Н. Пр. Хасан Улусой: Демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години

Н. Пр. Хасан Улусой
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Турция у нас Негово Превъзходителство господин Хасан Улусой даде пресконференция по повод втората годишнина от неуспелия опит за преврат в страната.

За разлика от година по-рано, когато домакините от турското посолство акцентираха основно върху случилото се в нощта на 15 юли 2016 година, сега посланикът единствено описа нощта като „гореща“ и подчерта:

„Въпреки че този опит за преврат, извършен от членове на терористичната организация ФЕТО, които са се инфилтрирали, внедрили в структурите на армията, в никакъв случай този опит за преврат не бива да се приписва на турската армия“.

„Демокрацията в Турция е укрепнала през последните две години, а нейните врагове са получили наказанието си", отбеляза дипломатът:

„Една значителна част от водените съдебни производства срещу от тези участници – членове на организацията приключиха, а виновните получават заслужените си наказания след демократичен и справедлив съдебен процес. Както е известно, след изборите, проведени на 24-ти юни, в Турция се премина към нова система – на президентска република. Считаме, че преминаването към тази нова система ще има ефективно и по-бързо въздействие за протичането на тези процеси“.

Дипломатът акцентира и върху спазването на човешките права в Турция:

„Тъй като в този период бях генерален директор по човешките права и съм наясно, бих искал да акцентирам, че, когато се предприемаха тези мерки, те винаги бяха при съблюдаване на баланса между сигурността и свободата в съответствие с Конституцията и законите на страната, както и на нашите международни ангажименти“.

Посланикът подчерта и важността на сътрудничеството между партньорските държави, сред които и България, за борбата с ФЕТО – групата мюсюлмански духовници, близки до Фетхуллах Гюлен. Според посланика влиянието на групата намалява в световен мащаб, а дори след 19 юли, когато изтича извънредното положение в Турция, то може и да не бъде удължено.

„Ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение, това може да се интерпретира, че измерението на заплахата от ФЕТО не е чак толкова голяма, но това не означава, че тази заплаха е приключила".

Дипломатът не отговори конкретно дали има поддръжници на ФЕТО в България, но подчерта, че София и Анкара обменят постоянно информация по въпроса.

Репортажа на Марта Младенова за предаването „12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Долната камара на руския парламент единодушно одобри смекченията в пенсионната реформа, предложени от президента Владимир Путин, но десетки депутати гласуваха против целия законопроект.

Думата одобри смекченията на Путин в пенсионната реформа

Предложенията на руския президент Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа срещнаха единодушното одобрение на депутатите в Държавната дума. Всички участващи в днешното пленарно заседание 385 депутати подкрепиха президентските поправки. Те предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за жените от 55 на 60 години, а не на 63, както..

публикувано на 26.09.18 в 16:36

Промените в размера на пенсиите струват над 1,6 милиарда лева

Над един 1,6 милиарда лева ще струва на бюджета изпълнението на исканията на пенсионерски организации за промени в размерите на пенсиите. От тази сума 155 милиона лева са необходими за отпадането на тавана на всички пенсии за 2019 година. Това стана ясно на дискусия в парламентарната социална комисия по внесена от пенсионерските организации петиция..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Тръмп се опитва да наложи своята визия за бъдещето на САЩ

Какви послания отправи Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН? Коментар по тази тема направи в предаването "Нещо повече" анализаторът Димитър Гърдев. "Това, което Тръмп каза за глобализма, е ново и изключително важно. Първата реч преди година беше малко след встъпването му в длъжност. Имаме коренна промяна в структурата и поведението на..

публикувано на 26.09.18 в 16:26
Томислав Дончев

Дончев: Обществени поръчки по електронен път от идната година

Обществените поръчки ще се възлагат по електронен път от началото на следващата година. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на дискусионен форум "Строителството през 2019 година": “От края на тази година ще сме в тестов период на системата. От началото на следващата година цялото възлагане трябва да протича по електронен път. Системата е..

публикувано на 26.09.18 в 16:07

Промени в закона предвиждат работодатели да преподават в университетите

Работодатели ще преподават в български университети. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за висшето образование. С тях се дава възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20 на сто в степен "магистър" да могат да се провеждат от "изявени специалисти от практиката"...

публикувано на 26.09.18 в 15:58

Предложения за промени в здравноосигурителния модел

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса за бъдещото на здравеопазването в НДК. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев..

обновено на 26.09.18 в 15:27

Още един кандидат за президент на Бразилия влезе в болница

Втори кандидат за президент на Бразилия влезе в болница, съобщава телевизия Globo. Сиро Гомес, кандидат на Демократичната работническа партия, е бил хоспитализиран заради проблеми с простатата. Лекарите са направили компютърна томография и са извършили манипулации. Гомес ще трябва да остане известно време в болницата. В началото на..

публикувано на 26.09.18 в 14:56