Отскок на индустриалното производство в България и в целия ЕС през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отскочи през май по-рязко от очакваното, компенсирайки спад от предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за известна стабилизация на промишления сектор в региона след слабото му представяне от началото на годината. В същото време индустриалното производство в България нарасна още по-силно, заличавайки целия доста здрав спад месец по-рано.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през май с 1,3% спрямо април, когато се понижи с 0,8%, като очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 1,2 на сто. Това представлява най-солиден негов растеж от ноември 2017-а година и едва второто му повишение от началото на годината, след като и през март нарасна с 0,5 на сто.

Подобряването на производството в еврозоната се дължи в най-голяма степен на ръст с 2,1% при производството както на стоки с дълготрайна, така и на тези с с недълготрайна употреба, докато енергийното производството се повиши с 0,5%, а на средствата за производството - с 0,7 на сто.

На годишна база темпото на производствения растеж се ускори очаквано до 2,4% от 1,7% през април.

Производството в целия Европейски съюз пък нарасна през май с 1,2% на месечна база след спад с 0,8% през април, като производственият растеж на годишна база също се ускори до 2,4% от 1,9% през предишния месец.

И в този случай подобряването се дължи в най-голяма степен на нарастване с 2,0% при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) и с 1,7% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), докато средствата за производство се повишиха по-скромно с 0,6%, докато енергийното производство се сви с 0,1 на сто.

Индустриалното производство през май отбеляза най-солиден растеж на месечна база в Литва (повишение с цели 11,6%), Швеция (с 3,4%) и Ирландия (с 3,2%), докато най-сериозно понижение беше отчетено в Дания (спад с 2,8%) и Португалия (с 2,0%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Полша (повишение със 7,8%), следвана от Ирландия (със 7,3%) и Словения (с 5,9%) при най-солиден спад в Малта (с 6,3%), Дания (с 3,35) и Португалия (с 2,6%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България нарасна през май на месечна база с цели 1,8%, компенсирайки напълно здравия спад с 1,7% през април, като едва в седем от останалите страни-членки на ЕС беше отчетен по-солиден растеж. Това обаче представлява едва второ повишение на българското производство от началото на годината, след като то се повиши за пръв път през месец март (с 1,7 на сто).

На годишна база индустриалното производство в България обаче остана на нивото от май 2017-а година и след като се понижи през април с 0,7 на сто.


Още от категорията
Чешка централна банка

Чешката централна банка повиши отново основните лихвени ставки

Чешката централна банка повиши основните си лихвени ставки за шест път в рамките на малко повече от година, затвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, поела по пътя на увеличаване на лихвите към нива, считани за нормални преди световната финансова криза. На редовното заседание в сряда Управителният..

публикувано на 26.09.18 в 15:40

Вяла търговия на европейските борси преди очакваното ново повишение на основната лихва на Фед

Търговията на европейските фондови борси в сряда е вяла и без ясна посока с оглед на предстоящия довечера край на двудневното редовно заседание на Фед и очакванията на инвеститорите за ново повишение на основната американска лихва. Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се колебае непосредствено над неговото ниво на затваряне от вторник,..

публикувано на 26.09.18 в 14:23
Дитер Цетче от Daimler AG

Дитер Цетче се оттегля изненадващо от поста на изпълнителен директор на автомобилния гигант Daimler

Акциите на Daimler AG се понижават рязко по време на търговията в сряда, след като автомобилният гигант обяви сериозно разместване на върха, посочвайки, че изпълнителният директор на компанията Дитер Цетче ще напусне своя пост след годишната среща на акционерите през месец май 2019 година. Един от водещите германски производители на автомобили..

публикувано на 26.09.18 в 13:32

50 милиона лева са необходими за затруднените при плащане на сметките за парно и ток

Необходими са още 50 милиона лева, за да може да бъдат подпомогнати всички, които изпитват затруднения да си плащат сметките за ток и парно. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, като се позова на изчисления на Комисията, изготвени заедно с енергийното министерство: "По отношение на сегашните 90 милиона лева, които..

обновено на 26.09.18 в 13:31

Deutsche Bank е провела проучване, в което e симулирала сливане с UBS или с Commerzbank

На годишното си стратегическо заседание в средата на септември германският банков гигант Deutsche Bank е представил проучване, симулиращо евентуално сливане с швейцарската банка UBS, съобщава бизнес всекидневникът Handelsblatt, цитирайки неназовани източници. Управителният и Надзорният съвет на Дойче банк са провели цяла поредица от сценарии,..

публикувано на 26.09.18 в 13:04

Понижение на германския публичен дълг в края на второто тримесечие до 7-годишно дъно

През първата половина на годината управляващите в Берлин успяха да намалят общия публичен дълг с 2,3% до 1,9344 трлн. евро (около 2,27 трлн. долара) спрямо година по-рано, като това е най-ниското ниво на държавен дълг от 2011 година насам, показват данните на официалната федерална статистика Destatis. Спрямо края на първото тримесечие..

публикувано на 26.09.18 в 12:36

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото. "Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта..

публикувано на 26.09.18 в 12:35