Десетки убити при атаки на талибаните в Северен Афганистан

Афганистански военни на мястото на атаката в сряда срещу сграда на министерството на образованието в Джалалабад, при която бяха убити 10 души и ранени 11.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежки загуби понесоха афганистанските сили за сигурност при атаки на талибаните в северната част на страната, съобщиха местни представители, според които загиналите при продължаващите боеве са около 40, предаде АФП.

Нападателите използвали уреди за нощно виждане при едновременните си атаки преди зазоряване в четвъртък срещу няколко бази и постове в окръг Арчи на провинция Кундуз в нощта срещу четвъртък, съобщи военен говорител.

„Претърпяхме загуби, талибаните също“, каза Мохамад Радманиш. Според него загиналите афганистански войници били 10-15.

Но източник в силите за сигурност заявил пред АФП, че жертвите са над 40, а друг потвърдил за 39 убити и 10 ранени. Трети посочил, че става дума за „тежки загуби“.

Радманиш заяви, че е в ход операция по въздух и земя срещу талибаните.

Висш афганистански командир изразил учудване, че нападателите са имали уреди за нощно виждане. „Тъй като ние нямаме такива, те са успели да се приближат до войниците, без да бъдат забелязани“, казал той.

Талибаните успели да превземат два поста, но след това силите за сигурност успели да отблъснат атака срещу базата им.

В друг район на Афганистан – в югоизточната провинция Газни, афганистанските сили извършили въздушни удари срещу среща на високопоставени талибани, като убили 24 от тях и ранили 17, съобщи днес военното министерство. Сред ранените бил мулла Амир Хан Мутаки – министър в правителството на талибаните в периода 1996-2001 г.

Атаките стават в момент, когато президентът на Афганистан Ашраф Гани е на срещата на върха на НАТО в Брюксел с надеждата да получи днес по-голям ангажимент от членките на алианса в подкрепа на страната му.

В Афганистан има около 14 000 американски военни, които са основният компонент от мисията на НАТО, която оказва подкрепа и обучава местните сили за сигурност.

Още от категорията

Проф. Любен Тотев: Трябва да спре разрастването на висшите учебни заведения

Трябва да спре разрастването на висшите учебни заведения, заяви в предаването „Преди всички“ проф. Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите. „Това, което смятам, че трябва да се направи в най-скоро време е да бъде изпълнено едно решение на Съвета на ректорите от октомври миналата година. Ние с..

публикувано на 21.09.18 в 10:04

Доц. Киров: Няма законов механизъм личен лекар да заяви, че не може да работи с даден пациент

"Няма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа". Това заяви в предаването „Преди всички“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди..

публикувано на 21.09.18 в 09:31

В родопското село Момчиловци започва Фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци започва Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Тази вечер ще е официалната церемония по откриване на фестивала, под мотото „Киселото мляко - новият път на коприната". Програмата предвижда изложение на производители на млечни продукти, на народни-художествени занаяти, био и екопродукти, представяне..

публикувано на 21.09.18 в 09:09

Експерти: Наредбата за застраховането на медицинските лица оставя много отворени въпроси

"Обикновено дела между лечебни заведения и пациенти, при настъпила вреда, траят няколко години", заяви в предаването „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той коментира приетата от Министерския съвет Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която..

публикувано на 21.09.18 в 09:07

Огледалните неврони

Понятието „огледални неврони“ се появява за първи път след изследванията на италианеца Джакомо Ризолати и един негов колега в невробиологичната лаборатория на университета в Парма, когато е регистрирана специфичната дейност на нервни клетки в предните дялове на мозъчната кора, свързани с двигателната активност и езиковите умения. По-късно се оказва, че те..

публикувано на 21.09.18 в 09:00

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер. По данни на Световната Алцхаймер организация 50 милиона души по света живеят с деменция. В повечето случаи диагнозата се поставя твърде късно. Все още няма лечение на заболяването и то е на седмо място по причина за смъртност в световен мащаб. Фондация „Състрадание..

публикувано на 21.09.18 в 08:34

Протестираща майка: Срокът е 1-ви октомври, след това започваме още по-ефективни протести

Днес майките на деца с увреждания ще напомнят, че все още са пред Народното събрание. Те организират пресконференция „Зависима независимост“. В предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки, Вера Иванова, каза, че очакват депутатите да излязат при тях: „Искаме да им обясним очи в очи, че просто тази зависимост не може да продължава..

публикувано на 21.09.18 в 08:33