Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ефрем Ефремов: Финалът Франция – Хърватия е доста неочакван

Снимка: БГНЕС

Финалът Франция – Хърватия е доста неочакван. Ще излязат данните на английските букмейкъри колко хора са предвидили този финал, преди първенството да започне. Аз не съм от тях. Това каза доц. Ефрем Ефремов от Факултета по журналистика и масови комуникации в интервю за предаването „12+3“.

Според доц. Ефремов ранното отпадане от първенството на отбори като Германия, Аржентина и Бразилия се дължи на амортизиране на футболистите: „Има тенденция, която се забелязва в последните няколко световни първенства. Състезателите играят тежки първенства, амортизирани са от футбола, не са лоши футболисти. Напротив, това са уникални играчи, но са амортизирани. При Германия обаче имаше нещо, което много ме впечатли в положителен аспект. Когато отпадна Германия, излязоха всички техни ръководители и казаха: „Не заслужавахме да играем напред!“, т.е. не търсиха оправдания никъде. Точно такъв начин на мислене на мен ми дава основанието да мисля, че ако не след 4, след 8 години Германия отново ще е на световния връх“.

Доц. Ефремов беше категоричен, че на това първенство не е имало слаби отбори: „Няма аутсайдери. Много приятен тим е отборът на Перу. Те не продължиха, но играха изключително хубав, грамотен, много добър футбол. Естествено, отборът на Япония – една случайност ги лиши от равен и от продължение в мача с Белгия. Отборът на Иран, който в последната минута беше въпрос на 7 см. Тези отбори много ми харесаха. Извън Франция, която в крайна сметка беше очаквано да отиде напред, един отбор, който безспорно ще доминира в следващите 5-6 години в европейския футбол. За мен приятна изненада беше Англия. Аз им давах най-много четвърт финал. Ако успят да вървят с това темпо напред, мисля, че ще направят добър мач. Безспорно Русия се надскочи. Никой не очакваше техният отбор да стигне до този етап. Това го отдавам на два фактора – мотивацията  и психическата освободеност“.

Русия организира първенството по един чудесен начин, беше категоричен доц. Ефрем Ефремов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна