ЕК пронижи прогнозите си за икономическия растеж в ЕС, визирайки търговското напрежение със САЩ

Растящите петролни цени ще доведат до по-висока от очакваното инфлация

Европейската комисия понижи своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година, обвинявайки за това най-вече търговското напрежение със САЩ и повишаващите се цени на петрола, които ще доведат до по-силно от очакваното нарастване на инфлацията.

ЕК вече очаква растеж на БВП на региона на единната валута от 2,1% през 2018-а година спрямо прогноза през май за експанзия от 2,3 на сто. Трябва да се има предвид, че през миналата година икономиката на еврозоната отбеляза най-солидна експанзия от десетилетие насам, нараствайки с 2,4 на сто. Според "летните междинни" прогнози на ЕК продължава да се очаква забавяне на икономическия растеж през 2019-а година до 2,0%, .

"Низходящата ревизия на майските прогнози за растежа на БВП показва, че неблагоприятната външна среда, като например нарастващото напрежение при търговията със САЩ, може да потисне бизнес доверието и да повлияе на икономическата експанзия ", заяви вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис при представяне на новите икономически прогнози на комисията.

Европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси пък отбеляза, че растящите енергийни цени и политическата несигурност също оказват натиск върху икономиката в региона въпреки солидните фундаменти и продължаващата стимулираща парична и лихвена политика на Европейската централна банка.

Това даде основания на ЕК да повиши своите инфлационни прогнози за еврозоната до 1,7% за 2018-а година (от 1,5% прогноза през месец май) и до 1,7% през 2019-а година (от 1,6% през май).

"Една по-нататъшна ескалация на протекционистките мерки ще представлява ясен риск за влошаване на икономическия растеж. Търговските войни не раждат победители, а само жертви", отбеляза Пиер Московиси.

Европейската комисия прогнозира, че БВП на целия Европейския съюз също ще нарасне с 2,1% през тази и с 2,0% през 2019-а година, а инфлацията ще се повиши през 2018-а с 1,9% и с 1,8% през следващата година.

Лятната междинна оценка на Комисията включва и доста солидна низходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж в Германия (до 1,9% от 2,3% за 2018-а и до 1,7% от 2,1% за 2019-а година) и във Франция (до 1,7% от 2,1% за 2018-а и до 1,7% от 1,8% за 2019-а година).

По отношение на Великобритания, ЕК очаква икономически растеж от 1,3% през настоящата догодина (под оценка през май за растеж от 1,5%) и повишение на БВП с 1,2% през следващата година (без промяна спрямо май). Комисията обаче допълни, че прогнозата за 2019-а година се основна на чисто техническо допускане за запазване на настоящото статуквото по отношение на търговските отношения между 27-те от ЕС и Обединеното кралство, като това допускане се прави само за целите на прогнозите и няма отношение към хода на преговорите за Брекзит.

Европейската комисия продължава да очаква, че БВП на България ще нарасне с 3,8% през тази и с 3,7% през 2019-а година, а потребителската инфлация ще достигне 2,0% през 2018-а година (спрямо пролетна прогноза за инфлация от 1,8%) преди да се забави до 1,8% през следващата година (без промяна спрямо прогнозата през май).

Трябва да се има предвид, че от тази година Европейската комисия се върна към ежегодното публикуване на две изчерпателни икономически прогнози ("пролетна" и "есенна") и на две междинни прогнози ("зимна" и "лятна"), вместо трите цялостни прогнози през зимата, пролетта и есента, които бяха в сила от 2012-а година. Тази промяна представлява връщане към предишната схема на прогнозите на Комисията и привеждането им в съответствие с графика на аналогичните прогнози на други институции (например Европейската централна банка, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

Таблица с летните междинни прогнози на ЕК за икономическия растеж в ЕС

СнимкаОще от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44