Eмисия новини
от 09.00 часа

Н. Пр. Хасан Улусой: Демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години

Н. Пр. Хасан Улусой
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Турция у нас Негово Превъзходителство господин Хасан Улусой даде пресконференция по повод втората годишнина от неуспелия опит за преврат в страната.

За разлика от година по-рано, когато домакините от турското посолство акцентираха основно върху случилото се в нощта на 15 юли 2016 година, сега посланикът единствено описа нощта като „гореща“ и подчерта:

„Въпреки че този опит за преврат, извършен от членове на терористичната организация ФЕТО, които са се инфилтрирали, внедрили в структурите на армията, в никакъв случай този опит за преврат не бива да се приписва на турската армия“.

„Демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години, а нейните врагове са получили наказанието си", отбеляза дипломатът:

„Една значителна част от водените съдебни производства срещу от тези участници – членове на организацията приключиха, а виновните получават заслужените си наказания след демократичен и справедлив съдебен процес. Както е известно, след изборите, проведени на 24-ти юни, в Турция се премина към нова система – на президентска република. Считаме, че преминаването към тази нова система ще има ефективно и по-бързо въздействие за протичането на тези процеси“.

Дипломатът акцентира и върху спазването на човешките права в Турция:

„Тъй като в този период бях генерален директор по човешките права и съм наясно, бих искал да акцентирам, че, когато се предприемаха тези мерки, те винаги бяха при съблюдаване на баланса между сигурността и свободата в съответствие с Конституцията и законите на страната, както и на нашите международни ангажименти“.

Посланикът подчерта и важността на сътрудничеството между партньорските държави, сред които и България, за борбата с ФЕТО – групата мюсюлмански духовници, близки до Фетхуллах Гюлен. Според посланика влиянието на групата намалява в световен мащаб, а дори след 19 юли, когато изтича извънредното положение в Турция, то може и да не бъде удължено.

„Ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение, това може да се интерпретира, че измерението на заплахата от ФЕТО не е чак толкова голяма, но това не означава, че тази заплаха е приключила".

Дипломатът не отговори конкретно дали има поддръжници на ФЕТО в България, но подчерта, че София и Анкара обменят постоянно информация по въпроса.

Репортажа на Марта Младенова за предаването „12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Още от

Най-четени