Шестгодишен връх на потребителската инфлация в САЩ през месец юни

През юни потребителските цени в САЩ се повишиха слабо спрямо май, но годишната инфлация достигна ново най-високо ниво от шест години насам, което е знак за втвърдяване на ценовия натиск във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с едва 0,1% спрямо май, когато нарасна с 0,2%, показват данни на Департамента по труда, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негов нов растеж с 0,2 на сто.

На годишна база обаче американската потребителска инфлация се ускори очаквано до 2,9% от 2,8% през месец май, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за втори пореден месец с 0,2% на месечна база, като на годишна база основната инфлация нарасна с 2,3% след повишение с 2,2% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от януари 2017-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж е силното нарастване на цените на бензина с 0,5% на месечна и с цели 24% на годишна база, следвайки рязкото повишаване на петролните цени по-рано тази пролет. Според данни на Енергийната информационна администрация на САЩ, един галон бензин успя да поскъпне през юни до 2,89 долара, достигайки най-високо ценово ниво за този месец на годината от 2014-а насам.

Цените на хранителните стоки се повишиха през юни с 0,2% на месечна база и с 1,4% на годишна база, докато цените на медицинските услуги нараснаха с 0,5% спрямо май и с 2,5% спрямо юни 2017-а година.

Трябва обаче да е има предвид, че за втори пореден месец годишната потребителска инфлация напълно заличи средния часови растеж на заплащането на труда, което остави реалните доходи на средния американец без промяна спрямо година по-рано въпреки спадащата безработица и солидния икономически растеж.

Днешните данни са в подкрепа на очакваното от мнозинството членове на Фед двукратно увеличение на основната краткосрочна лихва до края на настоящата година, след като федералната фондова лихва вече беше повишен с по 0,25% на заседанията през март и юни.


Още от категорията

Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод

Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод. Междудържавното споразумение за изграждането му се подписва днес в Никозия от енергийните министри на двете страни. Бъдещото съоръжение ще даде възможност за първия износ на природен газ от Източното Средиземноморие към ЕС. Междудържавното споразумение между Кипър и Египет е..

публикувано на 19.09.18 в 11:01
Унищожени контрабандни цигари

Компаниите представят резултатите от ново проучване за нивата на незаконната търговия с цигари

Резултатите от новото проучване за нивата на незаконната търговия с цигари ще бъдат представени от компаниите - производителки и вносителки на тютюневи изделия. Изследването е направено с анализ на изхвърлени опаковки от цигари. През първото тримесечие на годината нивото на контрабандата беше 5,8%, а вчера на среща с Американската търговска камара..

публикувано на 19.09.18 в 07:48

ЕК започна разследване за тайно споразумение между няколко автомобилни гиганта

Европейската комисия започна разследване за тайно споразумение между няколко автомобилни гиганта, чрез което да се избегне конкуренцията между тях за развитие на по-чисти технологии за автомобилите, съобщи говорителят на ЕК Рикардо Педросо: “Комисията започва разследване, за да установи дали така нареченият "Кръг на петте" – БМВ, "Даймлер",..

публикувано на 18.09.18 в 17:35

Проф. Духомир Минев и Мика Зайкова за политиката по доходите и перспективите

"Деформацията в политиките, деформациите в законовата рамка, във функционирането на институциите, трябва да бъдат рязко ограничени, за да може страната да тръгне и да излезе от това състояние." Това каза в предаването "Нещо повече" п роф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа. " Питаме се дали тази стратегия за повишаване на доходите е..

публикувано на 18.09.18 в 17:17

Китай отговоря на САЩ с мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара

Властите в Пекин обявиха, че от полунощ на 24-ти септември въвеждат мита за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара в отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че в процентно отношение китайските налози за 60 млрд. долара ще обхванат почти..

публикувано на 18.09.18 в 16:43

Бизнесът предлага промени в Закона за храните срещу двойния стандарт

Публичен регистър на сертификатите, които съпровождат храните, изискване за задължителна документация към продуктите и контрол от страна на Агенцията по храните. Това предвиждат промени в Закона за храните, които бизнесът предлага, за да се избегне двойният стандарт на българския пазар. Европейската комисия определя двойният стандарт при..

публикувано на 18.09.18 в 16:36

Специален инвестиционен фонд договориха държавите от инициативата "Три морета"

Създаването на специален инвестиционен фонд беше договорено на днешната среща в рамките на инициативата "Три морета" в Букурещ. Идеята е в този фонд да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. Създава се и мрежа между търговско-промишлените палати на 12-те държави от Централна и Източна..

обновено на 18.09.18 в 14:05