ЕК пронижи прогнозите си за икономическия растеж в ЕС, визирайки търговското напрежение със САЩ

Растящите петролни цени ще доведат до по-висока от очакваното инфлация

Европейската комисия понижи своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година, обвинявайки за това най-вече търговското напрежение със САЩ и повишаващите се цени на петрола, които ще доведат до по-силно от очакваното нарастване на инфлацията.

ЕК вече очаква растеж на БВП на региона на единната валута от 2,1% през 2018-а година спрямо прогноза през май за експанзия от 2,3 на сто. Трябва да се има предвид, че през миналата година икономиката на еврозоната отбеляза най-солидна експанзия от десетилетие насам, нараствайки с 2,4 на сто. Според "летните междинни" прогнози на ЕК продължава да се очаква забавяне на икономическия растеж през 2019-а година до 2,0%, .

"Низходящата ревизия на майските прогнози за растежа на БВП показва, че неблагоприятната външна среда, като например нарастващото напрежение при търговията със САЩ, може да потисне бизнес доверието и да повлияе на икономическата експанзия ", заяви вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис при представяне на новите икономически прогнози на комисията.

Европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси пък отбеляза, че растящите енергийни цени и политическата несигурност също оказват натиск върху икономиката в региона въпреки солидните фундаменти и продължаващата стимулираща парична и лихвена политика на Европейската централна банка.

Това даде основания на ЕК да повиши своите инфлационни прогнози за еврозоната до 1,7% за 2018-а година (от 1,5% прогноза през месец май) и до 1,7% през 2019-а година (от 1,6% през май).

"Една по-нататъшна ескалация на протекционистките мерки ще представлява ясен риск за влошаване на икономическия растеж. Търговските войни не раждат победители, а само жертви", отбеляза Пиер Московиси.

Европейската комисия прогнозира, че БВП на целия Европейския съюз също ще нарасне с 2,1% през тази и с 2,0% през 2019-а година, а инфлацията ще се повиши през 2018-а с 1,9% и с 1,8% през следващата година.

Лятната междинна оценка на Комисията включва и доста солидна низходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж в Германия (до 1,9% от 2,3% за 2018-а и до 1,7% от 2,1% за 2019-а година) и във Франция (до 1,7% от 2,1% за 2018-а и до 1,7% от 1,8% за 2019-а година).

По отношение на Великобритания, ЕК очаква икономически растеж от 1,3% през настоящата догодина (под оценка през май за растеж от 1,5%) и повишение на БВП с 1,2% през следващата година (без промяна спрямо май). Комисията обаче допълни, че прогнозата за 2019-а година се основна на чисто техническо допускане за запазване на настоящото статуквото по отношение на търговските отношения между 27-те от ЕС и Обединеното кралство, като това допускане се прави само за целите на прогнозите и няма отношение към хода на преговорите за Брекзит.

Европейската комисия продължава да очаква, че БВП на България ще нарасне с 3,8% през тази и с 3,7% през 2019-а година, а потребителската инфлация ще достигне 2,0% през 2018-а година (спрямо пролетна прогноза за инфлация от 1,8%) преди да се забави до 1,8% през следващата година (без промяна спрямо прогнозата през май).

Трябва да се има предвид, че от тази година Европейската комисия се върна към ежегодното публикуване на две изчерпателни икономически прогнози ("пролетна" и "есенна") и на две междинни прогнози ("зимна" и "лятна"), вместо трите цялостни прогнози през зимата, пролетта и есента, които бяха в сила от 2012-а година. Тази промяна представлява връщане към предишната схема на прогнозите на Комисията и привеждането им в съответствие с графика на аналогичните прогнози на други институции (например Европейската централна банка, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

Таблица с летните междинни прогнози на ЕК за икономическия растеж в ЕС

СнимкаОще от категорията
Чешка централна банка

Чешката централна банка повиши отново основните лихвени ставки

Чешката централна банка повиши основните си лихвени ставки за шест път в рамките на малко повече от година, затвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, поела по пътя на увеличаване на лихвите към нива, считани за нормални преди световната финансова криза. На редовното заседание в сряда Управителният..

публикувано на 26.09.18 в 15:40

Вяла търговия на европейските борси преди очакваното ново повишение на основната лихва на Фед

Търговията на европейските фондови борси в сряда е вяла и без ясна посока с оглед на предстоящия довечера край на двудневното редовно заседание на Фед и очакванията на инвеститорите за ново повишение на основната американска лихва. Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се колебае непосредствено над неговото ниво на затваряне от вторник,..

публикувано на 26.09.18 в 14:23
Дитер Цетче от Daimler AG

Дитер Цетче се оттегля изненадващо от поста на изпълнителен директор на автомобилния гигант Daimler

Акциите на Daimler AG се понижават рязко по време на търговията в сряда, след като автомобилният гигант обяви сериозно разместване на върха, посочвайки, че изпълнителният директор на компанията Дитер Цетче ще напусне своя пост след годишната среща на акционерите през месец май 2019 година. Един от водещите германски производители на автомобили..

публикувано на 26.09.18 в 13:32

50 милиона лева са необходими за затруднените при плащане на сметките за парно и ток

Необходими са още 50 милиона лева, за да може да бъдат подпомогнати всички, които изпитват затруднения да си плащат сметките за ток и парно. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, като се позова на изчисления на Комисията, изготвени заедно с енергийното министерство: "По отношение на сегашните 90 милиона лева, които..

обновено на 26.09.18 в 13:31

Deutsche Bank е провела проучване, в което e симулирала сливане с UBS или с Commerzbank

На годишното си стратегическо заседание в средата на септември германският банков гигант Deutsche Bank е представил проучване, симулиращо евентуално сливане с швейцарската банка UBS, съобщава бизнес всекидневникът Handelsblatt, цитирайки неназовани източници. Управителният и Надзорният съвет на Дойче банк са провели цяла поредица от сценарии,..

публикувано на 26.09.18 в 13:04

Понижение на германския публичен дълг в края на второто тримесечие до 7-годишно дъно

През първата половина на годината управляващите в Берлин успяха да намалят общия публичен дълг с 2,3% до 1,9344 трлн. евро (около 2,27 трлн. долара) спрямо година по-рано, като това е най-ниското ниво на държавен дълг от 2011 година насам, показват данните на официалната федерална статистика Destatis. Спрямо края на първото тримесечие..

публикувано на 26.09.18 в 12:36

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото. "Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта..

публикувано на 26.09.18 в 12:35