Eмисия новини
от 15.00 часа

М. Спирова: Канонадата е в ход, по Тереза Мей се гърми от всички страни

Снимка: sbj-bg.eu

От известно време се знаеше, че големия протест във Великобритания против Доналд Тръмп ще е в петък. Неговата програма беше променена така, че да прекара минимум време в Лондон утре. Това разказа за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ журналистът Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд. Тя подчерта, че заради визитата цели градове са останали без полицаи, които са били командировани, за да охраняват обществения ред в британската столица. Тереза Мей се надява американският президент да бъде един от стабилните ѝ партньори и след Брекзит. Има притеснения обаче, че Тръмп ще изрази подкрепа за твърд Брекзит по сценарий на свой дългогодишен наставник във външната политика.

След оставките на хардлайнерите, по отношение на излизането на Великобритания от ЕС, днес ще бъде представена Бялата книга, за която Европейският съюз настоява, но е важно да се знае, че подготвените книги са две, изтъкна Спирова.

„Има и друга Бяла книга, алтернативна на тази, която ще бъде представена тази сутрин. Тя е от подготвена от подалия оставка преговарящ с Брюксел Дейвид Дейвис, и тя е много по-драматично хардлайнерска. Доколкото става ясно, не му е било позволено да я изнесе от сградата на своето Министерството, когато го е напускал, но се очаква бунтовната каста сред партията на Торите да я изиска в парламентарно време. Възможно е наистина да успеят в натиска си и тази алтернативна книга да бъде публикувана. Това е само една от каскадите, които бунтовниците готвят за тази Бяла книга. Вестниците във Великобритания днес са изцяло пълни с „про“ и „контра“ на тази Бяла книга. Вестник "Сън" публикува статия от самата Тереза Мей, която е забележително четиво. Повечето големи консервативни вестници излизат с мнения на подалите оставка по-нископрофилни фигури във властта, известни с крайнодесните си убеждения. Наистина, канонадата е в ход! Гърми се отвсякъде и се готвят много препятствия, включително и нови поправки…“.

Основната критика към Бялата книга, която ще бъде представена, е, че тя превръща Великобритания във "васална държава", тъй като страната прави много компромиси. Голяма е вероятността Лейбъристката партия да не я подкрепи. Крайният срок, в който Великобритания трябва да каже при какви условия ще напусне ЕС, е октомври, смята Спирова.

„Между октомври и ноември положението ще бъде наистина инфарктно. Британското правителство събира храни, официално, в резерва в случай на рязко отпадане от ЕС без споразумение. В ход са и планове за аварийна мрежа от генератори в Ирландско море, които да снабдяват Северна Ирландия с електричество, защото тя може да остане на тъмно, ако през март се прекъсне общият пазар на електроенергия между Ирландия и Северна Ирландия. Великобритания се готви за бедствия и те вече са много сериозно на масата, по начин, по който никога не са били преди това, тъй като всъщност няма никой в Уестминстър в момента, който с ръка на сърцето да може да се закълне, че това правителство ще оцелее достатъчно дълго за каквато и да било сделка. Именно затова виждаме и смекчаване на тона от страна на Европейския съюз“.

Хората във Великобритания са се съвзели от разочарованието след мача с Хърватия и очакват Европейското първенство на английска земя през 2020 година.

Интервюто на Силвия Великова с Мария Спирова можете да чуете от звуковия файл.

Още от