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди година беше малко след встъпването му в длъжност. Имаме коренна промяна в структурата и поведението на..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Томислав Дончев

Дончев: Обществени поръчки по електронен път от идната година

Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от началото на следващата година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Строителството през 2019 година": “От края на тази година ще сме в тестов период на системата. От началото на следващата година цялото възлагане трябва да протича по електронен път. Системата е..

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Промени в закона предвиждат работодатели да преподават в университетите

Работодатели ще преподават в български университети. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за висшето образование. С тях се дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20 на сто в степен "магистър" да могат да се провеждат от "изявени специалисти от практиката"...

публикувано на 26.09.18 в 15:58

Предложения за промени в здравноосигурителния модел

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса за бъдещото на здравеопазването в НДК. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев..

обновено на 26.09.18 в 15:27

Още един кандидат за президент на Бразилия влезе в болница

Втори кандидат за президент на Бразилия влезе в болница, съобщава телевизия Globo. Сиро Гомес, кандидат на Демократичната работническа партия, е бил хоспитализиран заради проблеми с простатата. Лекарите са направили компютърна томография и са извършили манипулации. Гомес ще трябва да остане известно време в болницата. В началото на..

публикувано на 26.09.18 в 14:56