Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство в България и в целия ЕС през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз отскочи през май по-рязко от очакваното, компенсирайки спад от предходния месец, показват данни на Евростат, които са сякаш сигнал за известна стабилизация на промишления сектор в региона след слабото му представяне от началото на годината. В същото време индустриалното производство в България нарасна още по-силно, заличавайки целия доста здрав спад месец по-рано.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през май с 1,3% спрямо април, когато се понижи с 0,8%, като очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 1,2 на сто. Това представлява най-солиден негов растеж от ноември 2017-а година и едва второто му повишение от началото на годината, след като и през март нарасна с 0,5 на сто.

Подобряването на производството в еврозоната се дължи в най-голяма степен на ръст с 2,1% при производството както на стоки с дълготрайна, така и на тези с с недълготрайна употреба, докато енергийното производството се повиши с 0,5%, а на средствата за производството - с 0,7 на сто.

На годишна база темпото на производствения растеж се ускори очаквано до 2,4% от 1,7% през април.

Производството в целия Европейски съюз пък нарасна през май с 1,2% на месечна база след спад с 0,8% през април, като производственият растеж на годишна база също се ускори до 2,4% от 1,9% през предишния месец.

И в този случай подобряването се дължи в най-голяма степен на нарастване с 2,0% при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например) и с 1,7% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), докато средствата за производство се повишиха по-скромно с 0,6%, докато енергийното производство се сви с 0,1 на сто.

Индустриалното производство през май отбеляза най-солиден растеж на месечна база в Литва (повишение с цели 11,6%), Швеция (с 3,4%) и Ирландия (с 3,2%), докато най-сериозно понижение беше отчетено в Дания (спад с 2,8%) и Португалия (с 2,0%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Полша (повишение със 7,8%), следвана от Ирландия (със 7,3%) и Словения (с 5,9%) при най-солиден спад в Малта (с 6,3%), Дания (с 3,35) и Португалия (с 2,6%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България нарасна през май на месечна база с цели 1,8%, компенсирайки напълно здравия спад с 1,7% през април, като едва в седем от останалите страни-членки на ЕС беше отчетен по-солиден растеж. Това обаче представлява едва второ повишение на българското производство от началото на годината, след като то се повиши за пръв път през месец март (с 1,7 на сто).

На годишна база индустриалното производство в България обаче остана на нивото от май 2017-а година и след като се понижи през април с 0,7 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!