Eмисия новини
от 14.00 часа

Шестгодишен връх на потребителската инфлация в САЩ през месец юни

През юни потребителските цени в САЩ се повишиха слабо спрямо май, но годишната инфлация достигна ново най-високо ниво от шест години насам, което е знак за втвърдяване на ценовия натиск във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с едва 0,1% спрямо май, когато нарасна с 0,2%, показват данни на Департамента по труда, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негов нов растеж с 0,2 на сто.

На годишна база обаче американската потребителска инфлация се ускори очаквано до 2,9% от 2,8% през месец май, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за втори пореден месец с 0,2% на месечна база, като на годишна база основната инфлация нарасна с 2,3% след повишение с 2,2% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от януари 2017-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж е силното нарастване на цените на бензина с 0,5% на месечна и с цели 24% на годишна база, следвайки рязкото повишаване на петролните цени по-рано тази пролет. Според данни на Енергийната информационна администрация на САЩ, един галон бензин успя да поскъпне през юни до 2,89 долара, достигайки най-високо ценово ниво за този месец на годината от 2014-а насам.

Цените на хранителните стоки се повишиха през юни с 0,2% на месечна база и с 1,4% на годишна база, докато цените на медицинските услуги нараснаха с 0,5% спрямо май и с 2,5% спрямо юни 2017-а година.

Трябва обаче да е има предвид, че за втори пореден месец годишната потребителска инфлация напълно заличи средния часови растеж на заплащането на труда, което остави реалните доходи на средния американец без промяна спрямо година по-рано въпреки спадащата безработица и солидния икономически растеж.

Днешните данни са в подкрепа на очакваното от мнозинството членове на Фед двукратно увеличение на основната краткосрочна лихва до края на настоящата година, след като федералната фондова лихва вече беше повишен с по 0,25% на заседанията през март и юни.


Още от

Последно в Икономика

Всички новини в Икономика: днес | вчера