Eмисия новини
от 01.00 часа

Законодателни предложения дават възможност на бизнеса да участва в учебния процес в университетите

Милена Дамянова
Снимка: БГНЕС

Подготвени са поправки в Закона за висшето образование, с които работодателите да участват в учебния процес в университетите.

Промените в закона са внесени от председателя на комисията по образование в парламента Милена Дамянова и гарантират участието на бизнеса в целия образователен процес, съобщи тя.

„Така, уважаеми представители на бизнеса, вие ще получите не просто възможност да прочетете една или две лекции или да водите упражнения във висшите училища в определени курсове, а тук става въпрос за цялостна политика – и за участие в учебния процес под формата на преподаване, но и за участие на ниво разработване на учебна програма“.

Тези промени ще бъдат разгледани на първо четене в комисията още през следващата седмица, обяви Дамянова, а в пленарната зала до края на юли. До края на септември промените трябва да бъдат приети и на второ четене.

„Бързаме преди началото на новата академична година, т.е. преди 1 октомври вече да имаме текстове, които да ни дадат реална възможност. Сега бизнесът е отделен от хабилитираните и от нехабилитираните, това е заинтересованата страна, която получава пряка възможност за участие“.

Още от