Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предизвика извънредна среща на НАТО

Доналд Тръмп пристига за втория ден от разговори на срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на НАТО се събраха днес на непланирано спешно заседание в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново поиска от съюзниците незабавно да увеличат военните разходи, предаде АФП, цитирайки дипломатически източници.

Тръмп повтори искането за втори пореден ден, като днес настоя разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП сега, вместо през 2024 г., както се планираше. Както и в крайна сметка да бъдат удвоени до 4% от БВП.

На срещата на съюзниците с Украйна и Грузия „Тръмп използва своето време за реч, като се върна на въпроса за разпределение на тежестите“, заявил един източник, пожелал анонимност.

След това шефът на НАТО Йенс Столтенберг свика заседание във формата на Атлантическия съвет, в който участват 29-те членки на алианса.

Източникът на АФП отказал да коментира съобщения, че Тръмп заплашил за да изтегли САЩ от НАТО. Пред Ройтерс обаче два източника от НАТО казали, че той не е отправял такава заплаха.

Друг източник на АФП посочи, че в момента тече „специално заседание за разпределение на тежестите“.

Тръмп освен това отново разкритикувал Германия и канцлера Ангела Меркел, след като предния ден нарече Берлин „пленник на Русия“ заради сделката за газопровода „Северен поток 2“ и недостатъчните разходи за отбрана.

Тръмп спомена няколко страни, особено Германия“, казал първият източник, като добавил, че имало „остър език с повтарящо се споменаване на Германия“ и дори нейния канцлер, „наричайки я Ангела“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!