Увеличаване на чуждестранните инвестиции в Китай през юни с близо 6%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай успя да привлече през юни преки чуждестранни инвестиции в размер на 15,66 млрд. долара, или с 5,8% повече от година по-рано, съобщи в четвъртък Министерството на търговията, цитирано от "Уолстрий джърнъл".

През първите шест месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в страната нараснаха с 4,1% спрямо същи период на предходната година, достигайки 68,32 млрд. долара, отбеляза китайското министерство.

Трябва да се има предвид, че чуждестранните инвестиции в Китай, дошли от САЩ, възлизат на цели 29% от техния общ размер през периода януари - юни. Инвестициите в сектора на високите технологии, като например в телекомуникации и медицинско оборудване, продължиха да бележат висок темп на растеж през първата половина на годината, посочи Министерството на търговията.

Търговска битка със САЩ, оплакванията от чуждестранни компании относно нелоялната регулация и икономическите насрещни ветрове в самият Китай са накарали властите в Пекин да удвоят усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции. Говорител на Министерството на търговията заяви пред репортери в четвъртък, че Пекин би желал да види американските компании да лобират сред администрацията на президента Тръмп за премахване на наказателните мита, налагани върху вноса на китайски стоки.

Говорителят също така заяви, че ако продължи настояването от страна на САЩ за налагане на митнически тарифи, това ще навреди на световната икономика. Той отбеляза, че понастоящем не се водят преговори със САЩ и че ескалацията на търговските търкания зависи от това, което вършат Съединените щати.


Още от категорията
Чешка централна банка

Чешката централна банка повиши отново основните лихвени ставки

Чешката централна банка повиши основните си лихвени ставки за шест път в рамките на малко повече от година, затвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, поела по пътя на увеличаване на лихвите към нива, считани за нормални преди световната финансова криза. На редовното заседание в сряда Управителният..

публикувано на 26.09.18 в 15:40

Вяла търговия на европейските борси преди очакваното ново повишение на основната лихва на Фед

Търговията на европейските фондови борси в сряда е вяла и без ясна посока с оглед на предстоящия довечера край на двудневното редовно заседание на Фед и очакванията на инвеститорите за ново повишение на основната американска лихва. Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се колебае непосредствено над неговото ниво на затваряне от вторник,..

публикувано на 26.09.18 в 14:23
Дитер Цетче от Daimler AG

Дитер Цетче се оттегля изненадващо от поста на изпълнителен директор на автомобилния гигант Daimler

Акциите на Daimler AG се понижават рязко по време на търговията в сряда, след като автомобилният гигант обяви сериозно разместване на върха, посочвайки, че изпълнителният директор на компанията Дитер Цетче ще напусне своя пост след годишната среща на акционерите през месец май 2019 година. Един от водещите германски производители на автомобили..

публикувано на 26.09.18 в 13:32

50 милиона лева са необходими за затруднените при плащане на сметките за парно и ток

Необходими са още 50 милиона лева, за да може да бъдат подпомогнати всички, които изпитват затруднения да си плащат сметките за ток и парно. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, като се позова на изчисления на Комисията, изготвени заедно с енергийното министерство: "По отношение на сегашните 90 милиона лева, които..

обновено на 26.09.18 в 13:31

Deutsche Bank е провела проучване, в което e симулирала сливане с UBS или с Commerzbank

На годишното си стратегическо заседание в средата на септември германският банков гигант Deutsche Bank е представил проучване, симулиращо евентуално сливане с швейцарската банка UBS, съобщава бизнес всекидневникът Handelsblatt, цитирайки неназовани източници. Управителният и Надзорният съвет на Дойче банк са провели цяла поредица от сценарии,..

публикувано на 26.09.18 в 13:04

Понижение на германския публичен дълг в края на второто тримесечие до 7-годишно дъно

През първата половина на годината управляващите в Берлин успяха да намалят общия публичен дълг с 2,3% до 1,9344 трлн. евро (около 2,27 трлн. долара) спрямо година по-рано, като това е най-ниското ниво на държавен дълг от 2011 година насам, показват данните на официалната федерална статистика Destatis. Спрямо края на първото тримесечие..

публикувано на 26.09.18 в 12:36

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото. "Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта..

публикувано на 26.09.18 в 12:35