Отскок на индустриалното производство в България и в целия ЕС през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отскочи през май по-рязко от очакваното, компенсирайки спад от предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за известна стабилизация на промишления сектор в региона след слабото му представяне от началото на годината. В същото време индустриалното производство в България нарасна още по-силно, заличавайки целия доста здрав спад месец по-рано.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през май с 1,3% спрямо април, когато се понижи с 0,8%, като очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 1,2 на сто. Това представлява най-солиден негов растеж от ноември 2017-а година и едва второто му повишение от началото на годината, след като и през март нарасна с 0,5 на сто.

Подобряването на производството в еврозоната се дължи в най-голяма степен на ръст с 2,1% при производството както на стоки с дълготрайна, така и на тези с с недълготрайна употреба, докато енергийното производството се повиши с 0,5%, а на средствата за производството - с 0,7 на сто.

На годишна база темпото на производствения растеж се ускори очаквано до 2,4% от 1,7% през април.

Производството в целия Европейски съюз пък нарасна през май с 1,2% на месечна база след спад с 0,8% през април, като производственият растеж на годишна база също се ускори до 2,4% от 1,9% през предишния месец.

И в този случай подобряването се дължи в най-голяма степен на нарастване с 2,0% при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) и с 1,7% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), докато средствата за производство се повишиха по-скромно с 0,6%, докато енергийното производство се сви с 0,1 на сто.

Индустриалното производство през май отбеляза най-солиден растеж на месечна база в Литва (повишение с цели 11,6%), Швеция (с 3,4%) и Ирландия (с 3,2%), докато най-сериозно понижение беше отчетено в Дания (спад с 2,8%) и Португалия (с 2,0%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Полша (повишение със 7,8%), следвана от Ирландия (със 7,3%) и Словения (с 5,9%) при най-солиден спад в Малта (с 6,3%), Дания (с 3,35) и Португалия (с 2,6%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България нарасна през май на месечна база с цели 1,8%, компенсирайки напълно здравия спад с 1,7% през април, като едва в седем от останалите страни-членки на ЕС беше отчетен по-солиден растеж. Това обаче представлява едва второ повишение на българското производство от началото на годината, след като то се повиши за пръв път през месец март (с 1,7 на сто).

На годишна база индустриалното производство в България обаче остана на нивото от май 2017-а година и след като се понижи през април с 0,7 на сто.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44