Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ гласува за ограничаване на правомощията на Тръмп относно митническата политика

Сенат във Вашингтон, САЩ

В сряда Сенатът на САЩ предприе символична, но важна стъпка, целяща да утвърди неговата власт по отношение на налозите и митата, които вече бяха наложени от президента Доналд Тръмп, съобщава "Уолстрий джърнъл". Това става в момент, когато администрацията на Белия дом заплаши с въвеждането от септември на 10%-ни мита за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Това гласуване в Сената беше разглеждано като показател за това, дали контролираната от Републиканската партия Горна камара на американския парламент е склонна да се опита да обуздае президента Тръмп.

Сенаторите гласуваха с 88 "за" спрямо едва 11 гласа "против" да инструктират депутатите, определени да изгладят различията с Долната камара относно законопроекта за разходите, да включат също така и разпоредба, даваща право на Конгреса да се намесва, когато изпълнителната власт взима решения да налага митнически тарифи въз основа на съображения, свързани с националната сигурност.

"Трябва да ограничим злоупотребата с президентската власт и да възстановим конституционната власт на Конгреса в това отношение", заяви сенаторът Джеф Флейк (републиканец от Аризона), който заедно със сенатор Боб Коркър (републиканец от Тенеси) беше един от авторите на тази мярка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна