Eмисия новини
от 09.00 часа

Увеличаване на чуждестранните инвестиции в Китай през юни с близо 6%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай успя да привлече през юни преки чуждестранни инвестиции в размер на 15,66 млрд. долара, или с 5,8% повече от година по-рано, съобщи в четвъртък Министерството на търговията, цитирано от "Уолстрий джърнъл".

През първите шест месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в страната нараснаха с 4,1% спрямо същи период на предходната година, достигайки 68,32 млрд. долара, отбеляза китайското министерство.

Трябва да се има предвид, че чуждестранните инвестиции в Китай, дошли от САЩ, възлизат на цели 29% от техния общ размер през периода януари - юни. Инвестициите в сектора на високите технологии, като например в телекомуникации и медицинско оборудване, продължиха да бележат висок темп на растеж през първата половина на годината, посочи Министерството на търговията.

Търговска битка със САЩ, оплакванията от чуждестранни компании относно нелоялната регулация и икономическите насрещни ветрове в самият Китай са накарали властите в Пекин да удвоят усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции. Говорител на Министерството на търговията заяви пред репортери в четвъртък, че Пекин би желал да види американските компании да лобират сред администрацията на президента Тръмп за премахване на наказателните мита, налагани върху вноса на китайски стоки.

Говорителят също така заяви, че ако продължи настояването от страна на САЩ за налагане на митнически тарифи, това ще навреди на световната икономика. Той отбеляза, че понастоящем не се водят преговори със САЩ и че ескалацията на търговските търкания зависи от това, което вършат Съединените щати.


Още от

Най-четени