Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки убити при атаки на талибаните в Северен Афганистан

Афганистански военни на мястото на атаката в сряда срещу сграда на министерството на образованието в Джалалабад, при която бяха убити 10 души и ранени 11.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежки загуби понесоха афганистанските сили за сигурност при атаки на талибаните в северната част на страната, съобщиха местни представители, според които загиналите при продължаващите боеве са около 40, предаде АФП.

Нападателите използвали уреди за нощно виждане при едновременните си атаки преди зазоряване в четвъртък срещу няколко бази и постове в окръг Арчи на провинция Кундуз в нощта срещу четвъртък, съобщи военен говорител.

„Претърпяхме загуби, талибаните също“, каза Мохамад Радманиш. Според него загиналите афганистански войници били 10-15.

Но източник в силите за сигурност заявил пред АФП, че жертвите са над 40, а друг потвърдил за 39 убити и 10 ранени. Трети посочил, че става дума за „тежки загуби“.

Радманиш заяви, че е в ход операция по въздух и земя срещу талибаните.

Висш афганистански командир изразил учудване, че нападателите са имали уреди за нощно виждане. „Тъй като ние нямаме такива, те са успели да се приближат до войниците, без да бъдат забелязани“, казал той.

Талибаните успели да превземат два поста, но след това силите за сигурност успели да отблъснат атака срещу базата им.

В друг район на Афганистан – в югоизточната провинция Газни, афганистанските сили извършили въздушни удари срещу среща на високопоставени талибани, като убили 24 от тях и ранили 17, съобщи днес военното министерство. Сред ранените бил мулла Амир Хан Мутаки – министър в правителството на талибаните в периода 1996-2001 г.

Атаките стават в момент, когато президентът на Афганистан Ашраф Гани е на срещата на върха на НАТО в Брюксел с надеждата да получи днес по-голям ангажимент от членките на алианса в подкрепа на страната му.

В Афганистан има около 14 000 американски военни, които са основният компонент от мисията на НАТО, която оказва подкрепа и обучава местните сили за сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени