Увеличаване на чуждестранните инвестиции в Китай през юни с близо 6%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай успя да привлече през юни преки чуждестранни инвестиции в размер на 15,66 млрд. долара, или с 5,8% повече от година по-рано, съобщи в четвъртък Министерството на търговията, цитирано от "Уолстрий джърнъл".

През първите шест месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в страната нараснаха с 4,1% спрямо същи период на предходната година, достигайки 68,32 млрд. долара, отбеляза китайското министерство.

Трябва да се има предвид, че чуждестранните инвестиции в Китай, дошли от САЩ, възлизат на цели 29% от техния общ размер през периода януари - юни. Инвестициите в сектора на високите технологии, като например в телекомуникации и медицинско оборудване, продължиха да бележат висок темп на растеж през първата половина на годината, посочи Министерството на търговията.

Търговска битка със САЩ, оплакванията от чуждестранни компании относно нелоялната регулация и икономическите насрещни ветрове в самият Китай са накарали властите в Пекин да удвоят усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции. Говорител на Министерството на търговията заяви пред репортери в четвъртък, че Пекин би желал да види американските компании да лобират сред администрацията на президента Тръмп за премахване на наказателните мита, налагани върху вноса на китайски стоки.

Говорителят също така заяви, че ако продължи настояването от страна на САЩ за налагане на митнически тарифи, това ще навреди на световната икономика. Той отбеляза, че понастоящем не се водят преговори със САЩ и че ескалацията на търговските търкания зависи от това, което вършат Съединените щати.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44