Н. Пр. Хасан Улусой: Демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години

Н. Пр. Хасан Улусой
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Турция у нас Негово Превъзходителство господин Хасан Улусой даде пресконференция по повод втората годишнина от неуспелия опит за преврат в страната.

За разлика от година по-рано, когато домакините от турското посолство акцентираха основно върху случилото се в нощта на 15 юли 2016 година, сега посланикът единствено описа нощта като „гореща“ и подчерта:

„Въпреки че този опит за преврат, извършен от членове на терористичната организация ФЕТО, които са се инфилтрирали, внедрили в структурите на армията, в никакъв случай този опит за преврат не бива да се приписва на турската армия“.

„Демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години, а нейните врагове са получили наказанието си", отбеляза дипломатът:

„Една значителна част от водените съдебни производства срещу от тези участници – членове на организацията приключиха, а виновните получават заслужените си наказания след демократичен и справедлив съдебен процес. Както е известно, след изборите, проведени на 24-ти юни, в Турция се премина към нова система – на президентска република. Считаме, че преминаването към тази нова система ще има ефективно и по-бързо въздействие за протичането на тези процеси“.

Дипломатът акцентира и върху спазването на човешките права в Турция:

„Тъй като в този период бях генерален директор по човешките права и съм наясно, бих искал да акцентирам, че, когато се предприемаха тези мерки, те винаги бяха при съблюдаване на баланса между сигурността и свободата в съответствие с Конституцията и законите на страната, както и на нашите международни ангажименти“.

Посланикът подчерта и важността на сътрудничеството между партньорските държави, сред които и България, за борбата с ФЕТО – групата мюсюлмански духовници, близки до Фетхуллах Гюлен. Според посланика влиянието на групата намалява в световен мащаб, а дори след 19 юли, когато изтича извънредното положение в Турция, то може и да не бъде удължено.

„Ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение, това може да се интерпретира, че измерението на заплахата от ФЕТО не е чак толкова голяма, но това не означава, че тази заплаха е приключила".

Дипломатът не отговори конкретно дали има поддръжници на ФЕТО в България, но подчерта, че София и Анкара обменят постоянно информация по въпроса.

Репортажа на Марта Младенова за предаването „12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Сара Сандърс: Доналд Тръмп отговори с твърдо "Не!" на опитите за задаване на още репортерски въпроси

Белият дом опроверга съобщенията на вашингтонските медии и на международните информационни агенции, че президентът Доналд Тръмп е отговорил с твърдо "Не!" на въпрос дали Русия продължава да се опитва да дестабилизира американската демокрация, предаде Ройтерс. Говорителката Сара Сандърс обясни, че Тръмп всъщност реагирал отрицателно на..

публикувано на 19.07.18 в 00:55

Пред провал е лидерската среща на премиера Зоран Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

Срещата на партийните лидери в Скопие, на която премиерът Зоран Заев очаква да бъде определена датата за референдума за новото име на Македония, е пред провал. Местните медии съобщават, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е напуснал само час след началото на преговорите. Опозиционната формация не е доволна от предложенията на..

публикувано на 18.07.18 в 22:05

Постигнато е предварително споразумение за европейска охрана по границите на Македония

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос и македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски постигнаха  в Брюксел предварително споразумение за разполагане на европейска охрана по границите на бившата югославска република, за да й помогнат да се справи с евентуални мигрантски вълни. На въпрос за твърдението на премиера Зоран Заев , че свързани..

публикувано на 18.07.18 в 22:02

ЕК: Косово е изпълнило изискванията за визова либерализация с ЕС

Европейската комисия потвърди, че Косово е изпълнило две от оставащите важни изисквания за визовата либерализация с ЕС - споразумението за демаркационна линия с Черна гора и борбата срещу корупцията. В присъствието на президента Хашим Тачи . Еврокомисарят по миграцията, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос заяви: "Приятно ми е да..

публикувано на 18.07.18 в 21:41

Президентът, обмудсманът и столичният кмет с най-висок рейтинг сред политиците

Президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и столичният кмет Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Директорът му Юлий Павлов посочи, че шестата позиция е за Слави Трифонов и ако шоумена сега влезе в политиката, може да разчита на около 250 - 300 хиляди гласа и да се бори за трета..

публикувано на 18.07.18 в 21:29

Каракачанов призова за спокойствие по темата за приватизацията

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова към спокойствие по темата за приватизацията. Днес в Народното събрание на второ четене бяха приети промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според новите правила продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над..

публикувано на 18.07.18 в 20:16
Промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол бяха гласувани на второ четене в парламента.

Промени в закона за приватизация противопоставиха ГЕРБ и патриотите

Продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над 50% държавно участие, ще се извършва от Агенцията за приватизация чрез електронна платформа за продажба на имоти. Това записаха окончателно депутатите, които гласуваха на второ четене промените в Закона за приватизация и следприватизационен..

публикувано на 18.07.18 в 19:20