Сто години от рождението на Ингмар Бергман

Снимка: архив

„Тъй като в душата ми непрестанно бушува буря, на която не бива да давам възможност да се разрази, аз се боя от всичко, което не е било предвидено, от непредсказуемото. Ето защо моята професионална работа се заключава в педантично управление на онова, което не се поддава на обяснение. Аз съм посредник, организатор, човек, който създава ритуали. Има режисьори, които материализират собствения си хаос  и в най-добрия случай успяват от този хаос да сътворят спектакъл. Ненавиждам аматьорство от такъв род. Никога не участвам в пиесата, аз тълкувам, конкретизирам.“

Това е едно от откровенията на Бергман в автобиографичната му книга „Латерна магика“, която можем да четем вече в ново издание. Освен голям режисьор в киното и в театъра, той е и талантлив писател – у нас са преведени няколко негови книги. В „Латерна магика“ читателят може да се наслади на изключителното перо на шведския режисьор и да преосмисли творчеството му през призмата на сложния му характер и житейски път. За първи път тя излиза у нас през 1995 година в превод на Васа Ганчева. Преизданието ѝ е възможност почитателите на Бергман сред по-младото поколение да разберат повече за него.
Още от категорията

НДК е домакин на вечер на холандската литература

Тази вечер литературен клуб "Перото", намиращ се в Националния дворец на културата, е домакин на литературна среща, посветена на съвременната холандска литература и литературата на фламандски език. На нея ще бъдат обсъдени книги от различни автори, издадени от няколко  български издателства, както и ще бъдат откроени актуалните жанрове и..

публикувано на 21.11.18 в 18:40
Отляво надясно: проф. Чавдар Попов, Митко Новков и Минчо Събев

Музеят вчера, днес, утре

Музеят е място на паметта, което като културна институция го прави все по-актуален и в центъра на общественото внимание. Музейното дело в България има своите дълбоки традиции, своите специфики и своите предизвикателства, които, разбира се, понякога съвпадат, а понякога са различни от световните. Но тъкмо в едно такова сравнение биха могли да се откроят..

публикувано на 21.11.18 в 17:20

За кожата на един даскал

„Учителят е сред най-драматичните фигури на съвремието ни. Вдъхновен, депресиран, извисен, унизен, достоен, безпътен, авторитетен, нелеп… Какво ли не се пресича над главата му, какво ли не бушува в кожата му“, казва драматургът, преподавател и режисьорът Юрий Дачев за моноспектакъла „Даскал“. Пиесата на френския драматург Жан Пиер Допан е най-новият..

публикувано на 21.11.18 в 17:11
Д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл

И нека едната ръка знае какво прави другата

Това е заглавието на най-новата книга на д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл. Препратката с обратен знак към библейската притча в Евангелието на Матей не е случайна. Защото авторката изследва и демитологизира творби, провъзгласени от социалистическата идеологема за еталонни. Вероятно затова и този труд е наречен „литературоведски увлечения“. Д-р Снежана..

публикувано на 21.11.18 в 16:35

Какво пишат и четат холандците?

Писатели, преводачи и издатели ни канят на една специална вечер, посветена на холандската литература на 21 ноември от 19.00 ч. в литературен клуб „Перото“. С помощта на литературния гид  Светлозар Желев ще научим кои са жанровете и тенденциите в съвременната холандска литература и литературата на фламандски. Писателите, които ще бъдат тема на разговора,..

публикувано на 21.11.18 в 16:31

Врачанският драматичен театър отбелязва 80 години от създаването си

Тази вечер Драматично-кукления театър във Враца ще отбележи 80 години от създаването си с тържествен спектакъл. Специално за юбилея на сцената ще се качат популярни български актьори, които са започнали творческия си път там.  „Врачанският театър се различава коренно от болшинството театри по две причини“, обясни директорът му Анастас..

публикувано на 21.11.18 в 16:10

Умберто Еко и инструкциите за употреба на света

„Човек пише за миналото винаги с поглед в настоящето“, казва големият италиански философ и културолог Умберто Еко. И сега можем да проверим дали има истина в думите му, като разтворим сборника „Как се пътува със сьомга“. Както подсказва името – в тази книга има много хумор и много ирония. Тук са събрани истории, които за първи път се появяват на..

публикувано на 21.11.18 в 16:05