Андрей Райчев: Англия е под напрежението и на Европа, и на САЩ

Андрей Райчев
Снимка: БГНЕС

Англия е под напрежението Европа и САЩ. Това каза социологът Андрей Райчев в интервю за предаването „12+3“.

„Хората, които са взели връх там, се опитват да я изкарат от европейското пространство и да я вкарат в американското. Тук имат малшанс. Начело на САЩ е човек, който ще им направи живота най-малко потен. Тръмп не гледа глобалното присъствие и няма далечни планове. Той се старае да пълни Америка с пари и да подобри положението на свои колеги  бизнесмени. САЩ има силата да прави това. Затова Англия е разкрачена и изпитва напрежение, само че не по линията изток-запад, а север-юг. Те имат много сериозен проблем с шотландците. Едно излизане на Англия от ЕС може да доведе до излизане на Шотландия от Англия и връщане към ЕС. Имат и сериозен проблем с ирландците, тежък за тях. Ако не подпишат Брекзит, те ще добият статута на Тунис. Англия е разпъната страна и тази година им е лоша“, коментира социологът.

Според Райчев, Борис Джонсън е бил по-подходящ за премиерския пост в процеса на излизането на страната от ЕС: „Имат и премиер, крайно неподходящ, не защото оценявам деловите качества на Мей, но тук се случи нещо, което не пожелавам на никоя страна да се случи. Мей беше против Брекзит и оглави правителство, което го прави. Това не бива да се случва. Хубаво е капитанът да вярва в маршрута, а тя вкарва страната в катастрофа. Беше естествено Борис Джонсън да оглави правителството“.

Андрей Райчев смята, че след Брекзит икономическото състояние на Великобритания ще се влоши: „Всички икономически показатели сочат много голяма неприятност за страната. Освен това Тръмп не е човекът, който ще каже: „Хайде, момчета, ето ви баницата!“. Той даже предварително направи изявления, че тежкият му разговор не е с Путин, а във Великобритания и Германия.“

По повод на вчерашното изказване на американския президент, че Германия е заложник на Русия заради газовите сделки, социологът заяви: „Тръмп играе непрекъснат театър. Това, че Германия взима половината гориво от Русия изобщо не означава, че са зависими от нея. Напротив, Русия зависи от тях, защото газ винаги можеш да си намериш от другаде, но тръбите са голяма инвестиция“.

Райчев обясни, че водената политика от Тръмп може да цели отказ на САЩ от претенциите за глобално лидерство и промяна на световния ред: „Има две хипотези за Тръмп. Едната е на противниците му, която се свежда до маймуна в апаратната. Другата версия, която изглежда по-вероятна е, че това е нов вид американска политика, в който САЩ се отказват от претенциите за глобално лидерство и се опитват да се формулират като най-богатия регион. Едно е да си най-авторитетният, най-мощният регион във военно отношение, а друго е да си глобален лидер, каквато беше Америка в последните 20 години. Когато си глобален лидер всички проблеми са твои. Това не е много приятно. Те могат да преформулират мястото си в света и ако това е така, това не е маймуна в апаратната, а нов подход от САЩ към света. Ако го имаме това, очаквани ни нов световен ред“.

Според Андрей Райчев големият въпрос на срещата между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп е дали ще се обсъждат границите на региона: „Такова нещо след Студената война е нямало или просто ще правят малки сделки, ще подобряват отношенията или пък ще направи демонстрация: „Ето, аз съм друг.“ Въпросът е вътрешен за Америка, а Русия търпеливо чака и им прощава изцепките.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36

Промените в размера на пенсиите струват над 1,6 милиарда лева

Над един 1,6 милиарда лева ще струва на бюджета изпълнението на исканията на пенсионерски организации за промени в размерите на пенсиите. От тази сума 155 милиона лева са необходими за отпадането на тавана на всички пенсии за 2019 година. Това стана ясно на дискусия в парламентарната социална комисия по внесена от пенсионерските организации петиция..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев. "Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди година беше малко след встъпването му в длъжност. Имаме коренна промяна в структурата и поведението на..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Томислав Дончев

Дончев: Обществени поръчки по електронен път от идната година

Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от началото на следващата година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Строителството през 2019 година": “От края на тази година ще сме в тестов период на системата. От началото на следващата година цялото възлагане трябва да протича по електронен път. Системата е..

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Промени в закона предвиждат работодатели да преподават в университетите

Работодатели ще преподават в български университети. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за висшето образование. С тях се дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20 на сто в степен "магистър" да могат да се провеждат от "изявени специалисти от практиката"...

публикувано на 26.09.18 в 15:58

Предложения за промени в здравноосигурителния модел

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса за бъдещото на здравеопазването в НДК. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев..

обновено на 26.09.18 в 15:27

Още един кандидат за президент на Бразилия влезе в болница

Втори кандидат за президент на Бразилия влезе в болница, съобщава телевизия Globo. Сиро Гомес, кандидат на Демократичната работническа партия, е бил хоспитализиран заради проблеми с простатата. Лекарите са направили компютърна томография и са извършили манипулации. Гомес ще трябва да остане известно време в болницата. В началото на..

публикувано на 26.09.18 в 14:56